Close

Nieuwe EO-interviewserie “Hoe weet je dat nou?”… en mijn televisiedebuut

Foto uit de EO-interviewreeks “Hoe weet je dat nou?”

Oké, ik heb ooit al eens in een film (documentaire) meegespeeld en ik ben ooit voor het RTL4-nieuws geïnterviewd over buitenaards leven en theologie – maar toch voelt het alsof mijn TV-debuut nu aanstaande is.

Een paar maanden terug ben ik namelijk als één van een aantal gasten uitgebreid door Stevo Akkerman geïnterviewd voor een nieuw EO-programma. Het ging niet alleen over mijn ideeën over geloof, ongeloof, en wetenschap. Maar ook over mijn persoonlijke ontwikkeling, van kind tot volwassene, en de manier waarop mijn geloof in de loop van mijn leven is veranderd. Centraal in de serie staat de verhouding tussen geloven en denken.

Vandaag kreeg ik bericht dat het programma vanaf zondag a.s. te zien is op NPO2.

Het programma heet Hoe weet je dat nou? De EO geeft het volgende persbericht:

Hoe weet je dat nou? Het is misschien wel dé vraag die je als gelovige het meest te horen krijgt van mensen die niks met geloven te maken willen hebben. Want om te geloven zou je eerst je verstand moeten uitschakelen. Maar is dit echt zo? Hoe naïef moet je zijn om je toe te vertrouwen aan de werkelijkheid van begrippen als Geloof, Hoop en Liefde? Negeer je dan voor het gemak wat de wetenschap zegt over leven en dood, ruimte en tijd? En als je dat allemaal wel tot je door laat dringen, wat voor Godsbeeld houd je dan over? Heb je contact met die God? In wat voor taal spreek je erover en wat heeft Jezus ermee te maken? In deze serie laten hedendaagse filosofen en theologen zien dat geloof en denken prima samen kunnen gaan.

De uitzenddata zijn alle op zondagavond: 9, 16, 23 en 30 september, iedere keer om 23.40 uur op NPO2. Ik zit in ieder geval in de tweede uitzending (niet in de eerste, wellicht in de laatste).  Ik heb de eerste uitzending al gezien en het is de moeite van het kijken waard. De interviews worden afgewisseld met een gedramatiseerd (gespeeld) verhaal.

Andere gasten zijn:  Gerrit Glas,Claartje Kruijff, Mechteld Jansen, Stephan Sanders, Paul van Tongeren, Esther Gerritsen. Regie: Dio van Maaren, presentatie: Stevo Akkerman.

Voor meer informatie zie hier:

“De EO start het academisch jaar met de serie Hoe weet je dat nou?“: https://portal.eo.nl/over-de-eo/pers/artikel/2018/08/eo-start-het-academisch-jaar-met-serie-hoe-weet-je-dat-nou/ 

“Hoe weet je dat nou?”: https://portal.eo.nl/over-de-eo/pers/schema-programmas/televisie/hoe-weet-je-dat-nou/

2 thoughts on “Nieuwe EO-interviewserie “Hoe weet je dat nou?”… en mijn televisiedebuut

 1. Van de E.O. is het te verwachten maar toch wel opvallend dat impliciet het protestantisme de norm is zoals het de norm was; de maat van alle dingen.
  Anders was het zeer protestante woord ‘geloof’ niet zo centraal gestaan. Vandaar mijn reactie op de aankondiging in ‘NieuwWij’:

  “Er worden in Nederland diverse religies en levensbeschouwingen beoefend. Om, welke het hier gaat, staat nergens. In lang niet alle religies speelt ‘geloven’ een belangrijke rol. Zelfs in het katholicisme niet.
  Gaat dus om de protestante religie, ook wel genoemd geloof.
  ‘Geloofstwijfel’ is ook niet zo heldere term, het zal eerder om de twijfel gaan welke religie/levensbeschouwing voor een individu het meest geschikt is.”

 2. In die uitzending zei Taede: “Atheisten verwerpen altijd een bepaald beeld van God. Dat is heel vaak dat persoonachtige beeld van die man op de wolk, etc. Daar zetten ze zich tegen af.”

  Maar Taede, jij verwerpt ook dat Godsbeeld, dus daarmee bestempel je jezelf als atheist.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: