Close

The Atlas of Creation (2)

De afgelopen dagen lijkt er een hype te ontstaan rond The Atlas of Creation van de Turkse creationist Harun Yahya. Ik weet niet waardoor het komt, maar de afgelopen dagen is mijn website en weblog het meest bezocht door Belgen – is er in België iets aan de hand met Harun Yahya? Wie meer weet, mag reageren!

Ik heb al eerder over The Atlas of Creation geschreven. Recentelijk zag ik dat ook een ander boek van Yahya, Het bedrog van de evoluieleer in het Nederlands als download (PDF) beschikbaar is. De vragen worden steeds groter: Wie is toch deze Yahya? En wat wil hij? Na een kleine speurtocht op het internet, vond ik meer gegevens…


N.B. Het tweede deel van The Atlas of Creation is uit. Voor details en downloads, zie hier.


Taner Edis

Er wordt steeds meer duidelijk over Harun Yahya, en tegelijkertijd wordt het daarmee steeds mysterieuzer. De persoon van Harun Yahya verdwijnt steeds meer naar de achtergrond en het wordt steeds duidelijker dat er een grote organisatie achter zit. Zo schrijft de Amerikaanse fysicus van Turkse komaf (en atheïst), Taner Edis:

Yahya is credited with so many books, articles, videos, and web pages … that it is hard to believe this is a one-man industry. Plus the intellectual prowess of leaders of religious orders are commonly exaggerated – tales of incredible intellectual productivity serve as a kind of modern miracle story, bolstering the stature of charismatic teachers. So, Yahya is not really a person but the flag under which the most prominent Turkish creationist activities set sail.

(Edis, “Harun Yahya and Islamic Creationism”)

Met andere woorden, de charismatische Harun Yahya is slechts het reclamebord voor een verder onbekende en verborgen organisatie.

de Amerikaanse wetenschapper Taner EdisOnbekende organisatie

Edis noemt meer facetten van Harun Yahya’s beweging die hij “striking” vindt, bijvoorbeeld de moderne en media-bewuste aanpak van de beweging. Ze maken gebruik van de modernste media, zoals DVD en computer, en de boeken zien er fantastisch uit. Hierdoor wordt het ook duidelijk dat er een enorme financiële basis moet zijn, met name omdat de producten tegen bodemprijzen worden verkocht. Ergens moet toch het geld vandaan komen. Edis geeft toe dat “the organization behind all of this, aand the sources of its finances, are virtually unknown”.

Banden met Westerse creationisten

Nog een “striking feature” van Harun Yahya is dat veel van het materiaal wat gebruikt wordt, direct lijkt te zijn ontleend aan Westerse creationistische literatuur, zoals dat van het Institute for Creation Research (ICR), compleet met ‘intelligent design-achtige’ retoriek. Het is duidelijk dat er banden zijn: Duane Gish and John Morris worden regelmatig in Turkije uitgenodigd als sprekers. Toch is er ook rivaliteit – de Amerikaanse creationistische organisaties kunnen slechts dromen van de enorme financiële bronnen die Yahya ter beschikking staan. Er lijken dus geen financiële banden te zijn.

Dat Turkse creationisten gebruik maken van ICR-materiaal, was al langer bekend. Zo schrijven Harrold, Eve, en Taylor:

In Turkey, for instance, the creationist movement makes us of ICR publications and arguments … but it is resolutely Islamic in tone. Turkish creaitonism bases itself firmly on the Koran, and presents itself as a rallying point for a rebirth of truly Islamic science. It ontains anti-Western and anti-imperialist overtones that are foreign to ICR-style American creationism.

(F. Harrold, R. Eve, J. Taylor, “Creationism, American-Style: Ideology, Tactics and Rhetoric in a Social Movement”, in S. Coleman en L. Carlin (eds.), The Cultures of Creationism: Anti-Evolutionism in English-Speaking Countries. Aldershot: Ashgate 2004, 76.)

Anti-Westerse en ideologische mentaliteit

Is een dergelijke ideologische invloed ook bij Yahya te ontwaren? Er is nog niet veel over geschreven, voor zover ik kan nagaan, maar bij Yahya kom je alle beruchte Moslimversies van de grote complottheorieën tegen, van grote complotten door Vrijmetselaars, tot de ontkenning van de Holocaust.

Zo heeft Yahya een boek gepubliceerd, Fascism: The Bloody Ideology of Darwinism (Istanbul: Kultur 2002) waarin Yahya uitlegt dat evolutie de bron is van alle kwaad in de wereld. Dit schurkt tegen beweringen van ID-ideologen als Nancey Pearcy en Charles Colson aan, die hetzelfde beweren (maar dan over de Amerikaanse samenleving).

Yahya doet zich daarbij mooier voor dan het werkelijk is. Zo publiceerde hij een boek Islam Denounces Terrorism (3rd Ed., Bristol: Amal Press 2002; downloadt hier de Nederlandse vertaling De Islam veroordeelt het terrorisme als Word-file (rtf)) waarin hij de Islam als een vredelievende religie presenteert – een bekende apologetische strategie onder moslims. In een hoofdstuk over de echte wortels van terrorisme, schrijft Yahya echter dat het Darwinisme en materialisme de echte aanstichters zijn van ’11 september’. Om een eind te maken aan terrorisme, moet Darwinisme dan ook uitgebannen worden, moeten kinderen op school de Koran onderwezen krijgen in plaats van de evolutietheorie, en moet het ontzag en de angst voor God hen aansporen om wijs te handelen…

Een gevaar?

Is Yahya een gevaar? De organisatie van Yahya was al eens in opspraak in Turkije, omdat hij zich aan ronselingspraktijken schuldig had gemaakt. Bovendien gaat de organisatie achter Yahya volledig gesluierd en is het onbekend wie er achter de enorme financiële input in de organisatie steekt.

De wetenschapper Taner Edis is ook ambivalent over het toenemende creationisme in Turkije, en de invloed die Harun Yahya daarin heeft. Enerzijds is Edis optimistisch. Immers, creationisme in de Westerse wereld is een reactie tegen de sterke opkomst van de evolutietheorie. Dat creationisme in Turkije aan een opmars bezig is, kan derhalve worden uitgelegd als een teken dat de evolutietheorie meer en meer ingeburgerd raakt.

Toch is Edis meer pessimistisch dan optimistisch. Want Yahya lijkt erg succesvol te zijn. En in een land wat nog altijd achterblijft bij
ontwikkelingen in de Westerse wereld, is de wetenschap van evolutie kwetsbaar. Edis schrijft dan ook: “here we have a creationism which threatens to be successful in iits ambitions to drive evolution out of the culture” (“Harun Yahya and Islamic Creationism”).

Van Taner Edis is recentelijk bij Prometheus Press een boek verschenen over de relatie tussen de Islam en natuurwetenschap, An Illusion of Harmony: Science And Religion in Islam.

Andere boeken van Edis zijn The Ghost in the Universe: God in Light of Modern Science en Science and Nonbelief.

11 thoughts on “The Atlas of Creation (2)

 1. Zorgwekkend, niet zozeer voor ‘ons’ maar meer voor Turkije. Ik vraag mij af hoe het met het onderwijs van de evolutie in Turkije zit.

 2. “Zorgwekkend, niet zozeer voor ‘ons’ maar meer voor Turkije ”
  Een gedeeltelijk antwoord is te vinden in dit artikel van onderzoeksjoernaliste en biologe Ann Bogaert uit 2005
  Het gaat over de situatie in Turkije zelf en de bedoelingen van het
  “Harun Yaha collectief” zoals blijkt uit een interview in 2005…
  De “Atlas of creation” is slechts het begin van het offensief gericht tegen “Europa” ?
  ——————————————–
  De kruistocht van een moslimcreationist
  Vijf jaar, langer denkt het collectief rond de moslimcreationist Harun Yahya niet meer nodig te hebben om ook Europese wetenschappers te overtuigen.
  Adnan Oktar, alias Harun Yahya, de oppercreationist onder de moslims, heeft zijn hoofdkwartier in een gigantisch landhuis dat uitkijkt over de Bosphorus. Vanuit het hectische Istanbul bereikt hij moslims over de hele wereld en aan zijn woonst te zien, betaalt dat nog goed ook. Maar Yahya gaat niet alleen met de eer lopen. De artsen Cihat Gundogdu en Ömer Cenker Ilicali vormen met een 300-tal andere intellectuelen de drijvende kracht achter Yahya. Hun gezamenlijke basis heet Bilim Arastima Vakfi (letterlijk: Stichting Wetenschapsonderzoek).
  Gundogdu: ‘De BAV telt vooral leden uit de hogere sociale klasse van Istanbul. Veel dokters en advocaten doen mee. We helpen Harun Yahya met het verspreiden van zijn werk en brengen de boodschap van de islam zoals ze zou moeten worden gebracht. De schepping van de mens is een feit, en mensen moeten dat weten.’
  De BAV-leden hebben de handen vol met boeken schrijven, een website organiseren en seminaries geven. Gundogdu: ‘We kunnen de vraag naar seminaries amper bijhouden. Zo waren we onlangs in Indonesië, Maleisië, de VS, Groot-Brittannië en Australië. Ook in België en Nederland kennen onze seminaries een groot succes. Zelfs christelijke gemeenschappen gebruiken onze boeken om het bestaan van een almachtige schepper aan te tonen.’
  In Turkije ondervindt de BAV de laatste jaren nog weinig tegenstand. Ilicali: ‘De wetenschappelijke wereld in Turkije heeft haar mening over de evolutie moeten herzien. Met de jaren bereikten we steeds meer mensen – in eigen land alleen al hebben we zeven miljoen exemplaren van Het bedrog van de evolutieleer uitgedeeld – en ook Turkse wetenschappers zijn nu aanhangers van de theorie van het ‘intelligent design’. Die aanvaardt nog delen van de evolutietheorie. Maar we zijn heel tevreden met de ommekeer.’
  Ilicali en Gundogdu denken dat ze nog vijf jaar nodig hebben om ook wetenschappers in West-Europa te overtuigen. ‘Het is niet vanzelfsprekend om hun vooroordelen te veranderen, want ze leven met een achtergrond van 150 jaar materialisme. Ze zullen moeten inzien dat hun wetenschappelijke feiten niet standhouden zonder het bestaan van een schepper. De theorie van het ‘intelligent design’ wordt in elk geval de dominante stroming binnen de wetenschappelijke wereld, ook in Nederland en België.’
  Turkse wetenschappers die tegen BAV durven ingaan en wél nog in de evolutietheorie geloven, zijn een uitzondering. Professor Umit Sayin, neurofysioloog en docent aan de universiteit van Istanbul, is een voorbeeld. Hij waarschuwt voor Harun Yahya en zijn BAV. “BAV gebruikt maffiatechnieken. Toen de BAV-leden wisten dat ik niet akkoord ging met hun creationisme, werd ik bestookt met kwade faxen, mails en telefoons. Met vernuftige computervirussen legden ze mijn computer lam. Ik heb hen vervolgd en het proces gewonnen. Maar veel collega’s hadden de schrik te pakken. Niemand nam het nog openlijk op voor de evolutietheorie. Ook ik ben voorzichtiger geworden. Ik heb een boek geschreven waarin ik alle zogenaamde ‘wetenschappelijke’ argumenten van Yahya onderuithaal. Ik durf het niet te publiceren omdat ik oprecht bang ben voor mijn leven.’
  Sayin is verbaasd te horen dat Yahya ook al in Vlaanderen en Nederland invloed heeft. ‘Het is positief dat biologie- en andere professoren daar het moslimcreationisme als een bedreiging zien. Maar ze zouden zich moeten organiseren, samen met enkele Turkse wetenschappers, om deze vorm van pseudo-wetenschap de kop in te drukken voor het te laat is. West-Europa heeft een uitstekende wetenschappelijke reputatie door onderzoek dat gebaseerd is op de evolutie van soorten. Als we allemaal aan de evolutietheorie beginnen te twijfelen, gaan we onverbiddelijk terug naar de Middeleeuwen.’
  Knack – 31-08-2005
  Edit, Taede Smedes: Het originele artikel is hier te vinden: http://makr.roularta.be/archief/ShowArtikel.do?artikelId=64872.

 3. Tsjok45, heeft Yahya dan invloed in Nederland?
  “Ik durf het niet te publiceren omdat ik oprecht bang ben voor mijn leven.” Dat geeft wel aan, hoe de vlag erbij hangt. Als je geen argumenten hebt, dan rest alleen nog geweld. Zielig, hoor.

 4. “heeft Yahya dan invloed in Nederland?”
  Die is waarschijnlijk groeiende :
  De groep van Harun Yahya heeft invloed op moslim studenten over de gehele wereld … Gelukkig zijn er geen moslim studenten in Nederland of in Belgie …
  En gelukkig staan de Turken op de wachtlijst om lid te worden van Europa …
  Lees ook dit citaat :
  ” ….Ook in België en Nederland kennen onze seminaries een groot succes. Zelfs christelijke gemeenschappen gebruiken onze boeken om het bestaan van een almachtige schepper aan te tonen…..’
  Lees trouwens ook dit andere artikel van Ann Bogaerts
  http://www.fondspascaldecroos.org/scriptiebank/2005/an_bogaerts/.
  Groet

 5. Bedankt voor die link, Tsjok45. Citaat: “De Marokkaanse Y. uit de 1e bachelor biomedische wetenschappen deelt die mening: “Het is toch onmogelijk dat wij van de apen afstammen, want de apen zijn er nog! Die zijn toch niet allemaal mens geworden?””. Zolang de “kritiek” zich op zo’n debiel nivo bevindt, is er niets aan de hand.

 6. Je vraagt je af waarom je site zoveel bezocht wordt door Vlamingen. De Standaard (kwaliteitskrant in België) heeft een artikel van twee pagina’s hierover geplaatst. Dit kan een deel van de verklaring vormen…

 7. Twee pagina’s maar liefst!! Toe maar!! Ik wist dat De Standaard er iets over had gepubliceerd, maar niet dat het zo’n groot artikel was. Ik heb op internet een en ander gevonden, maar waarschijnlijk niet het hele artikel… Hopen dat ik er nog eens de vinger op kan leggen.

 8. Hoi Gerdien,
  Om het artikel te lezen, moet je eigenlijk een (web)abonnement op De Standaard hebben. Echter, hier is de link naar de cache-pagina in Google: http://216.239.59.104/search?q=cache:bdooKdqdWBgJ:www.standaard.be/
  Artikel/Detail.aspx%3FartikelId%3DEP18VDO6+atlas+of+creation
  &hl=nl&ct=clnk&cd=4&gl=nl&client=firefox-a.
  Volgens mij is dit echter lang niet alles wat er in De Standaard is verschenen. Ik hoorde namelijk dat het hele artikel over creationisme twee pagina’s besloeg in de wetenschapsbijlage. Ik heb het echter niet gezien.

 9. Hier is het artikel uit De Standaard 01/03/2007
  Paranormale verschijnselen, homeopathie, fakirs en andere tovenaars krijgen in wetenschapsbijlagen van kranten geen podium zolang ze zich niet aan wetenschappelijke criteria of onderzoek durven te onderwerpen.
  Die voorwaarden gelden ook voor het fenomeen religie. Daarvan zijn er in de wereld vele duizenden varianten, die gemeenschappelijk hebben dat persoonlijke overtuigingen leidend zijn, en niet de wetenschappelijke feiten.
  Een inhoudelijke bespreking van de Turks-islamitische Atlas of Creation is in dit geval relevant. Het boek is in de afgelopen maanden in Europa op grote schaal verspreid onder scholen, universiteiten en kranten, pleidooi houdend tegen evolutie en voor islam.
  De auteur, de Turkse creationist Adnan Oktar, bedient zich van een willekeur aan ,,pseudo-wetenschappelijke onzin”, ,,een samenraapsel van halve feiten” en ,,bombastische slogans die sterk doen denken aan de Koude-Oorlogretoriek van vijftig jaar terug”, aldus de docenten en academici die het boek in de afgelopen maanden ongevraagd ontvingen. Wat het boek beweert tegen evolutie en welke argumenten het daarvoor gebruikt, zijn het bekijken waard.
  Ondanks de eerste kritiek van de geadresseerden is de auteur vol goede moed ,,Zelfs zij die spiritualiteit rigoureus afwijzen, worden beïnvloed door de feiten die dit boek documenteert (…) dat enkel en alleen geschreven is om God een plezier te doen.”
  Het doelwit van The Atlas of Creation is de evolutietheorie, en in het bijzonder het principe van natuurlijke selectie.
  De evolutietheorie werkt al zowat twee eeuwen als een rode lap op een stier voor iedereen die in een god als schepper gelooft. Terwijl juist die biologische wet even krachtig is als eenvoudig: de overlevingskansen van een organisme nemen toe naarmate het beter is aangepast aan de omgeving waarin het leeft.
  Oktar vindt van niet en gokt in zijn tegenwerpingen op een in zichzelf bijna prehistorische techniek: het classificeren van organismen op basis van hun uiterlijk en bouw.
  Een ongelukkige keuze. Sinds een jaar of vijftien wordt geen evolutionaire stamboom meer gemaakt zonder een genetisch patroon. Leg DNA-vondsten van prehistorische organismen naast die van hun moderne varianten en de evolutie toont zich ondubbelzinnig. Afhankelijk van de kwaliteit van het fossiele materiaal kan al DNA worden geïsoleerd uit vondsten die zo’n honderdduizend jaar oud zijn.
  Zo kon van eenvoudige zoutwaterslakjes in de Middellandse Zee het gehele verspreidingspatroon in de afgelopen duizenden jaren in kaart worden gebracht, inclusief de overgang van zoutwaterslak naar zoetwatermossel. De slakjes lijken nog steeds op elkaar, maar zijn geen soortgenoten meer. Uiterlijk kan bedrieglijk zijn. Een tennisbal lijkt ook op een citroen, tot je er een hap van neemt.
  Het omgekeerde is ook waar. Uit DNA-analyse blijken vogels familie van de dinosauriërs, al zou je dat op het eerste gezicht niet zeggen. Hetzelfde geldt voor de tomaat en de aardappel – the beauty and the beast onder de groenten, maar wel familie.
  The Atlas of Creation is met creativiteit gemaakt. Hoe bedreigend het is voor ons onderwijs is, valt te bezien. Het gratis en willekeurig verspreiden van de Atlas of Creation heeft nog niet het gewenste effect gehad.
  Tenzij niet het leren en studeren beïnvloeden, maar tweedeling zaaien het doel is. Dat wetenschappers het boek bestellen ,,voor de mooie foto’s”, kan alvast niet de bedoeling zijn geweest. (mvk)
  Bron: De Standaard 01/03/2007

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: