Close

Gods idioot

Ik heb niet veel tijd (moet zo naar een lezing van schrijver David Grossman), maar ik wilde het toch even kwijt: Hoe gek kun je ze krijgen, religieuze fanatiekelingen? Neem nu die Goldschmeding, de predikant van de Amersfoortse Jouwkerk (de naam alleen al). Een goeroe is het, een gladde televisiedominee, en een idioot van het zuiverste water die verkondigt dat ouders hun kinderen vooral moeten slaan. De (ontzettend leuke!) satirisch-christelijke weblog Goedgelovig had aan Goldschmeding de “Gouden Bikini” toegekend, de prijs voor “de persoon, kerk of christelijke organisatie die zich het afgelopen jaar in Nederland op de meest wereldvreemde manier heeft onderscheiden”. Op het moment dat ze die wilden uitreiken bij de Jouwkerk, zijn de cameramensen van Goedgelovig door bouncers van die kerk bedreigd en is de tape gestolen (zie voor het vervolg HIER en HIER en het bericht van aangifte HIER). Zojuist is bekend geworden dat de kinderen van de Amersfoortse “predikant” onder toezicht van Bureau Jeugdzorg zijn gesteld (zie HIER). De school heeft gereageerd: de kinderen hebben gedragsproblemen. Ze zijn agressief en gedragen zich dominant (wat wil je, met zo’n alfa-mannetje als vader). Niettemin willen vadertje en moedertje Goldschmeding geen afstand doen van hun bijbels geïnspireerde opvoedingsmethoden. Ze zijn zich van geen kwaad bewust. Gods idioten, met stip. Ik heb er geen andere woorden voor. Hoewel, misschien zijn er nog grotere idioten, namelijk de mensen die lid zijn van de Jouwkerk…

3 thoughts on “Gods idioot

 1. Taede,
  die dominee “verkondigt dat ouders hun kinderen vooral moeten slaan.”, je vergat erbij te zeggen dat hij dat op grond van de bijbel deed. Hij sloeg zijn kinderen op grond van de bijbel.
  Dat hij dat op grond van de bijbel doet vind ik nog het krankzinnigste.
  Wat je ter discussie moet stellen is of het überhaupt mogelijk is te leven op grond van de bijbel. Dat is niet mogelijk en niet wenselijk.

 2. Gert, als het niet mogelijk is, dan doet de uitspraak of het wenselijk is of niet er niet toe.
  Als het wel mogelijk is (wat ik geloof) dan moet je nadenken op welke manier je dat kunt implementeren.

 3. Weer een heel andere interpretatie van de frase “iemand met de bijbel om de oren slaan”.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: