Close

Happy World Philosophy Day 2012!

Vandaag is het Wereld Filosofie Dag. Op Twitter zijn een aantal uitgevers hierop ingesprongen, maar verder zie ik er weinig of niets van terug. En al helemaal niet van Nederlandse filosofen…

De Unesco twitterde vandaag:

Een mooie boodschap, die in onze samenleving zeker gehoor zou moeten vinden, met name in deze tijd waarin de financiële crisis het gevolg blijkt te zijn van een gebrek aan de deugden die de Unesco in deze tweet opnoemt. Des te wranger als je beseft dat vanochtend bekend is geworden dat de overheid maar liefst 167 miljoen euro in Nederlandse topwetenschap stopt. Wetenschappers als Cees Dekker profiteren hier enorm van, naast het vele geld dat zij al uit het bedrijfsleven ontvangen. Heel mooi, maar zoals de Twentse techniekfilosoof Peter-Paul Verbeek al twitterde:

Inderdaad, geen geesteswetenschap. Weliswaar schreef Martijn van Calmthout in De Volkskrant vanochtend:

De kritiek van de afgelopen jaren, dat met de miljoenen slechts een deel van de wetenschap werd bediend, is ondervangen. Toen kregen alleen onderzoeksscholen in de natuur- en levenswetenschappen extra geld en vielen de geestes- en maatschappijwetenschappen buiten de boot. Nu is het onderzoeksgeld gelijkmatiger over het veld verdeeld.

Vermoedelijk doelt Van Calmthout op het onderzoek naar taal en interactie, en naar het verschil in ontwikkeling bij kinderen. Maar Peter-Paul Verbeek reageerde hierop via Twitter met:

En daarin heeft Verbeek gelijk.

Geesteswetenschappers, die moeten zichzelf maar bedruipen, zo lijkt onze overheid te denken. Aan kritisch denken, foresight en gezond ethisch inzicht heeft onze overheid blijkbaar niet zoveel boodschap. Zij wacht op het herstel van het vertrouwen in het happy-clappy-kapitalisme. Happy World Philosophy Day 2012!

Lees hier over World Philosophy Day: http://www.unesco.org/new/en/unesco/events/prizes-and-celebrations/celebrations/international-days/world-philosophy-day/

%d bloggers liken dit: