Close

Het einde van de vrijheid

Vandaag kwamen er twee verontrustende berichten in de media, die me werkelijk zorgen baren. Het eerste was, dat een Haagse rechter nu toch beslist heeft dat downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal strafbaar is. Iedereen weet dat het uploaden van dergelijk materiaal (‘seeden’) strafbaar is, maar downloaden was altijd legaal. Tot vandaag. Op zich is dit uiteraard niet verontrustend. Wat mij eraan verontrust, is het feit dat de vrijheid waarvoor het WWW symbool staat, steeds meer onder druk komt te staan. Overheden willen overal controle over hebben, willen censureren. Nu wordt dus het downloaden al strafbaar gesteld. Het zal niets uitmaken, er zal een weg gevonden worden om dergelijk materiaal alsnog binnen te halen. Maar het is een teken.

Een nog feller teken, was het bericht dat binnenkort de Amerikaanse veiligheidsdiensten ongestraft en ongegeneerd ons internetgedrag kunnen bekijken. Vandaag is een intern document uitgelekt, waaruit naar voren komt dat er nog slechts handtekeningen nodig zijn. Als die eenmaal gezet zijn, hebben de Amerikanen volledig inzicht in creditcardgegevens en internetgedrag van Europese burgers. Iedere site die je bezoekt wordt al door je provider gelogd, dat is verplicht van overheidswege. Alles wordt bijgehouden. Maar binnenkort hebben de Amerikanen inzage in al dat gesurf. Heb je een Islamitische buurman? Dan heb je wellicht een probleem. Studeer je binnenkort af in godsdienstwetenschappen en heb je je verdiept in de achtergronden van het moslimterrorisme, en heb je daarvoor veel extremistische websites bezocht? Dan heb je een probleem. Ongetwijfeld sta je ergens op een zwarte lijst, want zoveel bezoek aan extremistische websites, dat is verdacht. Bestel je boeken bij Amazon.com over 9/11 of over moslimterrorisme? Idem dito.

Dat ik zelfs dit kritische blogje schrijf, zal wellicht voor de Amerikaanse veiligheidsdienst reden zijn om me in het oog te houden. Je kunt me paranoïde noemen, maar dit is de Risikogesellschaft (term van socioloog Ulrich Beck) waarin we leven vandaag de dag.

Een paar jaar geleden waren het nog geitenwollen-sokken-types met verwarde plukken grijs haar die riepen dat de Amerikaanse overheid UFO’s in doofpotten had zitten. Niemand nam dat soort mensen serieus. Vandaag de dag zijn conspiracies aan de orde van de dag. Wie naar het Journaal kijkt, wordt ermee bestookt. Het is voor overheden dan ook zinloos te ontkennen dat ze aan samenzweringen doen. Verborgen blijft slechts wat er wordt samengezworen. Zelfs onze eigen overheid – inclusief het Christensnoetje van Rouvoet – zit er tot over zijn oren in. Niemand in de Nederlandse regering kan nog langer zijn/haar handen in onschuld wassen. Vrijheid bestaat niet meer. Angst overheerst. En daarmee hebben de terroristen van 9/11 postuum alsnog gewonnen.

In wat voor wereld groeit Leonie op?

Het is om te huilen…

Aanvulling, 30/06: En vandaag dit weer: http://www.nu.nl/news/1634762/31/%27Economische_crisis_wordt_dieper_dan_verwacht%27.html.

1 thought on “Het einde van de vrijheid

  1. Gelijk met de blogpost over privacy bedreiging verschijnt er een leuk portret van Taede op zijn blog! Ziet er vrolijk uit hoor!
    Overigens deel ik je verontrusting over privacy en internet. Dat je er tijd in stopt om over te bloggen bewijst dat je het serieus genoeg vindt. En zodra Amerika er bij betrokken is wordt het pas echt verontrustend.
    Er zitten echter twee kanten aan het privacy verhaal. Die 20-jarige hacker uit Maastricht zou niet aangehouden kunnen worden als overheden sporen die iemand achterlaat op het internet niet zouden mogen gebruiken bij hun opsporingsactiviteiten. Die hacker heeft 50.000 creditcard gegevens gestolen. Gelukkig kan zo iemand getraceerd en opgepakt worden. Dat maakt het internet weer ietsje veiliger. De keerzijde is dat jij en ik ook gevolgd kunnen worden.
    Ten tweede: alle toegangswegen naar Zwolle hebben permanente camerabewaking, alle auto’s worden gefotografeerd om benzinedieven te kunnen traceren. Aantasting van de privacy gebeurt dus ook buiten het internet. Voor mij reden om niet per auto naar Zwolle te gaan! Net zo goed als dat ik niet online koop bij een bedrijf waar een hacker makkelijk creditcardgegevens kan stelen.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: