Close

Weblog van Gert Korthof in EOS

Afgelopen donderdag heb ik in Leuven de EOS gekocht, een van mijn favoriete tijdschriften (ik beschrijf het vaak als de Nederlandse Scientific American). En wat schetst mijn verbazing? Gert Korthofs weblog staat centraal in het oktobernummer van EOS, op pagina 100, in de rubriek "De Blogspotter". Hieronder de tekst:


Knip en plak
De Nederlandse Evangelische Omroep knipte uit een BBC-documentaire van David Attenborough over het leven van zoogdieren alle verwijzingen naar evolutie, prehistorische tijden of afstamming. De aflevering over de verwantschap tussen mensapen en mensen werd zelfs integraal gewipt.

Censuur, schreven bijna alle traditionele Nederlandse media. Het verhaal kreeg zelfs een stukje in het gerenommeerde Science. Het nieuws zelf kwam niet van een persbureau of van een of andere sceptische vereniging, neen, het stond gewoon voor de aardigheid op een bescheiden blog over evolutie. De blogger Gert Korthof nam een gastbijdrage op van docent evolutiebiologie Gerdien de Jong waarin ze uitvoerig de twee documentaires, de originele van de BBC en de ‘bewerkte’ van de EO, naast elkaar legde. Ze illustreerde het evangelische knip- en plakwerk ook in twee vermakelijke filmpjes op YouTube. De EO-bewerking liet weinigen onbewogen: op de vele internetfora staan al meer dan 3.000 reacties. Evolutionisten en creationisten, en alle schakeringen ertussen, hakken fel op elkaar in. Geloof versus evolutie, het blijft een gevoelig onderwerp. Lees het maar na.

Maar waar zit de angel van deze discussie? Omroepen hebben de vrijheid uit te zenden wat ze geschikt achten en EO heeft volgens directeur Henk Hagoort een overeenkomst met de BBC om vrij aanpassingen te doen. Maar wat als de oorspronkelijke maker van de documentaire, een bekend evolutionist, door knip en plak voor een onbevangen kijker overkomt als een woordvoerder van Gods scheppingswerken? Verbazend genoeg liet het David Attenborough koud: een verdraaiing van de feiten was het in zijn ogen niet. En dat sommige kijkers waren beledigd, nam Sir David naar eigen zeggen maar op de koop toe.

De Evangelische Omroep had een eigen docu kunnen draaien of kunnen beslissen de BBC-documentaire niet uit te zenden. Nog beter was geweest: ze integraal uitzenden als stof voor een discussie achteraf in de studio. Dat deed de omroep niet, uit overtuiging dat de evolutietheorie ‘slechts een mogelijke beschrijving van de werkelijkheid is’, en natuurlijk ook uit angst trouwe kijkers voor het hoofd te stoten. Voor debatten zijn blogs gelukkig wél de pleisterplaats. Het is al vaker gezegd: ze zijn een godsgeschenk voor de vrije meningsuiting. De bloggende bioloog Korthof bewees zelfs dat een weblog een bron voor nieuws kan zijn. Een ware verrijking voor het medialandschap.
evolutie.blog.com


Zie ook op de website van EOS, onder "De Blogspotter", waaruit ik nu de tekst heb gekopieerd.

GEFELICITEERD GERT!


Ook staat in de Oktober-EOS naast korte besprekingen van De Waals De Aap en de Filosoof en James Watsons De dubbele helix  een korte bespreking (op pag. 97) van Het biologische misverstand van Dick Mesland – ook al besproken op mijn blog.

Het eindoordeel is mooi:

"Op de lezer met belangstelling voor natuurwetenschappen en de daaruit voortvloeiende vragen over leven en werkelijkheid, zal dit werk een blijvende indruk achterlaten."

3 thoughts on “Weblog van Gert Korthof in EOS

 1. Taede, goed speurwerk! Hartelijk dank voor de tip! Ik kom zelf niet zo vaak in Leuven, dus ik waardeer het zeker dat je het gedaan hebt!
  Ik ga een nederlands exemplaar van EOS kopen en kijken of ik daar ook in sta!

 2. Taede, trouwens jij ook gefeliciteerd met je boek Niet Van God Los!
  Eén ‘correctie’: je schreef inhet EOS-verhaal 2xmaal Korthof. In het EOS artikel stond echter 2x Kerkhof!! Er is niets ergelijker dan dat je eigen naam verkeerd gespeld wordt! Maar jij hebt het tenminste wel goed!!

 3. Beste heer Korthof,
  die verschrijving van je naam: mijn excuses! Onbegrijpelijk hoe dat is kunnen gebeuren. Misschien die verrekte automatische spellingscorrector? Anyway, ik heb die fout daarna onmiddellijk rechtgezet in de online versie op eosmagazine.eu, die de heer Smedes overnam.
  Groeten,
  rvb
  Eos-magazine

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: