Close

Gratis “Dropbox” – reuze handig!

Oké, het is warm en dus hebben mensen niet al te veel zin om hun computers aan te zetten, zodat het niet nóg warmer in huis wordt. Toch wilde ik een tip met de lezers van mijn blog delen. Ditmaal dus even geen blog over religion and science.

Ik ben namelijk al een paar maanden gebruiker van het programma Dropbox. Dat is een stukje serverruimte (2 GB) dat je gratis en voor niets mag gebruiken om bestanden te backuppen of om bestanden tussen verschillende computers te synchroniseren. En ik ben helemaal verkocht!

Als je bijvoorbeeld artikelen etc. schrijft, dan heb je een aantal opties: (a) je zeult voortdurend je laptop mee, omdat je op de harde schijf ervan je artikelen hebt staan. Nadeel is dat je laptop kan crashen, of gestolen kan worden. Dan ben je dus alles kwijt. Of (b) je neemt een externe harde schijf mee met daarop je artikelen. Die plug je in welke computer dan ook, en je kunt werken. Nadeel is dat zo’n schijf beschadigd kan raken en kan crashen, of kwijt kan raken.

Ik heb al mijn artikelen in Dropbox staan. Dat betekent: (a) dat al mijn artikelen in één centrale map op mijn laptop staan, en (b) dat al mijn artikelen via internet (via de site van Dropbox) te benaderen, te downloaden, te uploaden, etc. zijn. Ik hoef dus geen laptop of harde schijf meer mee te nemen. Zodra er ergens een computer met internetverbinding is, kan ik werken.

Dropbox synchroniseert bovendien de bestanden op je harde schijf met die op de server en evt. met andere computers (zoals een netbook). Zo zijn je artikelen altijd up to date. En mocht er onverhoopt toch iets gebeuren wat je niet wilt (bijv. per ongeluk een bestand wissen), dan kun je via de geschiedenis van Dropbox veranderingen ongedaan maken, oudere versies ophalen, etc. Je kunt het programmaatje voor alle bestanden gebruiken, dus ook voor foto’s, mp3’s, etc.

Dropbox functioneert dus als een backup, én als externe harde schijf. Op je PC of laptop draait Dropbox als een klein programmaatje op de achtergrond. Je hoeft niets te doen, behalve je documenten opslaan in de Dropbox-directory op je harde schijf. Het programmaatje synchroniseert ieder toegevoegd of gewijzigd bestand automatisch.

En dat helemaal gratis.

Er zijn overigens nog meer mogelijkheden, want je hebt namelijk ook de beschikking over een “publieke map”, waarin je bestanden kunt zetten die je met anderen wilt delen. Je kunt heel eenvoudig links maken naar die bestanden die je dan via e-mail of op je website kunt plaatsen.

Nieuwsgierig geworden? Neem dan HIER een kijkje. Als je je registreert (je hoeft alleen een geldig e-mailadres en een wachtwoord in te geven) kun je direct aan de slag.

Er is overigens ook een betaalversie van Dropbox, waarbij je meer schijfruimte krijgt. Mocht ik schijfruimte tekort komen (maar dan moet ik nog wel héél veel schrijven), dan overweeg ik om daar gebruik van te maken.

Ik weet dat er meer van dit soort backup- en synchronisatieprogrammaatjes zijn. Ik ben echter zelden zo’n gebruiksvriendelijk en betrouwbaar programmaatje als Dropbox tegengekomen.

Even ten overvloede: ik krijg van Dropbox géén geld voor dit blogje o.i.d. Alleen krijg ik voor iedere persoon die zich registreert via bovenstaande link 250 MB extra. Als jij je dus registreert, “verdien” ik dus 250 MB. Die aanbieding geldt overigens voor een ieder die zich registreert: als via jou anderen gebruik gaan maken van Dropbox, krijg jij ook die extra schijfruimte.

UPDATE, 21/08/2009: Ik vond zojuist een nuttig filmpje (<5 min.) over Dropbox op Youtube (er staan er veel meer, gewoon even zoeken). Hier zie je hoe je Dropbox kunt gebruiken om documenten tussen je Windows-PC en een Mac uit te wisselen. Ook meteen een introductie tot de werking van het programma (hetzelfde op Mac als op PC):

Zie verder ook hier:

http://www.computertotaal.nl/web/Artikelpaginas/Cursus-artikel/Dropbox-intelligente-synchronisatiedienst.htm

en hier:

http://lifehacking.nl/web20/dropbox-maakt-bestanden-delen-eenvoudig/

8 thoughts on “Gratis “Dropbox” – reuze handig!

 1. Tip: een USB-stick van 4 GB kost tegenwoordig ook nog maar 8 euro… en via dropsend.com kan je een enkele file ook makkelijk voor anderen toegankelijk maken.

 2. Je zou haast denken aan een wonder, zo’n Dropbox. Kan zoiets eigenlijk niet alleen maar door een god zijn bedacht en gemaakt?

 3. Kees,
  “Zie ik de hemel, het werk van uw vingers,
  de maan en de sterren door u daar bevestigd,
  wat is dan de sterveling dat u aan hem denkt,
  het mensenkind dat u naar hem omziet?
  U hebt hem bijna een god gemaakt,
  hem gekroond met glans en glorie,
  hem toevertrouwd het werk van uw handen
  en alles aan zijn voeten gelegd…”
  (Psalm 8, 4-7, NBV)

 4. Marcel,
  Het is een kwestie van proberen. Het is geheel zonder risico: registreren, installeren van het programmaatje en kijken hoe het bevalt. Bevalt het niet, dan kun je gewoon zo weer van je harde schijf verwijderen.
  Ik vond het configureren van dit programmaatje een peuleschil. Ben benieuwd naar je ervaring!

 5. Het is idd. een handig programma Taede. Op mijn computer op het werk mag ik zelf geen software installeren. Via de DB website kon ik toch bij mijn bestand komen, een bestand downloaden en na het editen weer uploaden. De site herkende dat het om ‘hetzelfde’ document ging, waardoor wijzigingen direct op de privé computers zichtbaar werden.

 6. Als het goed is heb je nu 2mb extra. Ik heb het toch maar gewaagd, omdat het zo ontzettend handig is.
  Ik ben altijd wat achterdochtig met dit soort dingen; beetje bang voor ‘Grote Broer’. Teveel anti-utopische romans gelezen, denk ik.
  Bedankt voor de tip.

 7. Wel, ik heb het inmiddels op al mijn computers geïnstalleerd, en begrijp nu je enthousiasme. Het is precies de oplossing waar ik al jaren naar zoek.
  Thanks!

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: