Close

Zomergasten – Leon de Winter

Gisteravond weer een schitterende aflevering van Zomergasten. De zomergast van gisteravond was Leon de Winter, een schrijver en "opiniemaker". Het was spannende televisie. De fragmenten die werden getoond waren nietszeggend – eerlijk is eerlijk. Maar er was werkelijk sprake van chemie tussen Joris Luyendijk – die ik werkelijk een fenomeen begin te vinden – en De Winter.

Af en toe zat ik op het puntje van de bank: gaan ze elkaar nu in de haren vliegen? Stapt De Winter er nu uit? Met name de vragen van Luyendijk over De Winters werkwijze als opiniemaker waren vlijmscherp, maar eerlijk. Maar nee, hoezeer Luyendijk ook doorging met zagen aan de poten van het spreekgestoelte van De Winter, uiteindelijk wist Luyendijk zeer beschaafd op het laatste moment met zijn ontwapenende glimlach de stekker van zijn cirkelzaag uit het stopcontact te trekken. Televisie op het scherp van de snede.

Het was verbijsterend – De Winter uiterst arrogant – hij weet het en anderen hebben het mis – maar tegelijkertijd charmant, welbespraakt, en eigenlijk nog een klein jochie dat nog altijd probeert volwassen te worden, met tranen in zijn ogen toen Freddy Mercury in het laatste fragment Who wants to live forever zong…

Drie uren lang voor de tv, maar het is omgevlogen. Fantastisch!

1 thought on “Zomergasten – Leon de Winter

  1. Ik was verbaasd over De Winter’s toelichting bij het eerste fragment, Blof.
    Dat was een geintje voor al die snobs die een ingewikkelde discussie verwachtte.
    Maar hoe verder de uitzending vorderde, hoe meer De Winter zelf een arrogante, snobbistische intellectueel va het vervelende soort werd.
    En zo kennen we hem, dus alles kwam op zijn pootjes terecht.
    Inderdaad een heel mooie aflevering.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: