Close

Verzet tegen overheid als Big Brother groeit

We horen er al een tijdje niets meer van. Toch is de Nederlandse overheid nog altijd van plan aan internetproviders en telefoonaanbieders de verplichting op te leggen het internet- en telefoonverkeer van iedere Nederlander bij te houden en te bewaren. In het kader van terrorismebestrijding, zo luidt het motto. Het is een grove schending van de privésfeer en ook totaal nutteloos als het aankomt op terrorismebestrijding, zo hebben deskundigen al betoogd. En toch gaat het door.

En zojuist lees ik dan, dat er in Duitsland nu massaal verzet tegen deze bewaarplicht ontstaat. En het lijkt bovendien een succesvol verzet te worden. Waar de Nederlander nihilistisch, relativistisch en apathisch achterover blijft zitten en leidzaam toeziet hoe de door het christelijk geloof geïnspireerde overheid zich de goddelijke status van een God’s eye point of view aanmeet, tsja, daar beginnen de Duitsers te pruttelen. En volkomen terecht.

Want de Nederlandse overheid speelt een mooi spel: spreek er niet meer over, voer de bewaarplicht gewoon stilletjes in, en je zult zien dat er geen hond naar kraait. En voordat we het doorhebben, zitten we vast aan Big Brother Balkenende die minutieus controleert wat en aan wie je e-mailt, welke boeken je bij Amazon bestelt, hoe vaak je je moeder belt en waarvandaan, welke websites je bezoekt en welke weblogs je vaak leest… Via je bankpas en creditcards weten ze al wat je allemaal aanschaft; via internet en telefoon weet de overheid binnenkort waar je je informatie vandaan haalt. En de overheid is een groep mensen; en mensen maken fouten of zijn corrumpeerbaar. Het is slechts een kwestie van tijd voordat je gegevens open en bloot op straat liggen.

Wanneer begint in Nederland het verzet?


Aanvulling, 03-01-2008: Vandaag staat op Nu.nl dat Nederland internationaal bijzonder laag scoort op het gebied van privacy-bescherming. Lees het bericht HIER.

1 thought on “Verzet tegen overheid als Big Brother groeit

  1. Taede schrijft `Toch is de Nederlandse overheid nog altijd van plan´… ik dacht dat internetproviders al verplicht waren, persoonsspecifieke gegevens te bewaren voor enige tijd. Ze hebben daar sterk tegen geprotesteerd vnl omdat ze het zelf moesten betalen, want het kost extra diskruimte, etc. Wat is de huidige status van deze verplichting?

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: