Close

Creationisme-rapport teruggestuurd! – I

Afgelopen maandag 25 juni is besloten dat voorlopig niet over het omstreden creationisme-rapport van de Raad van Europa wordt gestemd, maar dat het rapport wordt teruggestuurd naar de commissie die het rapport heeft opgesteld. Toch is het rapport niet volledig van tafel: in oktober is een vergadering gepland waarin het herziene rapport besproken zal worden.

Het verzoek tot terugzending was afkomstig van Mr. Van den Brande (België), die het rapport “unbalanced” noemt. “We are open to discussing it, but there is in fact a preliminary question: are we a scientific academy, or are we a political body? Is this item appropriate? In any case, I ask that the draft resolution should be referred back to the committee.” Uiteraard was de opsteller van het rapport, Mr. Lengagne hier niet blij mee. Hij verzette zich nog door erop te wijzen dat dit zijn laatste Assembly-vergadering was, maar het mocht niet baten. Het rapport, zoals het er nu ligt, is van tafel, oftewel back to the drawing boards, zoals ooit de gevleugelde uitspraak luidden van A-Team aanvoerder Hannibal. Het is nu de bedoeling dat het rapport in oktober 2007 opnieuw, in herziene vorm, wordt besproken.

Complottheorieën

Uiteraard haalde Mr. Lengagne meteen allerlei complottheorieën van stal om te beargumenteren dat het verzet tegen het rapport georganiseerd was: “I can only see this as a ploy on the part of people who will use any means they can to combat the theory of evolution and impose creationist ideas. What we have here is the makings of a return to the Middle Ages, and too many members of this human-rights-based assembly fail to see it.” Ook noemde hij de afwijzing van het rapport “het begin van een terugkeer naar de Middeleeuwen”. (bron)

Verklaring van Committee on Science, Culture and Education

De Committee on Culture, Science and Education heeft vandaag (26 juni) een verklaring laten uitgaan, die hier gelezen kan worden: http://assembly.coe.int/ASP/APFeaturesManager/defaultArtSiteView.asp?ID=686.

Juiste beslissing

Ik denk dat de beslissing om het rapport terug te sturen naar de Commissie in eerste instantie een juiste is. Zoals ik in mijn eerdere reactie op het rapport al schreef is het signaal wat het rapport wil afgeven in mijn ogen juist, maar de wijze waarop dat gebeurt niet. Het rapport zit te vol met onjuistheden en is zelf ook sterk ideologisch gekleurd. Bovendien is totaal geen kennis genomen van recente Engelstalige literatuur omtrent creationisme en Intelligent Design. Mr. Lengagne heeft een groot stempel op het rapport weten te drukken en ik vermoed dat hij toch vooral op onderbuikgevoelens en angsten inspeelt om zijn punt te maken. Nu Lengagne vertrekt, hoop ik dan ook dat de Commissie zo slim zal zijn nu echte experts te betrekken om een goed onderbouwd rapport over de dreiging van creationisme en ID in Europa te produceren.

Zie hier voor mijn reactie op het rapport:
http://tasmedes.web-log.nl/tasmedes/2007/06/council_of_euro.html.


LINKS:

4 thoughts on “Creationisme-rapport teruggestuurd! – I

  1. zie http://www.sciam.com/article.cfm?alias=european-rights-body-call&chanId=sa003&modsrc=reuters
    “Guy Lengagne, the French Socialist member of the Assembly who drew up the report, protested after the Parliamentary Assembly voted to call off the debate and vote, and to send the report back to committee for further study.
    “I have enough experience of parliamentary procedure to know that this is a first-class burial (for the report),” he said.
    Deputies said the motion by the Christian Democratic group of parliamentarians also won support from east European deputies, who recalled that Darwinian evolution was a favorite theory of their former communist rulers.”
    Zo werkt dat dus. Omdat de communisten pro evolutie waren, zijn wij anti. Leer mij wat over politici. Onlangs was er een Poolse filosoof of zoiets in het europese parlament, en die heeft daar een anti-evolutie voordracht gehouden (ik weet niet meer waar ik dat gelezen heb). Ja, die Polen weten wel de aandacht te trekken.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: