Close

Magic UFO…

Ik las onlangs een interview met Gerard ‘t Hooft in NRC Handelsblad. De verslaggever vertelde hoe ‘t Hooft een experiment uitvoerde met een zwevende tol. Direct was ik gefascineerd. Wat moest dat wel niet voor heksenwerktuig zijn?

Welnu, het lijkt allemaal weliswaar erg magisch, maar het blijkt allemaal met behulp van natuurwetenschap verklaard te kunnen worden. Er is helemaal geen sprake van Intelligent Design. Alles draait namelijk om magnetisme…

Ik zal verder niet verklappen hoe het werkt – dat is allemaal wel op internet te vinden. Wel heb ik direct op Ebay gekeken en vond ik daar voor een prikje een ‘Magic UFO”. Meteen gekocht en vandaag heb ik hem thuisgekregen.

Het lijkt heel eenvoudig, maar het blijkt toch een hele toer te zijn om dat ding de lucht in te krijgen. De magnetische tol moet precies uitgebalanceerd zijn, zodat het magnetisch veld van de tol en de zwaartekracht precies in balans zijn. Je moet met behulp van gewichtjes de perfecte balans zoeken. Bovendien blijken de magneten bijzonder gevoelig voor externe omstandigheden, zoals temperatuur en veranderingen in het magnetisch veld van de aarde, zodat geen enkele ‘tolsessie’ dezelfde is. Je moet voortdurend opnieuw op zoek naar de balans.

Niettemin heb ik het voor elkaar gekregen – en gefilmd. Het is echt een heel apart gezicht. De tol ‘golft’ of danst op het magnetisch veld en je hebt de neiging om de touwtjes te gaan zoeken. Bovendien heeft het tolletje in de lucht vrijwel geen weerstand, zodat het wel 5 minuten in de lucht kan blijven zweven. Op Internet zijn ook wel wat filmpjes van zo’n tol te vinden, maar toch heb ik zelf met behulp van mijn digitale camera ook zelf maar een klein filmpje van iets meer dan 2 minuten gemaakt van de zwevende UFO. Geen touwtjes aanwezig!

Het filmpje kan HIER gedownload worden (bijna 8 MB, Windows Media Player File (WMV)).

Voor de geïnteresseerde: zoek op Ebay (en in Google) op “Levitron”, dan vind je wel wat. Dit tolsetje is afkomstig uit Engeland en kostte 20 euro, inclusief verzendkosten.

1 thought on “Magic UFO…

  1. Ook leuk: föhn vertikaal opstellen achter bv. een bank. ping pong bal in de luchtstroom plaatsen, die gaat zweven als de zwaartekracht en de opw. kracht gelijk zijn. Gast ziet alleen zwevende bal.Heeeeeee!
    beste groet, hans vles.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: