Close

Alister McGrath bij de VU

Ik had er al een en ander van gehoord, maar heb nu eindelijk de officiële aankondiging gezien. In november zal Alister McGrath tot 2 keer toe een gastcollege aan de VU komen geven. Van de nieuwssite van de VU:

Donderdag 16 november, 14-16.00 uur zal prof. dr. Alister McGrath uit Oxford in de kerkzaal van het hoofdgebouw van de VU (16e verdieping) een gastcollege geven over het thema waarmee hij de laatste jaren nogal de aandacht heeft getrokken, namelijk ‘The End of Protestantism?’.  Prof.dr.Martien E. Brinkman zal de bijeenkomst voorzitten.

Prof. McGrath is een van de bekendste en meest gelezen protestantse theologen van dit moment. Van een aanvankelijk vooral historisch georiënteerde theoloog ontwikkelt hij zich thans steeds meer als de ‘opinionleader’ van het (evangelische) protestantse christendom.

Recent publiceerde hij o.m. The Twilight of Atheism: The Rise and Fall of Disbelief in the Modern World (over opkomst en ondergang van het Atheïsme) en Christian Theology: An Introduction , dat vaak gebruikt wordt als handboek in theologieopleidingen.

In The Future of Christianity (2000) gaat hij in op de onverwachte groei van de religie in de moderne tijd, die de voorspellingen van ’het einde van de religie’ weerspreekt. Wereldwijd gezien groeit het Christendom. Maar de traditionele tak van het Protestantisme heeft met name in Europa moeite om te overleven. Wat is er aan de hand?

Een dag eerder houdt McGrath aan de VU (georganiseerd door het studentenpastoraat) een voordacht met de titel: ‘Religion in the Public Domain, Current Visons and Future Challenges’. Dit vindt plaats in het Auditorium van de VU [op 15 november] van 13.30-16.30 uur (met pauze).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met prof.dr. M.E. Brinkman via ME.Brinkman@th.vu.nl of via het telefoonnummer 020 – 598 6603.

In bepaalde kringen is McGrath bekend vanwege zijn vele evangelicale boekjes over christelijke dogma’s. Hij is echter bekender geworden door zijn werk op het vlak van de interactie tussen theologie en natuurwetenschap.

Zo schreef hij een driedelig werk A Scientific Theology (I: Nature; II: Reality; III: Theory), en een samenvatting daarvan (The Science of God). Zijn meest recente werk op dit vlak is zijn bundel The Order of Things: Explorations in Scientific Theology.

Daarnaast schreef McGrath echter ook meer cultuurfilosofische en -theologische studies, zoals Dawkins’ God: Genes, Memes, and the Meaning of Life (een reactie op Dawkins’ atheïstisme) en The Twilight of Atheism: The Rise and Fall of Disbelief in the Modern World.

De twee lezingen aan de VU lijken interessante bijeenkomsten te worden.

Meer over McGrath is te vinden op Wikipedia en op McGraths Homepage.

%d bloggers liken dit: