Close

Veel belangstelling voor buitenaards leven

Internet zindert momenteel van nieuwtjes over buitenaards leven. Dat is wonderlijk. Het is 2010 weliswaar 50 jaar geleden dat SETI (the Search for Extraterrestrial Life) begon, onder de bezielende leiding van Frank Drake. Maar toch, waar komt nu toch die plotselinge belangstelling vandaan?

Vandaag stond bijvoorbeeld in The Daily Mail een artikel waarin een onderzoek, gedaan door de Britse Royal Society, wordt gepresenteerd, en waaruit blijkt dat 44 procent van de Britse bevolking gelooft dat buitenaardse wezens bestaan. In datzelfde artikel zijn een aantal opmerkelijke uitspraken van de paleontoloog Simon Conway Morris opgenomen. Zo meent Morris, in tegenstelling tot veel andere biologen, dat buitenaardse, intelligente wezens er ongeveer zo uit zullen zien als wij. Dit vanwege zijn these van “convergente evolutie”, dat het evolutionaire proces altijd volgens ongeveer dezelfde patronen verloopt. De meeste biologen en astronomen, waaronder ook wijlen Carl Sagan, menen dat buitenaards leven er vermoedelijk heel anders uit ziet, en wellicht zelfs onherkenbaar. Paul Davies heeft in zijn bijzonder interessante boek De oorverdovende stilte (Houten/Antwerpen: Het Spectrum 2010) zelfs geopperd dat we met SETI helemaal verkeerd zitten te zoeken en dat buitenaardsen hier wellicht al lang zijn…

En ook vandaag komt de NASA met een persbericht, dat er aanstaande donderdag, 2 december, een ontdekking bekend zal worden gemaakt, op het gebied van astrobiologie (de biologie van buitenaards leven), die het toekomstig onderzoek naar buitenaards leven zal beïnvloeden. Dit klinkt bijzonder spannend. Vermoed wordt dat het gaat om bevindingen op Mars, aangezien er al een aantal jaren studie wordt gedaan naar leven op Mars (er wordt namelijk vermoed dat het leven op aarde wellicht van Mars afkomstig is, aangezien miljoenen jaren geleden de condities op Mars voor leven zeer aangenaam waren). Ik ben ontzettend benieuwd. (Zie ook hier: http://www.nu.nl/algemeen/2390989/nasa-kondigt-bevindingen-buitenaards-leven.html.)

Een aantal redelijke vermoedens over wat er bekend zal worden gemaakt, zijn hier te vinden:

http://cumbriansky.wordpress.com/2010/11/30/nasas-astrobiology-press-conference/

http://kottke.org/10/11/has-nasa-discovered-extraterrestrial-life

Het is dus de vraag wát er precies zal worden meegedeeld. Dat er een grote persconferentie wordt belegd, geeft wel aan dat het nogal belangwekkend nieuws zal zijn. Maar ik vermoed niet dat NASA gaat bekendmaken dat er buitenaards leven gevonden is.

Maar toch, soms vraag ik me af: worden we toch door alle media etc. langzaam warm gemaakt voor spraakmakende onthullingen op het gebied van buitenaards leven?

Ik kom hier later op terug…

Aanvulling van een half uurtje later: Het is interessant om te zien wat er gebeurt. Op Nujij.nl is het nieuwsitem over de persconferentie van de NASA plotseling een grote hit: http://www.nujij.nl/nasa-kondigt-bevindingen-over-buitenaards-leven.10533799.lynkx. Wat helemaal interessant is, zijn de vele verwijzingen naar religie die in de opmerkingen gemaakt worden. UFOs, buitenaardse wezens, en religie… Interessante connectie… 😉

Aanvulling een kwartiertje na de vorige: voor wie ook even lachen wil (en het Engels redelijk beheerst), hierbij een erg leuke Britse alien-mop: http://www.cheapassgamer.com/forums/archive/index.php/t-42384.html.

Aanvulling, 01/12/2010: Het blijkt allemaal vermoedelijk iets aardser te zijn dan veel mensen hoopten. Wetenschapsjournalist Govert Schilling twittert dat de persconferentie hoogstwaarschijnlijk zal gaan om de ontdekking van bacteriën die op arceen leven. Dat lijkt niet zo spectaculair, maar dat is het wel, omdat dit erop duidt dat leven in veel bizarder omstandigheden kan gedijen dan altijd is gedacht (zoals in een omgeving zonder water). Met andere woorden: het is mogelijk dat er in het heelal leven voorkomt in omgevingen waar we dat niet zouden verwachten. En dit betekent weer dat leven wellicht niet alleen op aarde-achtige planeten voorkomt. Dit maakt de kans op leven in het heelal weer groter, maar de zoektocht daarnaar ongelooflijk veel moeilijker.

Aanvulling, 01/12/2010, 21.00: Govert Schilling is helderziend, of hij heeft voorzichtig uit de school geklapt. Vanavond is namelijk uitgelekt dat het inderdaad morgenavond zal gaan om bacteriën die leven op arseen. Zie hier: http://www.nu.nl/wetenschap/2391881/nasa-ontdekt-buitenaardse-bacterie-aarde.html. Het nieuws is uitgelekt door Britse kranten die het embargo op publicatie aan hun laars hebben gelapt. Een superinteressante ontdekking. Staat op het moment dat ik dit schrijf ook bovenaan op Teletekst, omdat ze beseffen dat deze ontdekking de visie op leven drastisch kan veranderen.

9 thoughts on “Veel belangstelling voor buitenaards leven

 1. Én het kan natuurlijk ook zomaar – dat wordt hier even vergeten – dat buitenaards (intelligent) leven níet bestaat…

 2. En nog iets:
  “er wordt namelijk vermoed dat het leven op aarde wellicht van Mars afkomstig is, aangezien miljoenen jaren geleden de condities op Mars voor leven zeer aangenaam waren”
  is mijns inziens véél te sterk uitgedrukt… Er wordt vermoed dat wellicht… Beter zou zijn: ‘er bestaat een speculatieve theorie die zegt dat …’.

 3. En nog iets:
  “er wordt namelijk vermoed dat het leven op aarde wellicht van Mars afkomstig is, aangezien miljoenen jaren geleden de condities op Mars voor leven zeer aangenaam waren”
  is mijns inziens véél te sterk uitgedrukt… Er wordt vermoed dat wellicht… Beter zou zijn: ‘er bestaat een speculatieve theorie die zegt dat …’.

 4. Ik zeg niet dat ik sceptisch ben (al ben ik dat wel natuurlijk – instemmend met Fermi’s vraag ‘Where are they?’).
  Ik zeg enkel dat het ook zou kunnen dat er geen buitenaards (intelligent) leven bestaat. Dat zou toch kunnen?

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: