Close

Naar Yale…

De afgelopen week heb ik, geheel onverwachts, een belangrijke en zeer eervolle uitnodiging ontvangen.

Sinds 2007 worden aan de wereldberoemde universiteit Yale (New Haven, USA) jaarlijks de zogenaamde Shulman Lectures gehouden, ter ere van de emeritus hoogleraar scheikunde, moleculaire biofysica en biochemie Robert Shulman. De Shulman Lectures staan in het teken van het samenbrengen van natuurwetenschappen en de humanities. De wetenschapsjournaliste en schrijfster Dava Sobel was een van de Shulman lecturers dit jaar.

Volgend jaar – 2008 – zal het onderwerp van de lectures zijn scientific and religious cosmologies. Ik heb de uitnodiging ontvangen, naar aanleiding van mijn ietwat tegendraadse Zygon-editorial die in het meest recente (september)nummer van Zygon is verschenen, om op 1 april (nee, is geen grapje) een lezing aan Yale University te houden: on the intersections between religious cosmologies and the sciences from the perspective of Christian theology. De dinsdagavond moet ik de Shulmanlezing houden, de woensdag is bestemd voor een undergraduate seminar over mijn lezing.

Spannend dus!

P.s. voor geïnteresseerden: in maart 2008 zal een uitgebreid artikel van mijn hand in Zygon worden gepubliceerd waarin ik de ideeën uit mijn editorial verder ontwikkel. Dit op uitnodiging van de hoofdredacteur van Zygon, Philip Hefner. Mooier nog, een van de grondleggers van het moderne veld van science and religion, Ian Barbour, zal een uitgebreide reactie op mijn artikel geven.

4 thoughts on “Naar Yale…

  1. Taede, tegendraads? Je schrijft in Zygon: “a relatively small group of scholars, professionally active in other fields of scientific or theological research, devote some of their time and money to satisfy a shared obsession with peculiar questions about the intersection of the transcendent and the immanent”. Pats boem!
    Gefeliciteerd met deze uitnodiging en ik zou zeggen: geef ze ervan langs! Het wordt weer tijd voor echte theologie.

  2. Gefeliciteerd met je uitnodiging door Yale!
    Je editorial in Zygon is heel interessant. de vraag is inderdaad: Why turn to science to address a theological or religious question?.
    Ik heb ooit kennis gemaakt met Polkinghorne, Peacocke (en procestheologie), en mijn gevoel daarbij was dat het wetenschappelijk niet erg klopte (al herinner ik me geen detail). Niet dat de vakgebieden fout geciteerd werden, maar waarom zou je om te beginnen vanuit de wetenschap beginnen over theologie?

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: