Close

Nieuwe boeken over geloof en wetenschap

Afgelopen zaterdag moest ik een coreferaat houden in Utrecht. Als altijd ben ik ook even bij Broese binnengestapt… om er met een stapeltje boeken weer uit te komen…

Twee boeken heb ik gekocht die me werkelijk de moeite van het lezen waard lijken:

Eugen Drewermann, Als de sterren goden waren… Moderne kosmologie en geloof, Zoetermeer: Meinema & Kapellen: Pelckmans, 2005 (ISBN 9021140756)

Bram van de Beek, Toeval of schepping? Scheppingstheologie in de context van het moderne denken, Kampen: Kok, 2005 (ISBN 9043511862)

Ik ben in beide boeken begonnen. Het boek van Van de Beek (een theoloog die ik in een van de stellingen van mijn proefschrift van ketterse gedachten heb beticht) is droog geschreven, maar bevat aardige gedachten. Ik ben met name benieuwd wat hij over Intelligent Design – waar een heel hoofdstuk aan gewijd is – te zeggen heeft.

Het boek van Drewermann, daarover ben ik meer tevreden. Het boek is mooi vertaald (met hier en daar wat fouten), en de fascinatie van Drewermann voor kosmologie spat werkelijk van de pagina’s. Indrukwekkend. Toch ben ook ik benieuwd hoe hij de verhouding tussen theologie en natuurwetenschappen aanpakt, want een groot deel van het boek bestaat uit een vrij wetenschappelijke beschrijving van moderne kosmologie.

Niettemin, aangezien er in Nederland over het algemeen weinig boeken over de verhouding tussen geloof en natuurwetenschap verschijnen, zijn beide boeken echte aanraders!!

%d bloggers liken dit: