Close

Uitslag in de Dover-zaak: Tegenslag voor ID

Vanavond was Ronald Plasterk in het VARA-programma De wereld draait door. Hij was uiteraard content met de Dover-uitspraak, maar verbazingwekkend mild over gelovigen. Zou hij milder aan het worden zijn…?

Plasterk noemde ID de “Harry Pottergedachte” en zei dat de fascinatie die er van uitgaat naar het grote publiek magische trekken had. Dat ben ik met hem eens. Voor een heel aantal orthodoxe en evangelicale gelovigen is ID de ultieme natte droom, en voor veel wetenschappers een nachtmerrie.

Net als Plasterk ben ik blij met de uitspraak in de Dover-zaak. De rechter, die een vuistdik boekwerk schreef, heeft op vakkundige wijze aangetoond dat de Amerikaanse stroming van ID geen wetenschap is, maar een verzameling loze kreten. Dat is niet mals! De rechter betitelde het bestuur van de betreffende school zelfs als leugenaars die de ware beweegredenen van ID hadden verzwegen.

En dat, terwijl de rechter een zeer conservatieve gelovige is, die door superevangelicaal Bush was aangesteld!!

Maar goed, het is slechts een kwestie van tijd voordat Dembski et al. zich op het rapport van de rechter zullen storten en gaten in de redeneringen zullen proberen te schieten… Voor echte ID-ers begint immers de strijd nu pas…

Alle juridische documenten, alsmede het 139-pagina’s dikke document van de rechter, is op de volgende fantastische website te vinden:

http://www2.ncseweb.org/wp/

Lang leve het Internet!!!

EDIT, 22-12-2005: vanmorgen kreeg ik een mailtje dat het rapport ook hier te downloaden is: http://www.pamd.uscourts.gov/kitzmiller/kitzmiller_342.pdf.

2 thoughts on “Uitslag in de Dover-zaak: Tegenslag voor ID

 1. Wist je dit al, Taede?
  God of Darwin:
  De KNAW, de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen, zal in 2006 een reeks lezingen en discussiebijeenkomsten organiseren rond het thema geloof en wetenschap. Deze eeuwenoude discussie kreeg in 2005 een nieuwe impuls toen minister van Onderwijs, Maria van der Hoeven (CDA), aandacht vroeg voor het begrip ‘Intelligent Design’, de gedachte dat er een ontwerp of ontwerper achter het ontstaan van de mens en het leven op aarde zit. Hoe verhouden geloof en wetenschap zich met elkaar, sluiten ze elkaar te allen tijden uit of kunnen ze in sommige gevallen samengaan? De start van het KNAW-debat aanstaande zondag in Buitenhof.
  Deelnemers
  Cees Dekker, hoogleraar moleculaire biofysica TU Delft, Ronald Meester, hoogleraar wiskunde VU, Pieter Drenth, oud-rector magnificus VU en voormalige president van de KNAW, Jan van Hooff, emeritus hoogleraar Gedragsbiologie, Robbert Dijkgraaf, hoogleraar natuurkunde UvA en Marie Jose Duchateau, universitair docent biologie Universiteit Utrecht.
  p.s. de genoemde onderwerpen zijn onder voorbehoud, en kunnen door ontwikkelingen in de actualiteit nog veranderen.
  Presentatie:
  Paul Witteman
  Columnist:
  Geen column
  Eindredactie:
  Rob de Lange
  Webredacteur:
  Ralf van Kouwen
  Een productie van NPS/VARA/VPRO. Bekijk voor de meest actuele informatie onze website : http://www.buitenhoftv.nl

 2. Hallo Wim,
  Ja, Buitenhof heeft ook mij benaderd, mede naar aanleiding van het Symposium op 16 december j.l. Ze hadden mij echter een beetje laat gevonden en zochten eigenlijk nog een vrouw. Zes mannen, dat kon in dit tijdsgewricht niet meer, zo meldde een medewerkster (en daar heeft ze uiteraard wel gelijk in). Ik wist echter niet wie mee zouden doen met het debat. Wel jammer dat ze weer uitgekomen zijn bij – het spijt me om te zeggen – de oudere generatie (Meester enigszins uitgezonderd). Van Hooff was ook bij het symposium, evenals Drenth (aardige man!). Ben wel erg benieuwd, maar verwacht nu toch wel weer enigszins de klassieke tegenstellingen… dus veel nieuwe inzichten zal het debat niet opleveren vrees ik…
  Groetjes,
  Taede

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: