Close

Atheïsme in de media

Vanmorgen kreeg ik via Science & Theology News het volgende interessante bericht binnen:

De Anglicaanse bisschop van Oxford, Richard Harries, heeft zich uiterst kritisch uitgelaten over de media in relatie tot het atheïsme van lieden als Dennett en Dawkins. Volgens Harries stellen de media zich veel te weinig kritisch op ten opzichte van de atheïstische uitlatingen. Er wordt gemakkelijk kritiek geuit op religieuze overtuigingen, maar te weinig kritisch gekeken naar de inhoud van de atheïstische uitingen van Dawkins, Dennett, etc. Sterker nog, volgens Harries is het atheïsme van Dawkins en Dennett gebouwd op zeer zwakke fundamenten. Veel atheïsten hebben simpelweg geen flauw benul waarover het in godsdienst gaat. Hun kritiek is gericht tegen bordkartonnen stereotypen van geloof. Harries vraagt zich dan ook af: So where have all the serious atheists gone?

Het stuk van Harries is hier te lezen: http://www.oxford.anglican.org/page/2912/.

Uiteraard heeft de bisschop de eerste kritische reacties aan zijn adres ook al in ontvangst mogen nemen en er zullen waarschijnlijk nog vele reacties volgen. Kritische reacties op Harries’ standpunt zijn hier te lezen: http://observer.guardian.co.uk/letters/story/0,,1759442,00.html.

Ik juich het toe dat een zo vooraanstaande persoon als Harries zich zo bloot durft te geven en de invloed van de media eens hard durft aan te pakken. Ook in Nederland zouden de kerken zich wel eens wat agressiever mogen opstellen tegen de anti-religieuze sentimenten in de samenleving. Hirsi Aly en andere kritici van religie werken al evenzeer met bordkartonnen stereotypen. Als de kerken nog wat te melden hebben en serieus genomen willen worden, zullen ze toch wat agressiever de kritiek op religie bij de horens moeten vatten.

Helaas heb ik weinig hoop dat dit ook werkelijk zal gebeuren. De kerken hebben zich al jarenlang amper in publieke debatten gemengd en werken veelal op de achtergrond aan maatschappelijke problemen als armoede en de asielzoekersproblematiek (werk waar ik overigens groot respect voor heb). Lijden de kerken in Nederland aan een minderwaardigheidscomplex? Durven ze niet meer? Of zijn de kerken in Nederland werkelijk op sterven na dood?

1 thought on “Atheïsme in de media

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: