Close

Michael Crichton (uit)gestorven

Tot mijn schrik zag ik zojuist op Teletekst (en ook op Nu.nl) dat Michael Crichton overleden is. Hij is gestorven aan kanker.

Crichton had een hele carriere achter de rug, maar voor mij was hij toch de man achter Jurassic Park. Een fantastisch boek, nog steeds, omdat het niet zozeer gaat over het tot leven brengen van dino’s (wat uiteraard zeer tot de verbeelding spreekt), maar meer nog gaat over chaostheorie.

Ik las het boek ten tijde van mijn promotieonderzoek aan de RUG, dat ging over chaostheorie en theologie. Chrichtons boek was een inspiratiebron omdat hij in zijn boek een prachtig voorbeeld van “chaos-in-actie” gaf, met name van het Butterfly Effect: kleine oorzaken hebben enorme en onvoorziene gevolgen. Spielberg heeft het grootste deel van de chaostheoretische inzichten uit de film gelaten, waardoor de film weliswaar indrukwekkend was, maar de filosofische touch van Crichtons boek miste.

Crichton wist bovendien waar hij het over had: hij was gepromoveerd in de wiskunde voordat hij zich met film, televisie en boeken ging bezighouden. In zijn latere boeken – waarvan ik enkele heb, maar nog geen gelezen – bleef hij geïnteresseerd in ethische en filosofische vragen omtrent de interactie van wetenschap en samenleving.

Ja, een auteur die gemist zal worden, maar mede dankzij Spielberg ook onsterfelijke roem heeft verworven…

1 thought on “Michael Crichton (uit)gestorven

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: