Close

Jesus Christ Superhero (column)

De kogel is door de kerk: Jan Dulles, de zanger van de Volendamse palingpopgroep de 3J’s, wordt de nieuwe Jezus in het mediaspektakel The Passion. Eerder kropen René van Kooten, Danny – “Ik voel me zo verdomd alleen!” – de Munk en de Friese Siep van der Ploeg in de huid van de joodse grondlegger van het christendom. Je kunt het niet gemist hebben, het nieuws over Dulles’ aanstaande transfiguratie werd eerder deze week breed in de media aangekondigd… Ja, we hebben een Jezus! Weer één die voldoet aan onze Westerse maatstaven van schoonheid. Een Jezus die jonge én oudere meiden soppend op de bank houdt en zelfs bij heteroseksuele mannen de volgens Freud altijd latent aanwezige homoseksuele verlangens doet opflakkeren.

(Bron: http://incaelo.wordpress.com/2014/03/11/actors-for-the-passion-2014-revealed/)

Maar weet u nog? In december 2002, vlak voor de kerstdagen, kwamen een aantal Britse forensisch antropologen met hun schets van hoe Jezus er vermoedelijk zou hebben uitgezien. Een uiterst speculatieve reconstructie uiteraard, maar gebaseerd op forensische methoden die de politie gebruikt om misdaden op te lossen. Het artistieke resultaat haalde de voorpagina’s van vrijwel alle kranten ter wereld, maar is nu vrijwel vergeten. Een Jezus met mopsneus, zware wenkbrauwen, ongekamde haren, dikke lippen. Een mannetje, zo stel ik me verder voor, klein van stuk, met behaarde armen, gespierd en geaderd, en met een buikje.

(Bron illustratie: http://www.popularmechanics.com/science/health/forensics/1282186)

Het is blijkbaar voor ons onvoorstelbaar dat God het lichaam van een dergelijk mannetje gekozen zou hebben om zich in te manifesteren. Je moet er toch niet aan denken dat je zo’n ongewassen man met roos in zijn haar en modder onder zijn nagels moet aanbidden, laat staan moet eten en drinken…

De Jezus van The Passion is niet een beeld van hoe Jezus was, maar een projectie van onze idealen. We zijn niet tevreden met Jezus zoals hij was, maar zoals wij hem graag zien, zoals wij willen dat hij was. Geen werkelijk mens, niet one of us, maar vooral een Jezus naar menselijke maat – een Jezus waarbij wij onze fantasie de vrije loop kunnen laten gaan.

En dat wordt dan al gauw een Jezus naar Hollywoodmodel. Geen jood of Palestijn, maar een Hollywood superhero. Geen loser, maar een Avenger. Een man zoals we hem graag zien: masculien, blond en blank, langharig en met het perfecte lichaam, knuffelbaar en lief, en verdomd, hij kan nog zingen ook.

Niet realistisch, niet tegendraads en tegen alle verwachtingen in, geen mens zoals wij, maar een hunk, een Hollywoodster die we kunnen (en in Gods naam mogen) aanbidden, een idool waarnaar mannen en vrouwen mogen hunkeren met toestemming van de dominee of priester, onbereikbaar maar toch zo nabij op de poster aan de slaapkamermuur – en net zo nep, maar ssst, niet vertellen! Want Jezus leeft!

9 thoughts on “Jesus Christ Superhero (column)

 1. Jes.53:2… onopvallend was zijn uiterlijk, hij miste iedere schoonheid, zijn aanblik kon ons niet bekoren.. Dus niet de Gooise norm van Jezus’ beeltenis…
  paul robert

 2. Drie voorbeelden van de terugkeer van religie in nieuwe gedaanten:

  1.Serious Request was pure religie, maar niemand leek het door te hebben.

  http://www.huubmous.nl/2013/12/21/serious-request-als-seculier-ritueel/

  2. De Kerstconcerten van André Rieu.

  3, The Passion.

  Boeiende schouwspelen voor onderzoek door godsdienstwetenschappers/religiewatchers?

  Een beetje terug naar de massabeleving zoals in de Middeleeuwen, waar bv. het carnaval een belangrijke religieuze functie had?

 3. @Dennis: de apostel Paulus schrijft al aan de inwoners van Corinthe:”Wij verkondigen een gekruisigde Christus, voor Joden aanstootgevend en voor heidenen dwaas….” , en iets verder: “…..want het dwaze van God is wijzer dan mensen, en het zwakke van God is sterker dan mensen.” Het is dus misschien niet raar dat je het raar vindt…

 4. @paulrobert53
  En Friedrich Nietzsche schreef eens:”Bij verstandige mensen gelooft men niet aan hun dwaasheden: wat een inbreuk op hun rechten als mens!”

 5. Jammer dat ik het nu pas lees, maar het is voldoende onderhoudend en informatief dat ik de link heb mee genomen naar freethinker. Ook al is het mosterd na de maaltijd. Twijfelde eerst aan het hele artikel, maar dat doe ik bij de volgende die past bij onze kritische visie. Na toestemming uiteraard.

  Vgr,

  Piet

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: