Close

Nieuwe recensie “God én Darwin”

Gisteren stond in het Nederlands Dagblad een recensie van mijn boek God én Darwin van de hand van René Fransen. Het is een recensie waar ik zeer mee in mijn nopjes ben. Waar René over mijn vorige boek (God en de menselijke maat uit 2006) nogal kritisch was, is hij over dit boek positief met de kanttekening dat er veel in dit boek staat waarmee hij persoonlijk niet uit de voeten kan. “Maar met die kanttekening geeft Smedes volgens mij een visie op God en diens relatie met de schepping die tot nadenken stemt en waarmee ook orthodoxe gelovigen aan de slag kunnen.”

De recensie staat helaas niet online op de website van het ND. Ik heb een PDF van de recensie gemaakt die HIER gedownload kan worden.

Wat mij opvalt is dat er tot nu toe nog geen enkele echt negatieve recensie van mijn boek is geweest. Toch hebben grote kranten als NRC Handelsblad, De Volkskrant of Trouw het boek tot nu toe geheel onbesproken gelaten. Jammer, ik was ook wel nieuwsgierig naar hun mening…

5 thoughts on “Nieuwe recensie “God én Darwin”

 1. Een mooie en erg goede recensie! Ook met sommige kritische kanttekeningen van Fransen ben ik het eens: sommige onderwerpen zijn enigszins schetsmatig.
  …en daarom zal ik de komende jaren -armen over elkaar- wachten op een boek met tenminste de omvang van “God en de Menselijke Maat’ waarin zeer deskundige uitleg gegeven wordt van het Nieuwe Atheisme, fundamentalisme en de invloed van wetenschap. Jij bent op dit gebied de deskundige. Vooral dat Nieuwe Atheisme, het zou welkom zijn als die stroming eens goed werd belicht…

 2. ‘Het nieuwe atheisme’
  Waarin bestaat in vredesnaam het verschil met ‘de oude atheist’
  Wellicht is de nieuwe atheist alleen nog een stuk radicaler – ik las in de gauwte dat Dawkins daartoe wordt gerekend. Ik heb er in elk geval nul boodschap aan. Natuurlijk ben ik geboeid (hoe tegensprakelijk) naar het verschil tussen twee soorten atheisten.
  Ze geloven volgens mij beiden niet in God.
  Of moet ik daarvoor weer eerst vijf boekbevelingen doornemen?

 3. Beste Theo, als je al moeite hebt met twee soorten atheisten (ze onderscheiden zelf er nog meer), wat zul je dan een moeite hebben om alle christenen uit elkaar te houden!

 4. Jan Riemersma,
  dat klopt inderdaad,
  het is volgens mij een wel veel gemaakte fout dat we personen en een term gelijkzetten (volgens wat men daarover veralgemeniseert.) Elk persoon gelooft of gelooft niet, op zijn eigen wijze.
  Mag je daar dus een zekere “hoop” uitputten?

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: