Close

Venice Summer School on Science and Religion

Deze maand is behoorlijk druk. Afgelopen zondag teruggekomen uit Schotland, aanstaande dinsdag vertrek ik naar Venetië. Ik ben namelijk een van de gelukkigen die mag deelnemen aan de Venice Summer School on Science and Religion die o.a. door de Templeton Foundation wordt gesponsord. Deelname aan de Summer School gebeurt alleen op uitnodiging. Concreet betekent dit dat ik nu alleen mijn vliegreis hoef te betalen; verder wordt alles door de Summer School vergoed. Ik moest een paper abstract schrijven, CV inleveren, etc., en alleen als de commissie aan de hand van een aantal strenge criteria beoordeelde dat je paper potentie vertoonde, werd je uitgenodigd. Dat was vorig jaar november. Begin mei moest de eerste versie van het paper daadwerkelijk klaar zijn (de papers staan nu online).

Wel is het een intensief programma: van dinsdagavond tot en met zaterdagochtend krijgen we de een na de andere lezing en wordt er tijdens talloze seminars gesproken over de papers die alle deelnemers vantevoren moesten inleveren en die t.z.t. gepubliceerd moeten worden. Vantevoren moesten we de boeken van de sprekers lezen. Veel vrije tijd is er niet; alleen zaterdagmiddag is vrijgehouden om Venetië te bekijken. Ook is er een verplichte dresscode: geen jeans, geen sneakers, alleen formele kledij (voor de heren inclusief stropdas).

Het thema van de Summer School van dit jaar is Evolution & Human Uniqueness. Sprekers zijn Frans de Waal, Karl Giberson, Michael Ruse, Simon Conway Morris en de poolse aartsbisschop Josef Zycinsky. Tevens komen alle deelnemers (zie HIER) in groepen bijeen bij één van de sprekers. Ik heb bericht gekregen dat ik in de groep van Simon Conway Morris zit – da’s niet gek, toch ;-).

2 thoughts on “Venice Summer School on Science and Religion

 1. Taede,
  je moet eens voor de grap kijken naar wat William Dembski op zijn blog schreef over Karl Giberson:
  “Saving Darwin” — What’s the point?. Je ziet dat Dembski Darwin zó haat dat hij geen begrip kan opbrengen voor medechristenen die in evolutie ‘geloven’. Karl Giberson gelooft in God. William Dembski gelooft in God. En toch heeft Dembski diepe minachting voor iemand als Giberson.

 2. Taede, veel genoegen en leerzaam plezier toegewenst. Ik heb zojuist je opstel gelezen en raad het anderen beslist niet af. Het is voor mij een nuttige en informatieve studie van wat er inmiddels zoal gezegd is over de vraag ‘wat maakt de mens uniek’. Ik denk dat ik het met je conclusie wel eens ben (alhoewel ik nog niet zo duidelijk heb wanneer iemand een ‘essentialistisch’ standpunt heeft).
  Het boek van Barlett heb ik besteld.
  Dat je bij Conway Morris zit is niet alleen niet gek, hij lijkt mij zelfs de meest interessante persoon die er tussen is. Ik ben zo benieuwd hoe hij de noodzakelijke loop van de evolutie in louter causale termen wil verdedigen…
  Wel met de trein gaan, he, niet met het vliegtuig, natuurlijk ;-). En Venetie is zo mooi, al dat water waar het licht op schijnt, van die aanblik alleen wordt je natuurlijk al gelovig, zelfs zonder goede argumenten…

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: