Close

ID en de American Academy of Religion

De American Academy of Religion (AAR) is de grootste ‘vereniging’ ter wereld op het gebied van religiewetenschappen. Op het jaarlijkse congres komen zo’n 5-7.000 academici af die in hun werk op wat voor wijze dan ook met religie te maken hebben. En hoewel het de American Academy of Religion heet, komen de academici uit de hele wereld.

Op het volgende congres van de AAR (18-21 november 2006, Washington DC) zal ook Intelligent Design een van de vele onderwerpen zijn. Maar voor het eerst, voor zover ik weet. De laatste jaren komen er wel steeds meer sessies over religion & science, maar de sessie over ID in november is naar mijn weten de eerste. Ik ben erg benieuwd hoeveel belangstelling deze sessie zal genereren.

OP maandag 20 november vindt er ‘s ochtends een sessie plaats van de Open and Relational Theologies Consultation, georganiseerd en voorgezeten door Thomas Oord (Northwest Nazarene University). Het thema zal zijn:

Intelligent Design: Theological Considerations

De volgende sprekers zullen daar hun opwachting maken:

– Taede A. Smedes (University of Leiden)
Intelligent Design and Theology: What Place for the Creator?

– Anna Case-Winters (McCormick Theological Seminary)
The Theological Stakes of Intelligent Design

– Brian Madison (Duke University)
Implications of Intelligent Design Theory for Cosmos as Creature and God as Creator

– Palmyre Oomen (Radboud University Nijmegen)
The Theological Failure of'” Intelligent Design” and a Whiteheadian Alternative

Een respons zal gegeven worden door James B. Miller van de American Association for the Advancement of Science.

Het doel van deze sessie – zoals ik dat heb doorgekregen – is een kritisch theologisch geluid te laten horen in de richting van ID. Daar heb ik uiteraard wel oren naar. ID is een gevaar voor wetenschap en voor de democratie. Het is niet alleen aan wetenschappers om ID te bestrijden, maar theologen en godsdienstfilosofen kunnen ook hun steentje bijdragen. Deze sessie zal een dergelijk steentje zijn. Nu maar hopen dat het effect zal zijn als dat van een steen in een vijver, waarvan de rimpelingen op het water zich almaar verder verspreiden…

%d bloggers liken dit: