Close

Nick Bostrom (& antropisch principe)

Af en toe tref je sites aan waarvan je niet begrijpt dat je ze niet eerder hebt gezien. De website van de Britse filosoof Nick Bostrom over het antropisch principe was voor mij zo’n site. Wat is het antropisch principe? Ik kan heel flauw naar de site gaan verwijzen, maar waar het op neer komt is dat onze kosmos zo lijkt te zijn ‘afgesteld’ (fine-tuned) dat het leven mogelijk heeft gemaakt. Of daar een (goddelijke) bedoeling achter zit of niet, of dat er wellicht Intelligent Design-achtige redeneringen over opgezet kunnen worden, dat is uiteraard een punt van discussie.

De website over het antropisch principe kun je hier vinden: http://www.anthropic-principle.com/index.html.

Nick Bostrom is een zeer interessante figuur – hij stelt zich namelijk vragen die veel filosofen links laten liggen. Op zijn eigen website (http://www.nickbostrom.com/) kun je veel van zijn artikelen lezen, bijvoorbeeld over ‘transhumanisme’ waar ook de Nederlandse filosoof Jos de Mul over schrijft.

Bostrom heeft zich ook intensief bezig gehouden met The Matrix en dan met name de filosofische aspecten ervan. De vraag die hij zich stelt is: zou het kunnen dat wij allemaal in een Matrix leven? Dat onze wereld een illusie is, die door een computer gegenereerd wordt? Hij heeft daarover een artikel geschreven (“Why Make a Matrix? And Why You Might Be In One”) voor de fantastische bundel More Matrix and Philosophy: Revolutions and Reloaded Decoded (Chicago/La Salle: Open Court 2005). (De eerste bundel is HIER te vinden.)

Maar dat niet alleen, Bostrom heeft een hele website opgezet over het Simulation Argument wat in The Matrix zo’n centrale rol speelt:

http://www.simulation-argument.com/.

De moeite van het bekijken en lezen waard!

En natuurlijk: vanavond naar The Matrix op SBS kijken (dat hoef ik niet te doen – ik heb de hele box van 10 dvd’s natuurlijk al lang )…

%d bloggers liken dit: