Close

Respectloos

Iedere Europeaan heeft, denk ik, de afgelopen week met verbijstering gekeken naar het gekrakeel in het Midden Oosten over de Deense cartoons. Vanavond wijdde Nova daar een uitzending aan van ruim anderhalf uur.

Eén van de gespreksdeelnemers was Ayaan Hirsi Ali, één van onze volksvertegenwoordigers en een kopstuk van de grootste liberale partij, de VVD. Zij meende dat de vrijheid van meningsuiting, zoals die in de Nederlandse grondwet is vastgelegd, bedoeld is als een “recht om te krenken”.

Is de vrijheid van meningsuiting bedoeld als een recht om te krenken? Mijn god, waar gaan we met een samenleving naar toe als onze volksvertegenwoordigers zo gaan praten?

Hirsi Ali liet in deze discussie zien waar ze voor staat: als iemand die graag wil krenken. Ze doet dat onder het mom van iets te willen veranderen. We leven in een situatie van dreiging. De Nederlandse samenleving dreigt een islamitische theocratie te worden die door te dreigen met nucleaire wapens zal worden geforceerd. En daarom heeft Hirsi Ali het recht gekregen (van wie?) of zich toegeëigend om te krenken.

Begrip tonen – ho maar. Dat deed ze niet ten aanzien van de dame die tegenover haar zat: een wethouder van Amsterdam en moslima. Hirsi Ali kon niet de waardigheid opbrengen om haar te laten uitspreken, laat staan naar haar te luisteren. Met een dreigend opgeheven vingertje wilde Hirsi Ali voortdurend maar weer de Iraanse atoombom op tafel gooien, wat haar uiteindelijk toch niet lukte.

Deze dame is onze volksvertegenwoordiger. Ze wil een rolmodel zijn voor moslimvrouwen, maar ze heeft geen flauw benul van wat religie inhoudt. Is godsdienst een verzameling opvattingen? André Rouvoet protesteerde terecht tegen een dergelijke opvatting.

Maar meer dan dat: de respectloosheid die Hirsi Ali in deze Nova-uitzending aan de dag legde, het onbegrip voor andersdenkenden, het ideologisch en dogmatisch vasthouden aan het eigen gelijk, de ogen en vooral de oren sluiten voor de ander… mijn god, waar gaan we als samenleving naar toe als dit onze volksvertegenwoordigers zijn…?

Waarom vinden we het met zulke mensen in de Tweede Kamer nog gek dat Nederland een intolerant land aan het worden is? Als vrijheid van meningsuiting door onze eigen volksvertegenwoordigers wordt gedefinieerd als een recht tot krenking…

%d bloggers liken dit: