Close

Ons zonnestelsel–Een planetarium dat een erg duur stukje speelgoed blijkt

Leuk, dacht ik toen ik vanochtend bij de Bruna binnenliep. Het eerste deel van een nieuwe verzameling. Je kunt er een mooi zonnestelsel mee bouwen, een mechanisch planetarium dat – net als bij het planetarium van Eise Eijsenga in Franeker – ook echt draait. Prachtig om naar te kijken. En maar 1,99 euro voor het eerste deel, geen geld.

Maar kritisch als ik ben, heb ik toch maar even gevraagd aan de baas van de Bruna wat de vervolgdelen zouden gaan kosten. Die vraag had hij al vaker gekregen. Hij had het opgeschreven. De serie bestaat uit 52 delen, die wekelijks verschijnen. Deel 1 kost 1,99 euro, dat is de introductieprijs. Het volgende deel kost 5,99 euro. Alle volgende delen kosten maar liefst 11,99 euro.

Met andere woorden: na een jaar iedere week naar de Bruna hollen heb je een gat in je portemonnee van maar liefst 607,48 euro. Dat is nog even ervan uitgaande dat ook alle 52 delen daadwerkelijk gaan verschijnen en de uitgeverij niet tussentijds besluit – bij gebrek aan belangstelling – om de verzameling te staken.

En het leuke is: als je tien delen hebt gekocht, ga je natuurlijk niet stoppen. Dan wil je doorgaan en dus zit je er dan aan vast. Want dan heb je al een mooi bedrag in het planetarium geïnvesteerd.

Maar goed, over een jaar heb je dan wel een prachtig koperen planetarium. Voor slechts ruim 600 euro (kun je ook een nieuwe laptop én een android tablet voor kopen). En ook nog aanbevolen door Stichting de Koepel. Hoeveel zou die Stichting krijgen van ieder verkocht abonnement?

Meer info en direct abonneren? Kijk hier: http://www.ons-zonnestelsel.nl/index.html.

12 thoughts on “Ons zonnestelsel–Een planetarium dat een erg duur stukje speelgoed blijkt

 1. Ze hebben dit soort uitgaves voor zo ongeveer van alles en nog wat. Het is een leuke manier om klanten wat geld uit de zak te kloppen. Als ze de complete set in 1x leverden, ging natuurlijk niemand daar honderden euro’s voor uitgeven.

 2. Bizar: ze noemen dit een ‘schaalmodel’, maar het is alles behalve op schaal.
  En het tijdschrift laat een sterrenstelsel op de voorpagina zien met de tekst ‘zonnestelsel’ ernaast.

  Geldklopperij, inderdaad, en waarom stichting de Koepel zich hiervoor leent is mij een raadsel.

 3. Maar als je zo’n gemonteerd model bestelt, dan krijg je er natuurlijk niet 52 nummers van dat tijdschrijft bij. Bovendien moet je maar hopen dat het onbeschadigd aankomt.

  Overigens kon je bij het tweede nummer al zien dat de onderdelen eerder op een buitenlandse uitgave hadden gezeten: Er zat veel meer papier aan het harde plastic geplakt, dan dat er bij mij van het karton afkwam. Met andere woorden: De niet verkochte exemplaren worden direct weer van het karton afgehaald om in een volgende buitenlandse reeks te worden weggezet.

  De prijs in inderdaad heel erg fors. Maar ga maar eens kijken wat een koperen orrery normaliter kost. Die vind je echt niet onder de 1.000 euro hoor. Zie: http://curiousminds.co.uk/

  O ja, ik weet er ook wel een gratis voor je, voor al je besluit toch maar een laptop én tablet te kopen: http://dd.dynamicdiagrams.com/wp-content/uploads/2011/01/orrery_2006.swf

 4. Het is inderdaad commercieel wel gehaaid in elkaar gezet maar neemt niet weg dat het wel kwaliteit betreft en redelijke informatie voor een leek. Vandaar de link met st. De Koepel.
  Planetaria (mechanisch) zijn behoorlijk aan de prijs en de uitgever heeft de verplichting om alle delen te verstrekken. Dus ook bij onvoldoende animo kun je afdwingen dat ze leveren.

 5. Helemaal gelijk!!!!!
  Jammer dat ze dat in de reklame of op het 1e deel niet even vermelden dat het om 52 delen gaat. Net mijn zoon van 12 jaar, die met zijn eigen geld de 1e 4 delen al heeft aangeschaft, moeten teleurstellen dat hij het geld niet heeft om de resterende delen aan te kopen.

  Carin

 6. mensen het gaat verder dan 52 delen de naar ga je een kleine model bouwen met de zon en de maan

 7. Inderdaad commercieel gehaaid in elkaar gezet dus, daarom noem ik het oplichtingspraktijk omdat er geen vermelding was op de 1ste uitgave dat het om 52 stuks gaat aan deze prijs! Mooi reisje voor deze prijs. Ik was oorspronkelijk van plan om als een aardigheidje voor onze kleinzoon van toen 8 te geven maar het is eerder voor volwassenen ,dus, het wordt een aardigheid voor zijn nonkel. De zon en de maan zullen wel buiten zicht blijven!

 8. Deze week had ik mijn planetarium in elkaar zitten en het werkt fantastisch en ziet er erg mooi uit.
  Tuurlijk goedkoop is anders, maar hobby’s kosten nou eenmaal geld. Ik vind het planetarium zijn geld waard. Het oplichting noemen is echt te kort door de bocht. Als je je niet goed informeert van te voren moet je vervolgens geen rare dingen gaan roepen!

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: