Close

Religie en cognitiewetenschappen

Religie is een hot topic, zoveel mag duidelijk zijn. Ook evolutionaire verklaringen van religie zijn dat. Gisteren is op de weblog van Gert Korthof een interessante discussie ontstaan over een artikel van Deborah Kelemen, getiteld Are Children “Intuitive Theists”? Reasoning About Purpose and Design in Nature wat in 2004 in heet tijdschrift Psychological Science is verschenen. De vraag daarbij is: is religie illusionair als je er een evolutionaire verklaring voor kunt geven. Ik geloof dat dit niet volgt, maar er zijn anderen die een andere mening zijn toegedaan. Niettemin een zeer interessante discussie.

De tekst van Kelemen kan hier gedownload worden:

http://www.bu.edu/childcognition/ImagesAssets/articlePDF/Intuitive%20Theists.pdf

Na even wat googelen, kwam ik nog een aantal interessante pagina’s tegen met artikelen over de relatie tussen biologie/neurologie en geloof:

http://cognition.berkeley.edu/Publications_files/Lombrozo-S-W-TiCS-2006.pdf (een ingezonden brief over cognitieve verklaringen van Intelligent Design)

http://artsci.wustl.edu/~pboyer/RelCogIndex.htm (een verzameling links – sommige helaas dood – naar artikelen over cognitieve benaderingen van religie; de website is van Pascal Boyer)

http://artsci.wustl.edu/~pboyer/RelCogWebSite/IlkkaMcNamaraVolume.doc 
(artikel over de biologische evolutie van religie van Ilkka Pyysiäinen)

http://www.mv.helsinki.fi/home/ipyysiai/index_files/Tom%20Spandrels%20and%20gazelles.doc (artikel van Ilkka Pyysiäinen wat een overzicht wil bieden van recente discussies over de evolutionaire wortels van religie)

http://www.talkreason.org/articles/God.pdf (nog een artikel van Ilkka Pyysiäinen over de cognitieve verklaringen van het concept ‘God’; van Talkreason-website)

 Dit is slechts een selectie van een groeiende hoeveelheid materiaal, die al aangeeft dat religie een stevige en niet langer te ontkennen biologische fundering heeft. Maar ja, wat zegt dat eigenlijk…?

De discussie gaat dus vrolijk door.

%d bloggers liken dit: