Close

"Zijn we alleen in het heelal?" van Govert Schilling – nu bij De Slegte

Deze week zag ik bij De Slegte in Nijmegen een stapel nieuwe boeken liggen. Eén stapel daarvan betrof het boekje Zijn wij alleen in het heelal? van de wetenschapsjournalist Govert Schilling, een boekje dat al in 2002 verscheen en nu pas door uitgever Aramith verramsjt is.

Het boek leest als een roman, mede omdat Schilling het boek heeft gecomponeerd als een dialoog tussen een astronoom en een 23-jarige arts-in-opleiding die elkaar in Artis toevallig ontmoeten. 

In ruim honderd pagina's gaat Schilling in op allerlei facetten van buitenaards leven: van de betwijfelbaarheid van UFO-meldingen en buitenaardse ontvoeringen, tot de ontdekking van leven in het zonnestelsel (Mars? De Jupiter-maan Europa?), de ontdekking van exoplaneten, SETI, kosmische bedreigingen voor het leven op aarde en elders. Tussen de regels door maakt Schilling duidelijk dat hij moeite heeft met veel benaderingen van buitenaards leven, omdat ze de mens als uitgangspunt nemen. Uiteindelijk, zo zegt de astronoom ergens in het boek, lijkt de mens op zoek naar zijn eigen evenbeeld. En de kans is groot dat het leven elders er verre van menselijk uit ziet. Maar ook wordt duidelijk dat de astronoom de kans op leven elders toch behoorlijk plausibel vindt – en niet op basis van geloof, maar op basis van argumenten. 

In een klein uurtje heb je dit boekje uit en ben je heel wat kennis rijker. En dat allemaal voor slechts € 5,99 bij De Slegte. 

%d bloggers liken dit: