Close

Woensdag a.s. – buitenaards leven in Space Expo

Er staat iets ontzettend spannends op stapel. Een tijdje geleden werd ik door Hans van der Lande, de PR-manager van Space Expo te Noordwijk benaderd om op woensdag 14 december 2005 vanuit mijn godsdienstfilosofische expertise iets te komen zeggen over de wijdere betekenis van het zogenaamde Lichen-experiment.

Lichen zijn een symbiose van een korstmos en een schimmel. Het blijkt nu dat deze Lichen een tijdje geleden door de ESA (de European Space Agency) met een Foton-M2 de ruimte in zijn geschoten en daar ruim 10 dagen aan de barre omstandigheden van het heelal hebben blootgestaan. Men verwachtte dat de korstmossen het niet zouden overleven, maar tot de verbijstering van wetenschappers, bleek dat bij thuiskomst de korstmossen nog springlevend waren. Het blijkt dat de korstmossen in een soort ‘winterslaap’ zijn gegaan; zelfs hun DNA was nog geheel intact, ondanks de sterke straling van de zon! De korstmossen zijn op dit moment de meest complexe wezens waarvan men de overlevingsmogelijkheid in de ruimte heeft onderzocht. Dit experiment geeft een nieuwe stimulans aan de zogenaamde panspermia-theorie, volgens welke het leven op aarde wellicht op een komeet of een meteoriet naar de aarde is gebracht. Want het blijkt inderdaad dat vrij complexe vormen van leven de barre omstandigheden van het heelal kunnen overleven.

Hans van der Lande heeft het plan opgevat om dit experiment, wat al enig opzien baarde in wetenschappelijke vakbladen, breed in de media te laten komen om zo wellicht een maatschappelijk debat aan te zwengelen over de positie van de mens in de kosmos. Op 14 december aanstaande wordt er daarom in het gebouw van Space Expo een hele ochtend besteed aan dit experiment. Niet alleen zullen de betrokken wetenschappers over het experiment komen vertellen, maar ook de korstmossen zelf zullen aanwezig zijn. Tenslotte ben ik gevraagd als laatste spreker om de aftrap voor de discussie te geven! Vorige week ben ik dus naar Space Expo geweest en heb ik met Van der Lande gesproken. Het is de bedoeling dat ik de verdere implicaties van het experiment voor het denken over de positie van de mens in de kosmos bespreek.

De persberichten kunnen worden gedownload op de Dutch News Page van mijn website. Daar staan ook links naar meer achtergrondinfo.

%d bloggers liken dit: