Close

War of the Worlds

Vanavond komt een van mijn favoriete speelfilms op tv: Steven Spielbergs War of the Worlds met o.a. Tom Cruise. Toen ik deze film in de bioscoop zag, was ik overdonderd. Op Internet vond ik zojuist een buitengewoon aardig artikel wat de religieuze achtergronden van (SF-)rampenfilms, en met name War of the Worlds bespreekt. Rampenfilms als nieuwe mythen… Zeer lezenswaardig.

Zie HIER.

9 thoughts on “War of the Worlds

 1. Voor mij is de ultieme moderne mythologie de Matrix trilogie. Prachtig! Daar zitten zoveel lagen, verwijzingen (naar religie (gnostiek), filosofie (Plato), mythologie) en dubbele betekenissen in, dat je elke keer weer nieuwe dingen ontdekt als je de films kijkt.

 2. Hi,
  Heb het verhaal gelezen. Alles klop echter de originele schrijver van het boek is Ron.L.Hubbard die een vooroorlogse scienfiection schrijver was. En later grondlegger van Scientologie. En schrijver van het boek Dianetics wat uiteindelijk gaat over de werking van het verstand, de zijndheid van de geest en regressie in zijn algemeen, en uiteindelijk om begrip van de eigen geest en hierdoor spirituele vrijheid (dit is geen reklame maar info). De rechten van deze film zijn gekocht door John Travolta collega scientoloog van Tom Cruise. Ter aanvulling. Trouwens briljant gevonden van Smedes dat hier dus een spirituele ondertoon in zit hoewel totaal veranderd door de regiseur en het de bedoeling was gewoon een spannend verhaal neer te zetten. Vandaar.

 3. Hallo Albert,
  Je hebt niet gelijk. The War of the Worlds is oorspronkelijk geschreven door H.G. Wells, een atheïstische SF-schrijver, die niets met Scientology van Hubbard te maken heeft.
  Over het oorspronkelijke boek, zie HIER.
  Over Wells, zie HIER.
  Iets over de Scientology-controverses rondom de film wordt HIER vermeld.

 4. Beste Albert, in het onderwijs zijn we er zo langzaam aan van doordrongen dat mensen helemaal niets meer weten: maar is het nu al zo erg dat men niet eens de op een na meest klassieke sf schrijver meer kent? -Zal ik er ook maar bij vertellen dat Jules Verne de meest klassieke was (en nee, die had ook al niets van doen met de scientology church).
  Wel een vreemd verhaal dat jij hier ophangt, hoor.

 5. War of the Worlds is maar een matige film met een simpel scenario: aliens vallen aan, de mens verweerd zich en wint. Zoals Bart al zei is de Matrix trilogie veel diepgaander en prachtiger. Als je enig verstand hebt van filosofie, ontdek je er veel thema’s in.

 6. Bart en Rutger,
  The Matrix Trilogy staat op mijn (virtuele) lijstje bovenaan als beste films aller tijden. Niemand snapt het einde van de derde film en daardoor wordt de hele serie (met uitzondering van deel 1) meestal de grond in geboord. Doodzonde, want het einde is m.i. juist het meest pessmimistische en onheilspellende wat ooit in de filmgeschiedenis bedacht is… Sublieme films met zo ongelooflijk veel lagen…
  Op de tweede plaats staat overigens Smoke van Wayne Wang uit 1995 – een van de meest ontroerende films die ik ooit gezien heb.

 7. Smoke en The Matrix Trilogy: ook mijn keuze. Na enig zoekwerk heb ik de Smoke-DVD op de kop kunnen tikken. Een ongelofelijk intimistische film. H.Keitel is in mijn ogen een van de beste hedendaagse acteurs…
  Over SF, waarover ik in mijn jonge jaren enthousiast was, ben ik nu veel minder te spreken. Waarschijnlijk komt dat door het totaal uitmelken van de bekende thema’s door de filmwereld en ook door de meestal pathologische koppeling met extreem geweld. De ervaring die ik had met A Space Odyssey was overweldigend. Het gevaar van het consumeren van een overdosis SF schuilt m.i. daarin dat je op den duur gelooft dat via de wetenschap ‘alles mogelijk is’, maw aan de status van het wetenschapsbedrijf wordt ernstig geknabbeld.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: