Recensie Strobel: “Feiten genoeg”

Recensie van Lee Strobel, Feiten Genoeg… die voor een Schepper pleiten, Gideon 2008.

Dit boek, Feiten Genoeg… die voor een Schepper pleiten, van voormalig rechtbankjournalist en nu bekeerd evangelicaal christen Lee Strobel, is het resultaat van naar eigen zeggen “diepgravend onderzoek” binnen verschillende wetenschappelijke disciplines om te zien of deze in de richting wijzen van het bestaan van een intelligent ontwerper, of juist in tegenovergestelde richting.

Strobel concludeert op grond van gesprekken met biologen, filosofen en natuurkundigen dat er wetenschappelijk gesproken feiten genoeg zijn die voor de Schepper-God van de Bijbel pleiten. Daarmee is dit boek een case for a Creator (zoals de oorspronkelijke titel luidt). Strobel interviewde Jonathan Wells, Stephen C. Meyer, William Lane Craig, Robin Collins, Guillermo Gonzales, Jay Wesley Richards, Michael Behe en J.P. Moreland – allen vertegenwoordigers van de Intelligent Designbeweging.

Het interessante daarbij is, dat Strobel – als de interviews getrouw zijn weergegeven – aan deze ID-vertegenwoordigers weet te ontlokken dat ze allen geloven dat de ontwerper die door hun ID-‘wetenschap’ wordt aangetoond de christelijke, theïstische Schepper-God is. Daarmee betonen deze ID-aanhangers zich als religieuze exclusivisten: alleen het christelijk geloof heeft de waarheid in pacht, alle andere godsdiensten zitten fout – kijk maar naar de feiten!

Het boek is uitstekend vertaald, leest zeer vlot weg (mede door de zeer leesbare bladspiegel en een minimum aan typo’s) en legt moeilijke natuurwetenschap met een minimum aan jargon uit. Toch is het boek ook zeer eenzijdig en bevooroordeeld. Alle geïnterviewden zijn conservatief-evangelicale, anti-evolutionistische gelovigen en voorstanders van Intelligent Design. Afwijkende stemmen hoor je in dit boek niet. Bovendien is Strobel een meester in mine quoting quote mining: het citeren van niet-gelovige natuurwetenschappers op een zodanige wijze dat ze de ontwerp-hypothese lijken te ondersteunen.

Het boek is daarmee retorisch uiterst sterk: wie weinig afweet van natuurwetenschap, wordt door Strobel gemakkelijk in de luren gelegd. Feitelijk is dit boek een manifest dat op heldere wijze de argumenten van het 21ste-eeuwse neo-creationisme presenteert.

Het is bovendien een boek dat andermaal een conflict tussen christelijk geloof en moderne natuurwetenschap construeert. Het boek hoort daarmee op dezelfde plank thuis als de boeken van Ben Hobrink, die verschenen zijn bij dezelfde uitgever (Gideon), hoewel Strobels boek voorzien is van een uitgebreid notenapparaat met bronvermeldingen.

P.s.: Wel vind ik dit boek een blamage voor reguliere uitgeverijen. Want een fundamentalistische uitgeverij als Gideon weet opnieuw een zeer verzorgd en duurzaam boek uit te geven (met een zeer leesbare bladspiegel, een flitsende kaft en een vertaler die echt wist wat hij aan het doen was – hij verwijst zelfs naar de Nederlandse vertalingen, mits voorhanden), terwijl uitgeverijen als Kok Kampen en Ten Have flutboeken produceren…

4 gedachten over “Recensie Strobel: “Feiten genoeg””

 1. Beste Taede,
  Bedankt voor deze boekbespreking.
  Ik heb een tijdje terug het boek ‘Bewijs genoeg’ van dezelfde auteur gelezen. Het heeft dezelfde opzet en behandelt de ‘feiten’ rond het leven van Jezus. Het leest ook als een trein, maar net als het boek dat jij bespreekt dendert de trein over een enkel spoor.
  Ik vind de vorm die de auteur kiest heel aardig. Als interviewer ga je langs diverse experts en stelt ze veel vragen (die de lezer mogelijk ook zou willen stellen).
  Je mist echter wel een aantal bezoekjes aan professoren die mogelijk een voorzichtiger geluid zouden laten horen. Het staat bij mij inderdaad op de plank naast het boek van Hobrink.

 2. Quote mining, niet mine quoting.
  In R. Meester, Het pseudoniem van God, staat ook een mooie uit de quote mine industrie. Blz 89, citaat van Richard Lewontin uit NYRB 1997. Het is een bekende uit creationisme websites. Lewonting is populatiegeneticus, dus het citaat zal wel over evolutie gaan? dacht u?

 3. Ik ben wel geinteresseerd in de status van de door Strobel geinterviewden. Zijn dat amateurs of specialisten in hun vakgebied? De meerderheid der geleerden hoeft niet per se gelijk te hebben ook al krijgen ze het wel.

Reacties zijn gesloten.