Close

Spanningen in de wereld nemen toe…

Je hoort er momenteel veel over: het fenomeen peak oil – het tijdstip waarop de olieproductie gepiekt heeft, waarna de prijzen van olie en aanverwante producten drastisch zullen stijgen omdat de olievoorraad langzaam uitgeput raakt. Het tijdstip waarop deze piek zal plaatsvinden, is onderwerp van verhit debat, maar dat het deze eeuw nog zal zijn, daar zijn de meeste studies het over eens. De meeste rapporten gaan er dus van uit dat de piek in de (nabije of verdere) toekomst zal plaatsvinden.

Tot vandaag…

Want vandaag komt de Britse krant The Guardian met het verontrustende bericht dat een Duitse studie van de Energy Watch Group, die vandaag gepresenteerd wordt, aantoont dat de piek al in 2006 heeft plaatsgevonden. Vanaf nu zal jaarlijks de olieproductie met 7% slinken, terwijl de vraag nog altijd toeneemt. Het zou verklaren waarom de olieprijzen zo hoog zijn, en bovendien nog zullen stijgen. Het Duitse rapport voorspelt bovendien wereldwijde onrust en politieke instabiliteit. De wereldeconomie zal er flink door geraakt worden.

Afgelopen vrijdag zakte de Amerikaanse aandelenmarkt plotseling in, en steeg de prijs van een vat ruwe olie naar een nieuw record. Vanmorgen zijn de aandelenmarkten in Europa lager van start gegaan. Leuk begin van een nieuwe week…

De Duitse studie kan hier gedownload worden (vanaf maandag 22/10, 11.00 uur).

%d bloggers liken dit: