Close

Smedes samen in een film met Beenakker, Dijkgraaf, Ockels, Oosterling en Croiset? Ja, serieus en hier is het bewijs!

Terwijl mijn academische carrière ten einde loopt – de uitkering is op, ik moet wat anders gaan doen – denk ik af en toe enigszins melancholisch terug aan al die leuke dingen die ik in de loop der jaren heb gedaan. Zo heb ik in 2006 samen in een film gezeten met Jules Croiset en topwetenschappers als Carlo Beenakker, Robbert Dijkgraaf, Henk Oosterling en Wubbo Ockels. Ongelooflijk maar waar. En hier is het bewijs…

Ik werkte in Leiden toen op een dag een aantal studenten van de Amsterdamse Filmacademie langskwamen en vroegen of ik belangstelling had om mee te doen aan een documentaire over tijdreizen. Het was een documentaire die een afstudeerproject zou worden. De regisseur was de Duitser Mirko Dreiling. Er werd me verteld dat ze een aantal wetenschappers hadden die over tijdreizen zouden spreken, en ze wilden ook een theologische invalshoek. En via via waren ze bij mij terechtgekomen. Ik ben gek op dit soort tegendraadse projecten, en dus zei ik vrijwel direct “ja”.

En zo toog ik met Jolanda op een zaterdagmiddag (geloof ik) – het was koud – naar een klein kerkje in de buurt van Amsterdam Sloterdijk, om daar te gaan filmen. Een theoloog hoorde bij een kerk, vonden ze, dus hadden ze een kerkje in de buurt van A’dam Sloterdijk geregeld om daar te filmen. Daar aangekomen bleek dat de hele kerk was omgebouwd en met doeken behangen om een sfeervolle belichting te geven. Het was ronduit indrukwekkend en het werd een indrukwekkende ervaring. Na afloop hebben we met de hele crew op een studentenkamer nog heerlijk samen macaroni gegeten…

Een paar maanden later werden we uitgenodigd om de première te komen bijwonen. Ik was de enige van de personen uit de documentaire die aanwezig was. In de bioscoopzaal van de Filmacademie werden een aantal afstudeerfilms vertoond, waaronder dus ook Paradox, zoals de documentaire was gaan heten. Ik was na afloop zwaar onder de indruk van de professionaliteit van de film, en ik moet zeggen, nu ik de film nog eens teruggekeken heb, het is en blijft werkelijk prachtig gemaakt. Ik heb de DVD nog, met een mooi, speciaal en professioneel ontworpen omslag. Een prachtige herinnering.

Wat schetst mijn verbazing toen ik er recentelijk achter kwam dat iemand de documentaire gewoon op Youtube heeft gezet, dus voor iedereen te zien. Taede Smedes in een paar scenes, maar toch: samen in een film met Beenakker, Dijkgraaf, Oosterling, Ockels en Dr. Snuggles oftewel: Jules Croiset. Wie had dat ooit gedacht?

Bekijk hier de documentaire (22 minuten):

11 thoughts on “Smedes samen in een film met Beenakker, Dijkgraaf, Ockels, Oosterling en Croiset? Ja, serieus en hier is het bewijs!

 1. Illustere namen die ik hierboven tegen kom, heb je ook het genoegen mogen smaken om samen met hen een kop koffie te mogen nuttigen? Wat zijn je toekomstige plannen?, het onderwijs of ga je bijvoorbeeld de journalistiek in. Tenminste als ik even kijk naar eigenschappen die ik bij jou er uit zie springen.

 2. Ik heb ooit wel eens iets in een esoterisch artikel gelezen over de mogelijkheid van tijdreizen naar het verleden in een soort van opgeroepen meditatieve diepe trance, waarbij de beelden van het verleden aan jou in je rol als passieve toeschouwer als het ware als een film aan je voorbij trekken.

  Misschien beschikt de menselijke geest wel over onvermoede mogelijkheden, wie zal het zeggen.

 3. Taede, dat is inderdaad een bikkelharde vraag! Wie dat ooit gedacht had? Ik alvast niet. Maar potverdriedubbeltjes, ook wel, vanuit ‘ervaring’ met Academia. Het gaat nu verder om ‘sollicitatie’! For the family, en dus hopelijk een echtgenote en kindertjes, die een wat minder hoge aap in een boom ook nog als alpha-aap liefhebben, ondanks zijn neigingen ‘de grootste boeken’ te schrijven. En dat kan om allerlei redenen tegen zitten! En om dan te zeggen dat ik Sir John Eccels (als het het goed schrijf) nog eens de hand heb mogen drukken, terwijl mijn collega ‘tijdens diens dinner-speech maar heel ostentatief wegliep! Wegens de ‘onzin’ in zijn ‘oren’. ( Het is ook de scène natuurlijk: er wordt lekker gedineerd over konijngeschoten ‘niets’. Eccles als ‘typisch’ voorbeeld van ‘mogelijkheden’ buiten eigen ‘vakgebied’. Ik hou alles voor mogelijk, zelfs God.

  Je verkeert in een andere wereld, los van je ‘inhoud’. Er ‘moet’ een aanpassing te verzinnen zijn. Een ‘integratie’. Helaas, de wereld is poetin-achtig. Probeer misschien eens een cursus (als docent) bij ‘Ethiek in de Zorg’, waar ik bij de ‘tweede’ editie in 1995/1996 al van mijn ‘geloof’ viel:
  Van Tongeren (leeft ie nog?) , Hub Zwart (pracht man, prachtig proefschrift), van Leeuwen (intussen prof in Adam) desnoods… volgens mij zonder of desnoods met ufo te bereiken met de ouderwetse telefoon (veel beter dan internet) : religie en ‘softe’ wetenschap.

  Groet.

 4. @Theo Smit, begint het je niet te vervelen hier continue de huiskamerpsycholoog te blijven uithangen. Afijn je zal het allemaal wel goed bedoelen.

 5. Tja, Egbert, het verveelt me niet alleen, het hangt (komt dus) me soms de strot uit. Maar het ‘moet’ steeds wel. Tja, waarom en waarvoor? Tja, ik heb een licht ‘vermoeden’ dat Taede iets vaarwel moet zeggen, dat / wat echt dierbaar is voor hem (desnoods wat de wereld er ook van vindt). Ik vond zelf, bij een soortgelijk ‘kruispunt’ ooit een ‘bepaalde’ troost in de cursus “Ethiek in de zorgsector” op diens Radboud in Nijmegen bij de genoemde filosofen, als ‘post-doc van iets heel anders’ en me weer leerling voelen, nog steeds bij die troost, waar de zin niet meer loopt. Daar zaten toen ‘concrete mogelijkheden’ voor ‘banen’, als de ‘scope’ wat breder werd, voor een even concreet ‘eigenwijs’ mens als Taede, uiteraard met enige intoming van de eigenwijsheid. (Die zal de ‘wetenschapper/ filosoof’ nooit verlaten.) Ik zie er weinig ‘psychologie’ in. Beloftevolle directeuren van verzorgingshuizen (toen nog) waren vooral de bezoekers, die wat ‘ethisch overleg’ wel konden gebruiken, en de cursus wel betaald ‘kregen’. Tja.

  Nou, laat ik het wat kort houden. en zonder ironie, de opmerking van Taede: “de uitkering is op, ik moet wat anders gaan doen” nodigt uit tot die cursus in zijn eigen ‘Nijmegen”. Hij moet vooral de ‘moed’ (met een d) niet laten zakken, of in ander Nederlands (zonder Twitter en Facebook, wat een moderne gruwels) : vertel het nogmaals zonder tranen, zoveel keren, maar laat een ‘baan’ en een ‘geliefde’ ( vrij naar de oude wijsgeer Vroman) hem blijven vergezellen

  Egbert, Taede beslist op zijn site wat ‘onzin’ is en niet, zie zijn reactie onlangs. Wij (jij en ik) hebben geen eigen website : we kunnen ons misschien vinden in de ‘betrokkenheid’ op de ‘sores’ van de echte denkers. (De niet-empiristen in de ‘hart-bepaling’ van het reële.).

  Groet.

 6. Theo (S) of je er nu weinig psychologie in ziet of niet maar soms kom je wat betuttelend over, profileert je een beetje als hulpverlener, je hanteert (m.i.) een vorm van milde (overigens goedbedoelde) bemoeizucht,……..afijn laat me om te illustreren waarop ik doel maar wat quotes van je aanhalen,

  “en dus hopelijk een echtgenote en kindertjes, die een wat minder hoge aap in een boom ook nog als alpha-aap liefhebben”,

  “Je verkeert in een andere wereld, los van je ‘inhoud’”

  “Tja, ik heb een licht ‘vermoeden’ dat Taede iets vaarwel moet zeggen, dat / wat echt dierbaar is voor hem (desnoods wat de wereld er ook van vindt).”

  “Hij moet vooral de ‘moed’ (met een d) niet laten zakken,”

  Hahaha, vooral de eerste quote, lees eens goed wat je hier schrijft Theo, je kan het overigens wel grappig verwoorden, maar zoals ik Teade inschat heeft hij zijn eigen situatie uitstekend in kaart en is ook wel in staat zich over eventueel nuttige vervolgstappen te beraden.

  Komen er op korte termijn geen eventuele andere meer of minder voldoening schenkende banen in zicht, blijf je voorlopig nog even aangewezen op de zorg van Moedertje Staat, afijn
  zolang je maar een dak boven je hoofd hebt, voldoende te eten en daarbij nog wat bezigheidstherapie om je mee te vermaken, zal het nog wel even uit te houden zijn.

  Maar nu begin ik het weer voor Teade in te vullen, dat zou ik eigenlijk ook niet moeten doen.

 7. PietV.,

  Nee, ik reageer nog wel, als ik de behoefte ertoe merk. Ik heb wel de laatste tijd weinig tijd, vandaar dat ik niet altijd even adequaat reageer.

 8. Hallo PietV.,

  (Ik zat op een coneferentie in Duitsland en had daar geen tijd om te reageren.) Ik heb helaas de overige heren uit de documentaire niet ontmoet in de context van de documentaire. Beenakker heb ik wel eens geïnterviewd (zoekfunctie blog), Dijkgraaf ben ik op een NWO-bijeenkomst eens tegengekomen (zal hij ongetwijfeld vergeten zijn). Helaas heb ik Ockels nooit mogen ontmoeten, en evenmin (maar misschien komt dat ooit nog) Oosterling en Croiset.

  Wat betreft mijn plannen: een toekomst aan de universiteit heb ik opgegeven, ik ben van plan om weer meer werk van de journalistiek te maken en me weer meer als publicist en spreker te profileren. Het onderwijs is voor mij geen optie, omdat ik voor bijv. middelbare scholen geen lesbevoegdheid heb, en ik heb ook een aantal keren bij HBO-instellingen gesolliciteerd, en dan mag ik al blij zijn als ik een ontvangstbevestiging ontvang. (Men is daar blijkbaar nog altijd van mening dat een gepromoveerd iemand met een goed onderzoeks-cv geen goed onderwijs zal kunnen geven.) Vandaar dus ook dat ik schrijf dat mijn academische carrière ten einde is. Ik sluit voor de toekomst niets uit als er zich een mogelijkheid aandient, maar ik ga niet meer actief op zoek naar universitaire vacatures.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: