Close

De atheïsmebus rijdt in Duitsland…

Ik heb geen reden om schamper te doen over atheïsme. Zoals ik in mijn te verschijnen boek God én Darwin zal betogen, kan een post-theïstisch geloof m.i. prima met een ruimdenkend atheïsme door één deur. Niettemin kan ik niet voorkomen dat ik vanochtend van mijn stoel rolde van het lachen, toen ik las over het Duitse initiatief om een bus met een atheïstische slogan te laten rondrijden.

Ik denk dat marketingdeskundigen deze slogan definitief zouden afkeuren, omdat mensen teveel moeten nadenken bij de tekst tussen haken. De slogan “bekt” niet lekker en blijft daarom niet hangen. Bovendien legt de tekst tussen haken (die in vergelijking met de overige woorden bijzonder veel ruimte inneemt) wel heel sterk de nadruk op de waarschijnlijkheidshypothese. De slogan “Es gibt keinen Gott” alléén zou veel sterker geweest zijn. Nu ga je toch echt denken: waarom moet dat stuk over “met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid” überhaupt vermeld worden? Meer nog dan de Nederlandse billboard of de Britse atheïsmecampagne zet deze tekst je aan het denken over het tegendeel van wat de atheïsten willen bereiken. Alsof de Duitse atheïsten toch het bestaan van God op een kier laten staan. Heel vreemd.

Niettemin vind ik het een uitermate grappig fenomeen. Evangeliseren is dus niet uniek aan religieus gelovigen. Het toefje slagroom op de taart is wel dat een van de grote initiatiefnemers de Giordano-Bruno-Stiftung is. Wie op de website van deze stichting kijkt, ziet dat er hooggeleerde heren (vrijwel geen dames) aan deze stichting verbonden zijn. Het gaat dan om biologen als Ulrich Kutschera, Thomas Junker en Franz Wuketits, maar ook om cognitiewetenschappers als Thomas Metzinger en Wolf Singer. Het is een indrukwekkende lijst academici, en dit geeft de Duitse atheïsmecampagne wel een heel vreemd aura. Waarom voelen dergelijke academici de drang om hun atheïstische boodschap als dominees te verkondigen? Wie proberen ze nu eigenlijk te overtuigen – anderen, of heimelijk zichzelf? Of heeft Alister McGrath toch gelijk, dat dit de laatste stuiptrekkingen zijn van een stervende beweging?

Zie ook hier: http://www.refdag.nl/artikel/1408326/Atheistische+bus+in+Duitsland.html.

5 thoughts on “De atheïsmebus rijdt in Duitsland…

 1. Ach, in Nederland zijn het toch ook vooraanstaande wetenschappers als Borst, Plasterk, van Heerden en Swaab die op de bres springen voor het atheïsme?
  Dat vooral natuurwetenschappers hun steun verlenen aan dit soort initiatieven komt volgens mij omdat ze in hun onderzoek nooit religie tegenkomen. Ze hoeven religie niet als historisch of sociologisch fenomeen te onderzoek, waardoor ze kunnen blijven steken in hun simplistisch beeld van (on)geloof.

 2. Volgens mij is dit al vaker uitgelegd, maar de tekst “God bestaat niet” wordt door de reclamecodecommissies niet geaccepteerd. Vandaar dat er altijd een “waarschijnlijk” of iets van dien aard bij hoort.
  Maar die Duitsers zijn inderdaad doorgeslagen. Het lijkt wel een parodie.

 3. “kan een post-theïstisch geloof m.i. prima met een ruimdenkend atheïsme door één deur.”
  Niemand van de gelovigen reageert op deze opzienbarende uitspraak en blijft steken in schampere uitspraken over atheisten.
  Taede, wat is het verschil tussen post-theïstisch en atheistisch? is het niet hetzelfde? Is post-theïstisch niet een deftig woord voor atheistisch?

 4. Taede, ik ken je werk niet, dus daar zal het wel aan liggen, maar ik sluit me aan bij Gert Korthof. Ik zie dat je aan de ene kant niets moet hebben van strijdbare atheïsten, maar aan de andere kant heb je ook niets met gelovigen die iets overeind laten van een persoonlijke god die zich met mensen bemoeit o.i.d. Maar wat houdt dan een post-theïstisch geloof in? Ik ben oprecht benieuwd.

 5. “Niettemin kan ik niet voorkomen dat ik vanochtend van mijn stoel rolde van het lachen, toen ik las over het Duitse initiatief om een bus met een atheïstische slogan te laten rondrijden.”
  Ik kan hier helemaal niet hard om lachen ik wordt er doodziek van al die moeite die men neemt om elkaat te overtuigen van wezenlijk zeer irrelevante zaken. In een wereld waar mensen elkaar zo veel aandoen, elkaar laten verhongeren is het wel of niet bestaan van een god één van de meest stompzinnigste discussiepunten die hele groepen in de samenleving verdeeld.
  Als mensen besluiten om elkaar te vermoorden of te laten verhongeren om een stuiver te verdienen is dit moreel nog meer te aanvaarden dan om de volgende reden; “ik denk iets te weten, namelijk dat wat jij denkt te weten onjuist is.”
  Met vriendelijke groet,

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: