Close

Symposium “God én Darwin! Evolutiebiologie en scheppingstheologie in evolutie”

Ik maak van deze gelegenheid gebruik om alvast wat reclame te maken voor een symposium dat ik samen met prof.dr. Palmyre Oomen organiseer op woensdag 16 december a.s. Hieronder volgt de tekst zoals die ook op de te verschijnen flyer zal komen te staan staat:

DOWNLOAD HIER DE FLYER (PDF, 2 MB)


SYMPOSIUM

woensdag 16 december 2009

Radboud Universiteit Nijmegen

Heyendaal Program on Theology and Science

God én Darwin!

Evolutiebiologie en scheppingstheologie in evolutie

2009 is het Darwinjaar. Niet alleen is in februari de 200ste geboortedag van Charles Darwin gevierd, maar tevens in november het 150-jarig bestaan van Darwins Origin of Species. Allereerst is zo 2009 een feestje voor wetenschappers. Maar ook is duidelijk geworden dat de evolutietheorie resoneert met allerlei levensbeschouwelijke vragen en zo een bron van conflict kan zijn. Zowel creationisten als atheïsten beschouwen de evolutietheorie als onverzoenbaar met religieus geloof en menen dat een keuze gemaakt moet worden: of God of Darwin. Wat in dergelijke debatten over evolutie en geloof vaak ontbreekt, is nuance.

In dit symposium, georganiseerd door het Heyendaal Program on Theology and Science, wordt aan het eind van het Darwinjaar geprobeerd om vanuit verschillende academische disciplines die nuance juist wel aan bod te laten komen. Experts uit de biologie, filosofie en de theologie reflecteren over de inhoud en reikwijdte van de evolutietheorie in de biologie en andere wetenschappen; over scheppingsmotieven in het Oude Testament; en over hoe de evolutietheorie zich verhoudt tot theologische reflectie over God, mens en wereld.

Bioloog Gert Flik laat zien wat de evolutietheorie vandaag de dag behelst: wat is er sinds Darwin aan inzichten bijgekomen en wat zijn de uitdagingen waar biologen vandaag voor staan? Wetenschapsfilosoof Chris Buskes gaat vervolgens in op de kwestie hoe de evolutietheorie ook het denken over cultuur en religie beïnvloedt. Oud-testamentica Ellen van Wolde betoogt dat een focus op Genesis 1 als enig scheppingsverhaal te smal is en geen recht doet aan de variëteit aan manieren waarop in het Oude Testament over schepping gedacht wordt. Godsdienstfilosoof en theoloog Taede Smedes toont aan dat sinds de jaren 1960 over geloof en wetenschap in Nederland veelal is gedacht in termen van een “constitutief verschil” en laat zien hoe dit productief kan zijn ten aanzien van het denken over geloof en evolutie. Theologe en biologe Palmyre Oomen bespreekt hoe de evolutietheorie het christelijk denken over de relatie tussen God en de wereld uitdaagt én kan verrijken.


Programma

09.30 uur Ontvangst en koffie

10.00 uur Inleiding

10.15 uur Prof. dr. Gert Flik

RU, Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Evolutie voor en na Darwin

11.15 uur Dr. Chris Buskes

RU, Faculteit Filosofie

Darwins erfenis: Evolutie van cultuur en religie

12.15 uur Lunch

13.30 uur Prof. dr. Ellen van Wolde

RU, Faculteiten Religiewetenschappen en Theologie

Het ene scheppingsverhaal is het andere niet

14.30 uur Theepauze

15.00 uur Dr. Taede Smedes

RU, Faculteiten Religiewetenschappen en Theologie

Denken over dansen: Het constitutieve verschil tussen geloof en wetenschap

16.00 uur Prof. dr. Palmyre Oomen

RU, Faculteiten Religiewetenschappen en Theologie

Evolutie en de vraag naar God

17.00 uur Afsluiting en borrel

Bij alle lezingen is een kwartier discussie inbegrepen.


Het symposium wordt georganiseerd door:

het Heyendaal Program on Theology and Science

Faculteit Theologie, Radboud Universiteit Nijmegen.

Plaats: Erasmusgebouw (Refter, zijzaal), Erasmusplein 1, 6525 HT, Nijmegen. Voor een plattegrond van de campus, zie: http://www.ru.nl/contact/plattegronden/.

Aanmelding

Deelname kost € 5,-, te voldoen bij binnenkomst. In de prijs is een lunch inbegrepen. Medewerkers van de Radboud Universiteit en studenten nemen gratis deel.

Aanmelden voor 10 december 2009, bij Rob Veerman (e-mail: rhveerman@[NOSPAM]gmail.com).

 

Informatie

Heyendaal Program on Theology and Science:

Taede Smedes (tel. 024 3615526; e-mail: t.smedes@[NOSPAM]rs.ru.nl)

Palmyre Oomen (tel. 024 3611560; e-mail: p.oomen@[NOSPAM]rs.ru.nl)


N.B. het Erasmusgebouw is de hoogste toren van de campus en ligt op op zo’n 5-7 minuten loopafstand van treinstation Nijmegen Heyendaal.

T.z.t. zal er een PDF-file van de officiële flyer komen. De link daarvan zal ik uiteraard hier plaatsen.

DOWNLOAD HIER DE FLYER (PDF, 2 MB)

7 thoughts on “Symposium “God én Darwin! Evolutiebiologie en scheppingstheologie in evolutie”

 1. Taede, dat lijkt me een tamelijk saaie dag worden; tien handen op één buik. Durfde je het niet aan om tenminste één andersdenkende uit te nodigen?
  Door omstandigheden kan ik er niet bij zijn, anders had ik er toch nog wel 5 euro voor over gehad om jou te zien dansen.

 2. @Lucas
  Alle sprekers zijn van de Radboud Universiteit Nijmegen. “Andersdenkenden” komen daar niet voor, tenminste niet van de soort die evolutie of het samengaan van evolutie en schepping ontkent. Dat heb je zo met universiteiten.

 3. Als ik het met goed herinner, schrijft Buskes in zijn boek dat evolutie lastig te rijmen is met theïsme (het geloof in een persoonlijke God), maar wel met deïsme. Niet alle handen op één buik dus.

 4. Taede,
  de sprekers hebben een uur spreektijd. Hoeveel daarvan is ingeruimd voor discussie met de zaal? Wordt dat overgelaten aan de spreker of wordt dat afgedwongen door de dagvoorzitter?

 5. Geachte Heer Dr. Smedes,
  De biologie is niet conform Darwin. Als u meer wilt weten over hoe de nieuwe biologie de doodsteek is voor Darwinisme lees dan mijn boek: Terug naar de Oorspong.
  Mocht u in de toekomst nog een moleculair bioloog nodig hebben voor een of ander congres om Darwins ongelijk aan te tonen, stuurt u mij gerust een mail. Ik ben altijd bereid om de Waarheid te verdedigen,
  Hoogachtend,
  P. Borger, PhD,
  Moleculair bioloog
  PS: Succes met het congres!

 6. Hoe heette de persoon die de inleiding gaf en die alles aan elkaar praatte???
  Ik had trouwens het idee dat Prof. dr. Gert Flik het samengaan van evolutie en schepping WEL ontkende, of in elk geval het publiek probeerde te motiveren die optie open te houden.
  Van Prof. dr. Ellen van Wolde kan ik me niet herinneren dat ze iets over evolutie gezegd heeft. Het enige wat er mee te maken zou kunnen hebben was over het ontstaan van aarde e.d., maar ze heeft juist gezegd dat dat geen natuurwetenschappelijke omschrijving was. En dan zou het nog ‘slechts’ over het onstaan en niet over het ontwikkelen van leven zijn gegaan. Toch?
  Ik kon ook niet helemaal opmaken wie van de sprekers nu daadwerkelijk geloven dat God bestaat en dat die eventueel schepper is van het leven. Kan iemand mij dat vertellen?

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: