Close

Nieuwe boek van Alvin Plantinga nu al verkrijgbaar als Kindle-book

Van de Amerikaanse filosoof (met Nederlandse, nee sterker nog, Friese wortels – zijn ouders zijn, net als mijn vader, oorspronkelijk afkomstig uit het Friese plaatsje Garijp) komt binnenkort een nieuw boek uit, getiteld Where the Conflict Really Lies: Science, Religion, & Naturalism (Oxford University Press).

Gezien de leeftijd van Plantinga is de verwachting dat dit boek zijn definitieve ideeën bevatten over hoe geloof/theologie en natuurwetenschap zich tot elkaar verhouden.

Ik heb het boek al sinds 1 augustus in bestelling staan, en heb onlangs bericht gekregen dat de gedrukte versie van het boek pas ergens in december definitief zal verschijnen.

Heel curieus, die late verschijningsdatum, met name gezien het feit dat sinds gisteren het boek al wel in Kindle-formaat verkrijgbaar is. En ook nog voor een heel fatsoenlijke prijs. De inhoudsopgave is al op de website van Amazon te lezen. Het boek lijkt me een aanrader, en zal met name vanwege Plantinga’s beroemde stellingname ten aanzien van naturalisme, zeker weer controverse uitlokken.

Uit het voorwoord:

My overall claim in this book: there is superficial conflict but deep concord between science and theistic religion, but superficial concord and deep conflict between science and naturalism.

Ik vind dit een vreemde claim (die elders in het voorwoord nog eens letterlijk zo herhaald wordt), omdat het lijkt alsof er een fout in staat. In de laatste zin stelt Plantinga namelijk dat er “superficial concord and deep conflict” is tussen science en naturalisme, en ik zou zeggen, dat moet zijn: theistic religion en naturalism. Is er een conflict tussen wetenschap en naturalisme? Dat zou ik een contra-intuïtieve claim vinden. Maar ik moet het boek nog lezen…

12 thoughts on “Nieuwe boek van Alvin Plantinga nu al verkrijgbaar als Kindle-book

 1. Een bijzonder dorp, Garijp! Ook ik ben er geboren en getogen. Ik groeide op tussen kleurrijke, karakteristieke mensen en mensen met veel talent op verschillend gebied.
  Buiten het dorp had je de rijkdom van de natuur, je kon eindeloos dwalen in het groen of je laten trekken naar het leven in het water. Heerlijk!

 2. @ Taede
  Ik denk ook dat er een vergissing in het spel is.
  Boekbespreking:
  http://prodictum.wordpress.com/2011/03/12/new-book-by-alvin-plantinga-where-the-conflict-really-lies-science-religion-and-naturalism/
  “The book concludes that there is superficial conflict but deep concord between science and religion, in particular theistic religion, and superficial concord but deep conflict between naturalism and religion.”
  Die laatste zin klinkt logischer.

 3. Taede, uit de TOC is duidelijk dat het om “Christian Theism and the Deep Roots of Science” gaat.

  De nadruk op “Christian” impliceert dat er dus geen deep concord is tussen Islamic Theism and Science. Het woord “Islam” komt in de TOC niet eens voor, terwijl het volgens de cover toch over “religion” – dus alle religion – gaat. Lekkere wetenschapper, die Plantinga!

  De TOC staat mij om die reden tegen, en ik zal het boek niet bekijken. Dat boek is voor Christenen bedoeld die graag willen horen dat Christelijk theisme in overeenstemming is met de wetenschap. Preken voor eigen parochie, dus.

 4. Martin,

  Dat heb je dan – denk ik – toch wat mis. Plantinga is een filosoof die zich primair in zijn werk heeft gericht op het christelijk geloof. Dat hij de Islam en het jodendom niet in zijn boek bespreekt, is toch meer dan vanzelfsprekend. Dat zou ik ook niet doen, aangezien ik geen expert ben op het vlak van die godsdiensten. Hij veronderstelt dus helemaal niet dat die andere godsdiensten geen problemen met de natuurwetenschap hebben.

  Verder heeft Plantinga niet de mening dat geen enkele tak van wetenschap met het christelijk geloof botst. Hij noemt expliciet de historische bijbelkritiek die toch wel in tegenspraak is met een idee (dat Plantinga zelf lijkt te huldigen) dat je de Bijbel als goddelijke openbaring en dus feilloos moet beschouwen. Ook de evolutietheorie heeft volgens Plantinga problematische aspecten.

  Maar inderdaad, hij ziet het naturalisme als het grootste probleem voor het christelijk geloof. Als hij daarmee metafysisch naturalisme bedoelt, dan ben ik het met hem eens. Helaas maakt Plantinga in het voorwoord geen onderscheid tussen verschillende vormen van naturalisme, dus weet ik niet precies wat hij voor ogen heeft.

  Overigens is Plantinga niet de minste en zeker geen domme jongen, bekijk het Wikipedia-artikel maar eens om een indruk te krijgen. Ik denk al met al dat je het boek wat onderschat.

 5. Ik denk dat Plantinga met “My overall claim in this book: there is superficial conflict but deep concord between science and theistic religion, but superficial concord and deep conflict between science and naturalism” precies zegt wat hij bedoelt: wetenschap is meer met theisme dan met (atheistisch) naturalisme in overeenstemming. Dat is een bekend “wetenschappelijk creationistisch” thema: fine tuning etc. bewijzen dat God bestaat; het conflict dat tussen wetenschap en theistische religie bestaat is slechts oppervlakkig, in werkelijkheid is er concord tussen beiden.

  Als Plantinga het alleen over christelijk theisme heeft, waarom spreekt hij dan over “theistische religie” in het algemeen?

 6. Interview naar aanleiding van dit boek in New York Times:
  http://www.nytimes.com/2011/12/14/books/alvin-plantingas-new-book-on-god-and-science.html?_r=1

  …to him (Plantinga) the truth of the matter is crystal clear.

  Theism, with its vision of an orderly universe superintended by a God who created rational-minded creatures in his own image, “is vastly more hospitable to science than naturalism,” with its random process of natural selection, he writes. “Indeed, it is theism, not naturalism, that deserves to be called ‘the scientific worldview.’ ”

  Plantinga kan zo te zien weinig benul hebben van natuurwetenschap.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: