Close

Banken hebben binnenkort absolute macht

Wow, een heel sterk staaltje overheidscontrole vandaag. De angst van de overheid voor de macht van burgers lijkt een toppunt te bereiken, zo net voor de Kerstdagen.

Vandaag lees ik op Nu.nl en op Teletekst dat de Nederlandse overheid een wetsvoorstel voorbereidt om de oproep tot een ‘bank run’ strafbaar te stellen. Dus de oproep die Pieter Lakeman deed, waardoor de DSB Bank uiteindelijk ten onder ging, wordt binnenkort bij wet verboden. De argumentatie erachter is dat een dergelijke oproep destabiliserend werkt: niet alleen kunnen banken erdoor failliet gaan, maar bovendien zorgt een dergelijke oproep voor angst bij banken, zodat die elkaar minder geld uitlenen.

Ik vind dit werkelijk ongelooflijk en ongelooflijk bedreigend! Want dit betekent dat de banken in feite vrij spel krijgen, ze worden in feite immuun gemaakt voor kritiek van klanten en de besturen van banken kunnen hun goddeloze gang gaan met het graaien van ons geld. Want wat kan een klant nu nog doen om het beleid van banken te bekritiseren? De enige oplossing was: je geld van de bank halen en bij een andere bank onderbrengen. Maar met het nieuwe wetsvoorstel wordt een oproep aan mensen om hetzelfde te doen om het bestuur van een bank onder druk te zetten strafbaar! Je mag als eenling beslissen om je geld bij de bank weg te halen, maar je mag andere mensen niet oproepen om hetzelfde te doen. Welk pressiemiddel hebben mensen dan nog om hun ongenoegen over een bank te uiten? Geen enkel! 

Met andere woorden, de macht van de banken in Nederland wordt daarmee compleet. Want ik heb weinig vertrouwen in de overheid of de Nederlandse Bank. De overheid is immers zelf afhankelijk van de welwillendheid van banken om geld te lenen, dus die zal geen pressie kunnen uitoefenen. En de Nederlandse Bank is, zo is de afgelopen jaren wel gebleken, verre van een onafhankelijke controlerende instantie. 

Willen we dit?

En wie gaat dit stoppen?

Moeten we misschien massaal oproepen tot een ‘bank run’ nu het nog kan/mag?

Overigens is het wel grappig dat de overheid al conclusies heeft getrokken uit de hele affaire rond de DSB Bank, en blijkbaar Pieter Lakeman als hoofdschuldige aanwijst. Dat de DSB Bank intern al lang niet meer functioneerde, en dat Scheringa gewoon een crimineel is die nota bene zijn gang kan blijven gaan (hij heeft plannen om een internetbank op te zetten), wordt gemakshalve vergeten.

Anderzijds geeft de overheid met dit wetsvoorstel ook een signaal af, namelijk dat ze bang is voor de macht van de eenling. In onze informatie- en netwerksamenleving kan een enkeling de hele samenleving ontwrichten. (Goddank is Assange geen Nederlands staatsburger, anders konden we nog meer wetsvoorstellen verwachten.) De overheid vreest de macht van de burger. Helaas hebben de meeste burgers oogkleppen op en zien ze niet hoeveel macht ze hebben. De overheid wil dat graag zo houden, vandaar dat de macht van de eenling steeds verder wordt ingeperkt…

11 thoughts on “Banken hebben binnenkort absolute macht

 1. Beste Atsou-Pier,
  Ik kan helaas je ‘instemmende reactie’ niet terugvinden, ook niet bij de spam-reacties. Ik vrees dat er iets is misgegaan en dat de reactie niet is doorgestuurd…

 2. Beste Atsou-Pier,
  Ik kan helaas je ‘instemmende reactie’ niet terugvinden, ook niet bij de spam-reacties. Ik vrees dat er iets is misgegaan en dat de reactie niet is doorgestuurd…

 3. Hier ben ik het wel met u eens. Ik zag ergens in een brief de motivatie van de minister : het burgerlijk recht (onrechtmatige daad en smaad/laster) zou niet toereikend zijn, en het garantiebedrag is al opgehoogd. Als ik het goed heb onthouden tenminste.
  Ik weet niet of het maatschappelijk belang van de banken (met hun zeer kleine reserves) groot genoeg wordt bevonden om de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting opzij te zetten.
  Vreemd genoeg kon ik nog geen commentaren van juristen vinden.
  Dit schreef ik op 25-12 ; inmiddels had Trouw het op 27-12 in een hoofdredactioneel commentaar over het monddood maken van critici en over onhandhaafbaarheid (behalve wanneer de oproep gedaan wordt in de exacte bewoordingen van Lakeman).

 4. Banken worden eigenlijk een soort goden. Daar mag je ook geen kritiek op hebben, tenminste niet op die van de christenen.
  En wat de DSB betreft heb je helemaal gelijk. Hoe sneu ook voor de medewerkers, maar ik vind het geweldig dat die bank failliet is gegaan. Daarnaast vind ik het onvoorstelbaar dat die Dirk Scheringa nog altijd op vrije voeten is na al het leed dat hij heeft aangericht.

 5. OK Taede! een prima maatschappijkritisch stukje van een theoloog!
  Ben jezelf onlangs overgestapt naar een milieu/mens-vriendelijke bank? (ik deed dat onlangs).
  Ik zie dat je nog steeds zaken doet met amazon (aan je advertenties Amazon Astore): is het je niet bekend dat Amazon WikiLeaks van haar servers heeft afgegooid onder druk van de Amerikaanse overheid? (zie mijn blog 9 dec)
  Tenslotte een (type/denk)fout: “kunnen hun goddeloze gang gaan” dit is archaïsch woordgebruik! of een grap? kun je verwachten van een conservatief theoloog, maar toch niet van een modern ruimdenkend theoloog zoals jij?!?!

 6. Hallo Gert,
  Ik ben nog niet overgestapt naar een meer vriendelijke bank – ik denk daar wel steeds vaker over na, maar tot nu toe heb ik de stap nog niet durven zetten. Ik doe inderdaad nog steeds zaken met Amazon, omdat je anders met geen enkele Amerikaanse instantie meer zaken kunt doen (ook Paypal weigert donaties aan WikiLeaks, maar als je Paypal bant, kun je niets meer). Kun je Amazon kwalijk nemen dat ze bang zijn voor de macht van de Amerikaanse overheid? Denk je dat die Nederlandse WikiLeaks-helper ‘s nachts nog lekker slaapt nu de Amerikaanse overheid onderzoek doet naar zijn handel en wandel? Ik keur de handelswijze van Amazon (en Paypal) niet goed, maar ik begrijp het best.

 7. Taede, je kunt als nietig individuutje toch iets doen tegen grote, machtige en foute banken: gewoon overstappen. Het is een morele daad en ik kan je verzekeren: het geeft grote persoonlijke voldoening! Het is goed voor je persoonlijke geweten. Ze hebben je het makkelijk gemaakt met de overstapservice. Er zijn twee ethisch verantwoorde banken in nederland: ASN en Triodos. Dat wist je vermoedelijk al. Ik zal je per email wel verder helpen.
  Het argument dat je gebruikt om niet met Amazon te stoppen is een drogreden. Het zou een belediging voor jouw intelligentie zijn om dat hier uit te gaan leggen! Je gaat toch niet je geweten belasten voor die paar rooie rotcenten! Ook hier kan ik je verzekeren: je voelt je beter als je zoiets doet, je voelt je minder machteloos. Iedere wereldreis begint met de eerste stap.

 8. Triodos Bank kreeg de Kwakzalversprijs 2010 van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Onder meer wegens het subsidiëren van een opleiding homeopathie in Kenia van Homeopaten zonder Grenzen.

 9. Triodos Bank kreeg de Kwakzalversprijs 2010 van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Onder meer wegens het subsidiëren van een opleiding homeopathie in Kenia van Homeopaten zonder Grenzen.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: