Close

De terreur die “hondenbezitter” heet (column)

Nadat ik mijn dochtertje naar school heb gebracht en met mijn zoontje terug naar huis loop, kom ik een kortharige vrouw tegen met een hond die een kop groter is dan mijn tweejarige zoontje.

Dat ik iemand tegenkom die een hond uitlaat, is geen verrassing. Het stikt in deze omgeving van de honden. Je kind lopend naar school brengen is iedere ochtend weer een Olympisch parcours afleggen, slalommend rond de nat glanzende en opgedroogde keutels die er liggen.

Prompt springt het drieste beest tegen mijn zoontje op. Of nee: het beest overweldigt mijn zoontje. Anders dan mijn dochtertje is mijn zoontje niet bang voor honden, hij zegt nog lachend: “Hondje”, juist voordat ik hem verschrikt voor de bek van die Poetin weghaal. Dit was een drama geworden als het beest vals was geweest, bedenk ik me in een flits.

De vrouw geeft slechts een kort rukje aan de lijn. “Niet tegen kindjes opspringen, hondje”, zegt ze rustig tegen het monster, met vingertje geheven, “dan vallen ze om”.

Maar verder maakt ze geen enkele aanstalten om het beest weg te trekken uit de buurt van mijn zoontje.

Uitdrukkelijk hoofdschuddend trek ik mijn zoontje weg uit de reikwijdte van de hond, en mompel: “Onbegrijpelijk”. En ik loop verder. Maar daarmee is het niet afgelopen.

“He? Had je wat? Een grote bek of zo?” roept de vrouw, die nu stil heeft gehouden en zich heeft omgedraaid.

Dan knapt er bij mij wat. Dreigend liep ik op haar af. Ik ben voor haar gaan staan en heb haar uitgefoeterd. Ik weet niet meer wat ik allemaal gezegd heb. Een aantal godverdommes zeker, ik was woest. Ze vertrok geen spier. Ze had ervaring met mannen zoals ik, dat was duidelijk.

“Ik zal straks mijn man wel even sturen”, zei de vrouw dreigend, terwijl ze verder liep. Alsof ze gewoon een andere hond op me af wilde sturen.

Mijn dochtertje is altijd al doodsbang geweest voor honden. Ik heb meer kinderen gezien die panisch werden wanneer iemand met een hond langskwam. Waarom moeten mensen dan toch altijd op tijden dat kinderen naar school gaan hun hond uitlaten? Waarom moeten altijd anderen rekening houden met de hondenbezitters, in plaats van andersom?

Zou het zo zijn dat mensen een hond hebben omdat ze gezelschap willen? Omdat ze zich eenzaam voelen? Ik vermoed soms dat sommige mensen een hond nemen om te compenseren dat ze met medemensen geen wezenlijk contact kunnen maken. Met een hond houd je iedere medemens tenminste een lijnsafstand weg.

Ik weet nog wel een mooie maatregel voor de gemeenteraadsverkiezingen: verhoog de gemeentelijke hondenbelasting met 500 procent. Degene die dát opneemt in het verkiezingsprogramma, krijgt onherroepelijk mijn stem.

18 thoughts on “De terreur die “hondenbezitter” heet (column)

 1. Ah …. hoe herkenbaar. Ik heb mijn zoon ook moeten leren hoe je honden voorbij moet lopen zonder aangevallen te worden – en die houding van de “hondenliefhebber/ster” komt me ook zeer bekend voor. Ben ik ook wel eens geknapt ? Hmmm. Een aantal keren al, zeker toen m’n zoon nog klein was.

  Ik kan niet anders dan het eenvoudigweg voor 100% met je eens zijn.

 2. Ach ja en dan altijd dat geleuter ‘hij doet niks hoor’, maar als ik tegen een wildvreemde op ga springen, in zijn gezicht schreeuw en probeer te likken, dan doe ik toch ook niet niets!?

 3. @ Taede

  Je zegt:“Ik weet nog wel een mooie maatregel voor de gemeenteraadsverkiezingen: verhoog de gemeentelijke hondenbelasting met 500 procent. Degene die dát opneemt in het verkiezingsprogramma, krijgt onherroepelijk mijn stem.”

  Een praktische uitwerking van dit voorstel zou zijn om voor te stellen dat de hondenbelasting wordt verhoogd om daarmee meer BOA’s (bijzondere opsporingsambtenaren ) aan te stellen om de overlast door honden (meestal veroorzaakt vanwege het feit dat bij ca. de helft van de hondenbezitters de opvoeding van hun hond mislukt is) terug te dringen. In de meeste gemeenten heeft men, volgens mij, op papier prachtige regelingen maar ontbreekt het aan handhaving. De handhaving met BOA’s, voorzover die er zijn, wordt doorgaans betaald uit de algemene middelen van de gemeente. Door nu de hondenbelasting rechtstreeks te koppelen aan het probleem van de overlast door honden in dichtbevolkte gebieden (in brede zin, dus niet alleen het probleem van de hondenpoep maar ook het probleem van de honden zonder opvoeding), kan men, volgens mij, grip krijgen op dit probleem. Immers veel overlast betekent, tijdelijk, hogere hondenbelasting om via goede handhaving (meer BOA’s) dit probleem terug te dringen. Bij verbetering van de situatie kan de hondenbelasting weer omlaag (minden BOA’s voor dit beleidsonderdeel). Gewoon het systeem van beloning en straf. Is duidelijk en werkt altijd.

 4. Taede is hier op het spoor van een belangrijke tweedeling in onze samenleving. Of hij ook de juiste aanpak voorstelt, waag ik te betwijfelen..

 5. Als eigenaar van een zeer welopgevoede hond constateer ik dat academici veelal kattenbezitters zijn en het gewone volk zich tot de hond keert. Theologisch heeft dat interessante consequenties. Wanneer je voor een kat zorgt, denkt deze (zo te zien): wauw, ik moet wel god zijn. Wanneer je voor een hond zorgt, daarentegen, denkt deze: wauw, jij moet wel god zijn. Ik vermoed dus dat de kat voorziet in een behoefte bij geseculariseerde hoger opgeleiden die toch iets willen aanbidden, terwijl de hond zich nog beter thuis voelt in een milieu waarin nog geloofd wordt dat wij eerbied verschuldigd zijn aan onze schepper en onderhouder.

  Waar het mis gaat, is waar de hond als god wordt behandeld (geheel tegen zijn aard in), zoals blijkbaar het geval was bij de mevrouw die Taede ontmoette. Dat is gewoon afgoderij en dan ben je inderdaad aan de heidenen overgeleverd.

 6. @Teade: Natuurlijk ligt het niet aan de dieren maar aan de bazen respectievelijk bazinnen.

  Zelf heb ik een vrij groot uitgevallen herdershond en sommige kinderen in de buurt vinden het prachtig daarop eventjes paard te rijden, ik ben zelf altijd wel zelf bij trouwens.

  Goed dat je die bewuste vrouw eventjes stevig van repliek heb gediend, toen ze dreigde met het inschakelen van haar man had je gewoonweg moeten stellen, nou, stuur dan hond nr 2 dan ook maar eventjes langs. Is die ook zo onopgevoed. Die taal is begrijpelijk voor dat soort mensen. Dan heb je er verder ook geen last meer van.

  Alleenstaanden kunnen heel veel gezelschap aan een hond of kat hebben, maar je hebt iets met dieren of niet natuurlijk.

  Teade schreef: Ik vermoed soms dat sommige mensen een hond nemen om te compenseren dat ze met medemensen geen wezenlijk contact kunnen maken

  Nu begin je wel een beetje door te schieten. Dat noemt men nu generaliseren. Dat zou wel kunnen, maar dat hoeft niet natuurlijk.

  @Steven, ja dat is nu het leuke aan die mini tijgers, die hebben totaal geen boodschap aan je en gaan volledig hun eigen gang. 😉

  ,

 7. @ Egbert, ja, de kat gaat geheel haar goddelijke gang. Wij hebben de buren er wel eens op gewezen dat wij toch ook niet onze hond in hun tuin laten lopen, graven en poepen. Maar dat is blijkbaar iets heel anders: katten staan boven de door mensen gemaakte wetten. Hare goddelijke majesteit kakt overal de tuinen vol en haalt nestjes leeg. Als je dan vraagt ‘doe haar dan gewoon aan de lijn, net zoals de hond’, dan is de wereld te klein: “Hoe kun je? Da’s tegen haar natuur”. Ik wijs er dan op dat in het bos de wolven elkaar ook niet aan een touwtje hebben en dat het met de tamme variant toch best gaat. Maar dat helpt niet. Mijn conclusie: kattenbezitters zijn heimelijk bang voor de toorn van hun kat, voor haar minachtende blikken, haar manipulerend gedrag. Het is numineuze vrees, anders niet.

 8. @ A. Atsou-Pier,

  Die cijfers schijnen nog hoger te liggen met auto’s, fietsen, keukentrapjes en boormachines. 😉

 9. Steven (et al.),

  Ik ben over het algemeen een kattenliefhebber, maar ook ik heb er een gruwelijke hekel aan dat katten alles maar moeten mogen. Dat een kat buiten zou moeten omdat binnen zitten tegen zijn natuur is, is flauwekul, en een kwestie van gewenning. Om maar een anekdotisch voorbeeld te nemen: wij hebben ooit een kat gekregen toen we nog op een flat woonden. Dat beestje is opgegroeid als een echte binnenkat, en dat was geen enkel probleem. Hij wist niet beter en had het binnen prima. Toen we later een woning kregen met een mooie tuin, wilde het beest zelfs nooit naar buiten als wij er niet ook waren. En aangezien hij gewend was om zijn behoefte op een kattenbak te doen, heeft hij het nooit in zijn hoofd gehaald om zijn behoefte in onze tuin of in die van een ander te doen. Kwestie van opvoeding en verantwoordelijkheid nemen, net als met honden, en tsja, ook net als met kinderen. 😉

 10. @Steven, katten zijn geen roedeldieren zoals wolven maar stellen gezelschap wel op prijs, inderdaad de vervuiling van de tuin is een ellende, het gras maar heel kort houden en kattenschrik gebruiken, (mag geen reclame maken, maar heb het al gedaan), dat werkt absoluut. Als je mensen er op aanspreekt krijg je inderdaad een hoop gezeur, in de trant van hoe weet je dat het mijn kat was :-), bovendien wil je ook niet de goede verhoudingen verder verstoren, het is een afweging.

  De vrees van de kattenbezitters is niet ongegrond, katten schijnen inderdaad over magische krachten te beschikken. 🙂

  @Teade: Ik vind het wel een sterk verhaal, of was jouw kat de uitzondering die de regel etc…..

 11. Mv. Atsou Pier,

  nu nog een rapport ter vergelijking over het aantal gewonden en doden elk jaar door agressie en terreur onder mensen. Of misschien mishandelingen in relaties en huwelijken.

  Volgens mij maakt Taede het verhaaltje bij opzet zo ( “He? Had je wat? Een grote bek of zo?” roept de vrouw’.. “Ik zal straks mijn man wel even sturen”) als waren hondenbezitters alle a-sociale mensen. Een soort Ma Flodder 🙂 En hoe kunt u nu God-Verdommen?

 12. Mw Atsou-Pier: Ik lag altijd in een deuk om het typetje van ma Flodder.

  Zover ik weet vloeken gelovigen toch ook wel eens, het zijn net mensen. 🙂

 13. ‘het zijn net mensen’, die is erg leuk Egbert.
  (Die arme stokoude man op de wolkjes heeft het altijd gedaan.)

  Wat ik niet snap is dat zoveel mensen van die machohonden moeten aanschaffen,
  is dat een vergroting van hun ego of hun stoerheid (of, sorry voor het woord, hun pik?)

  Maar Taede gaat voorbij aan een belangrijk sociaal feit, dat honden voor (sommige) mensen inderdaad een goed alternatief zijn voor vereenzaming, maar het zijn de hondenbezitters die verantwoordelijk zijn voor hondengedrag, al zijn er sommige van nature gedragsgevaarlijke honden.

 14. De aanhef klopte niet, moest Theo zijn,

  Ik zie ook wel eens stoere kerels met hele kleine hondjes lopen, je kan er geen peil optrekken, ik kijk altijd meer naar het individu.

  Ik had al aangegeven dat ik me niet in de bewering van Teade kon vinden dat het bezit van honden een armzalige compensatie zijn voor het onvermogen om met de medemens contact te maken, het kan natuurlijk wel, maar het hoeft niet, inderdaad je bent verantwoordelijk voor je hond Theo, dus maar snel een WA verzekering afsluiten, als je die al niet hebt. 🙂

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: