Close

Daft Punk – "Tron Legacy" (OST)

Ik heb vandaag verscheidene malen geluisterd naar de fantastische nieuwe soundtrack van de volgende week in de bioscopen draaiende film Tron Legacy. De soundtrack is gemaakt door de danceformatie Daft Punk. Ik had de cd al vaker zien liggen, maar nog niet goed bekeken. Ik was in de veronderstelling dat het een reclamestunt was, dat – zoals wel vaker gebruikelijk is – de soundtrack van de film door een (onbekende) componist was gemaakt, en dan één nummer als titeltrack (en lokkertje) door een bekende artiest. Maar niets is minder waar. Het bleek dat de hele soundtrack door Daft Punk gedaan is.

En de muziek is fantastisch, eerlijk gezegd een van de beste albums die ik in lange tijd heb gehoord.

Af en toe doet de muziek wat denken aan de muziek van The Matrix Trilogy, waarin ook vaak een mengeling was van klassiek orkest met snoeiharde synths en dancebeats te horen is. Maar de muziek van de drie Matrix-films was ook duister en rauw en dat wil de soundtrack van Tron Legacy duidelijk niet zijn. Af en toe heeft de muziek ook Hans Zimmer-kwaliteiten (ook een componist waar ik een groot fan van ben), maar Zimmers muziek is klassieker en wat zwaarder.

Eigenaardig genoeg heeft de muziek die Daft Punk heeft gemaakt iets nostalgisch. Ik vermoed dat dat komt door de mengeling van de melodielijnen, de orkestpartijen en de af en toe behoorlijk analoog klinkende synthesizergeluiden. Ik vind het album echt briljant, absoluut briljant. Mijn favoriet is het nummer “Solar Sailor”, gevolgd door het “Adagio for TRON” (waarin de strings heerlijk versmelten met een heus kerkorgel aangevuld door subtiele synthesizers met een denderende climax; dit nummer heeft echt Matrix-invloeden).

Het album is moeilijk te categoriseren. Het is geen dance-album geworden (wat sommige Daft Punk-fans wel hadden gehoopt), hoewel de nummers “End of Line” en vooral het briljante “Derezzed” dicht in de buurt komen. Disney heeft de vibe van dat laatste nummer goed gevoeld en een mooie videoclip gemaakt als trailer voor de film

Nog een videoclip:

Zoals te verwachten was, is van “Derezzed” ook al een stampende remix gemaakt, die eveneens als reclame voor de film op Youtube te vinden is (tip: koptelefoon op en volume op maximaal):

Echt heerlijk voor een vroege maandagochtend om wakker te worden! Overigens, voor wie niet zo van dit soort dance-muziek houdt, maar wel van bijvoorbeeld Vangelis of Jean-Michel Jarre (of Hans Zimmer) – dan toch dit album maar even beluisteren, want dat zijn de artiesten van wie de muziek toch wel heel dicht bij deze soundtrack in de buurt komt. (Tip: als je even op Youtube zoekt kun je veel van de nummers van de soundtrack in behoorlijke geluidskwaliteit beluisteren.)

De film schijnt niet zo fantastisch te zijn (ondanks de rol van de heerlijke Olivia Wilde), maar ik ben benieuwd naar hoe de muziek in de film verwerkt is.

Nog een recensie van de soundtrack is hier te vinden: http://www.fileunder.nl/archives/2010/12/daft_punk_tron_legacy_ost.php.

1 thought on “Daft Punk – "Tron Legacy" (OST)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: