Close

Veel bezoek…

Veel bezoek vandaag (zondag) – vooral veel bezoekers van mijn weblog. Ik heb lang gezocht naar de reden voor al die bezoeken, totdat ik zag dat het vooral ging om bezoekjes aan mijn bijdrage over de atheïstische “dominee” Klaas Hendrikse. Vanmorgen was Klaas Hendrikse namelijk te gast in het programma Het Vermoeden. Veel kijkers zullen toen wellicht gedacht hebben: laten we eens kijken wat er op Internet over die gast staat. En ja, als je in Google “Klaas Hendrikse” intikt, staat ironisch genoeg mijn blog bovenaan…

Ik heb het programma online bekeken (bekijk het HIER; het duurt ongeveer een half uurtje) en ik moet zeggen: hoe persoonlijk Hendrikse ook wordt – hij komt niet onsympathiek over – zijn standpunt over God is niet te begrijpen.

Eerlijk waar, ik kan er geen touw aan vastknopen. Je kunt volgens Hendrikse geloven in een God die niet bestaat. Maar hij kan niet uitleggen wat ‘bestaan’ in dat geval betekent. En ook praat hij over/tegen God alsof het een persoon is, terwijl hij meer dan eens heeft gezegd (en het in de uitzending herhaalt) dat hij niet in een persoonlijk God gelooft.

Ik kan er echt niet bij. Mij dunkt het toch dat je hier echt van een inconsistent geloof kunt spreken. Nu zullen er bij iedere gelovige wel inconsistenties in zijn/haar geloof zitten; we zijn en blijven mensen. Maar om te zeggen dat je niet in een persoonlijk God gelooft en tegelijkertijd tegen die God spreken, dat is praktisch inconsistent: hij handelt simpelweg inconsistent. Hij zegt a, maar doet niet-a. Wat dat betreft ben ik wel nieuwsgierig naar zijn boek Geloven in een God die niet bestaat dat volgens de IKON-website in november zal verschijnen.

Niettemin blijven er vragen. Denkt Hendrikse met zijn uitlatingen werkelijk het christelijk geloof een dienst mee te bewijzen? Laat hij hier niet aan al die die-hard atheïsten zien dat geloof inderdaad een illusie is, irrationele onzin, sinterklaas-geloof? Ik laat het antwoord graag aan de lezer over…

%d bloggers liken dit: