Close

Eigen onderneming

De afgelopen paar weken heb ik een zekere radiostilte in acht genomen. Dat was niet helemaal vrijwillig – ik heb het de afgelopen weken ontzettend druk gehad, en wel met het opzetten van een eigen onderneming.

Zoals de frequente bezoeker van mijn weblog zal weten, zit ik momenteel met een uitkering thuis, aangezien er aan universiteiten geen werk is. Dat wil niet zeggen dat ik helemaal stil heb gezeten, maar om je uitkering te behouden mag je slechts solliciteren, en officieel verder niets. Toch heb ik sinds mijn lezing in Leuven in augustus vorig jaar frequent aanbiedingen gekregen om artikelen te schrijven of lezingen te geven. Derhalve heb ik besloten om een eigen freelance wetenschapsjournalistieke onderneming op te zetten. Ik heb dit bij het UWV aangekaart, en daar had men er wel oren naar.

Sinds juli 2006 zijn er namelijk regelingen gekomen, die mensen moeten stimuleren voor zichzelf aan het werk te gaan. Zo kan er in bepaalde gevallen een ‘startersperiode’ worden toegekend – een periode van maximaal 6 maanden, waarin je een uitkering behoudt, maar niet meer hoeft te solliciteren en voluit aan je eigen onderneming kunt werken. Na 6 maanden wordt dan gekeken hoe het met je onderneming staat. Als je dan nog recht zou hebben op uitkering, en je zou besluiten om toch maar te stoppen met je onderneming, dan zou je gewoon weer terug naar je uitkeringssituatie kunnen. Loopt het echter goed, dan kun je besluiten je uitkering vaarwel te zeggen.

Na 2 tot 3 jaar, als de belastingdienst dan de gegevens van je omzet gedurende de startersperiode aan het UWV communiceert, wordt dan berekend hoeveel je verdiend hebt en hoeveel uitkering je kreeg. Je krijgt vervolgens een aanslag om een deel van je uitkering terug te betalen (mits je dus teveel omzet hebt). Met andere woorden: je moet je uitkering gedurende de startersperiode beschouwen als een renteloze lening. Daar staat tegenover dat je in ieder geval je vaste lasten kunt betalen en enige financiële zekerheid hebt gedurende de startersperiode.

Aangezien mijn uitkering in juli 2007 afloopt, heb ik besloten om zo snel mogelijk een eigen onderneming op te starten, om nog van die startersperiode gebruik te kunnen maken. Ik moest bij het UWV een ondernemingsplan indienen, wat werd goedgekeurd. Ik heb nog nooit een ondernemingsplan hoeven opstellen, dus dit was een hele klus. Maar het is klaar. En daarmee is voor mij de weg vrij om nog meer journalistieke activiteiten te ontplooien. Nu kan ik fulltime doen waar mijn passie ligt: artikelen en boeken schrijven en lezingen/presentaties houden…

Mijn website functioneert als etalage voor mijn onderneming. Ook kun je daar een overzicht van mijn activiteiten vinden: www.tasmedes.nl.

Ik hoop nu dus weer meer tijd aan mijn weblog te kunnen besteden…

4 thoughts on “Eigen onderneming

 1. Hoi Taede, klinkt als een goede stap – zo’n freelance onderneming! Ik wens je veel succes toe en hoop dat het zo goed gaat dat je de uitkering terug moet betalen :-).

 2. Succes! Jammer dat je er zaterdag niet was. Ik had de Atlas of Creation meegesleept (letterlijk, in een koffertje op wielen).
  Ergens bij een eerder item op Gert Korthof’s blog schrijf je: “Echter, Gerdien lijkt zich te verzetten tegen de gedachte dat het christelijk geloof een vormende invloed heeft gehad op het ontstaan van de natuurwetenschappen. ”
  Ik heb er intussen als volgt op gereageerd
  “Ik ben bezig een verhaal te schrijven als reactie weer op Schins, en daar zeg ik ook iets over de stelling dat het christelijk geloof een vormende invloed heeft gehad op het ontstaan van de natuurwetenschappen. Ik voel inderdaad niet veel voor die stelling. Hooykaas met name zou ik eerder als een apologeet, met name voor de Reformatie, dan een onbevoordeeld wetenschapshistoricus zien. Het lijkt me eerder de vrijheid van denken in de protestantse landen die belangrijk is, niet de inhoud van de formeel overheersende religie” . Als Gert mijn volgede verhaal bij Schins op zijn website zet, komt iets dergelijks ook weer terug.

 3. Veel succes gewenst, Taede! Ik begrijp nu waarom je niet op mijn mailtjes hebt gereageerd.
  Hartelijke groet,
  Wim

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: