Close

Hoe het christendom zichzelf om zeep haalt: over het voorstel van SGP-er Bert Brouwer om het atheïsme aan te pakken

Soms kom je in het Reformatorisch Dagblad stukken tegen die je als gelovige én als theoloog van de stoel doen vallen. Het Katholiek Nieuwsblad is ook al zo’n blaadje dat regelmatig vol ongure gedachten staat, maar ook het Reformatorisch Dagblad laat zich weer eens van zijn slechtste kant zien. Vanochtend werd ik door iemand via Twitter geattendeerd op het stuk van katholiek SGP-er (serieus!) Bert Brouwer in het Reformatorisch Dagblad. Een stuk dat mij de rillingen over het lijf liet lopen. Het christelijk geloof heeft met vrienden als Bert Brouwer echt geen vijanden meer nodig…

Het stuk van Brouwer is een pleidooi voor een “gelegenheidscoalitie” tussen het christelijk geloof en de Islam, met als doel om “de secularisten” te bestrijden, want: “Het is vijf voor twaalf in dit godverlaten land”. Brouwers artikel staat vol met allerlei doemdenken en slippery slope-argumenten. Individualisme, afschaffing van de wet op godslastering, winkelen op zondag, het komt allemaal voorbij. En het is allemaal de schuld van “de secularisten”.

De oplossing volgens Brouwer:

Het is kortom hoog tijd om strategische allianties aan te gaan om dit land te herkerstenen; om het secularisme in te dammen. Een gelegenheidscoalitie tussen de islam en het christendom zou hierin wat kunnen betekenen.

Let wel, het gaat om herkerstenen, dus het opnieuw christelijk maken van Nederland. En het doel heiligt dan de middelen, want: “Hoewel ik niets heb met de islam, moeten we op dit moment pragmatisch zijn”, aldus Brouwer.

En dus:

Partijen zoals de ChristenUnie en de SGP dienen moslims van goede wil de hand te reiken en vervolgens samen alles te doen om de seculiere wolven in hun hokken terug te bonjouren.

Vervolgens beschrijft Brouwer hoe de media etc. kunnen worden bewerkt om het verstandshuwelijk te doen slagen.

Maar het is vooral het einde van het stuk dat vervolgens als een mokerslag aankomt:

Wanneer de doelen van de gelegenheidscoalitie zijn gerealiseerd en vastgelegd in wet- en regelgeving kan de pragmatische lijstverbinding tussen islampartijen en christelijke conservatieven worden losgelaten. Vervolgens is het zaak om de islam ook weer in een minderheidspositie te manoeuvreren en zodoende het joods-christelijk erfgoed in volle glorie te herstellen.

Het seculiere web ontrafeld, de spin van zijn gifangels ontdaan en libertijnse ontsporingen voorgoed in het magazijn der vergetelheid? Ja graag!

Alsof het een film noir is: aan het eind van het liedje wordt de partner een mes in de rug geduwd, en triomfeert de winnaar. In een film is het meestal de slechterik die zo handelt. In het geval van Brouwer is het de SGP die over lijken gaat. Door met de Islam in zee te gaan, probeert Brouwer twee vliegen in één klap dood te slaan: het “secularisme” én de Islam zelf. Hoe krijg je het uit je virtuele pen!

Wie zal de SGP na publicatie van dit stuk ooit nog als betrouwbare partner beschouwen!?

Nee, echt, het is een stuk dat in de satirische rubriek van De Speld een goede plaats had kunnen vinden. Dan had ik er hartelijk om kunnen lachen. Maar aangezien het Refdag dit soort duistere gruwel zonder commentaar plaatst, vrees ik dat het serieus bedoeld is. (Zie bovendien het uitgebreidere stuk op Brouwers weblog!)

Ik onthoud me maar van verder commentaar… De ethicus Theo de Boer reageerde desgevraagd via Twitter op, denk ik, gepaste wijze:

Het stuk is hier online te vinden: http://www.refdag.nl/opinie/smeed_coalitie_tussen_christenen_en_moslims_tegen_secularisme_1_790603

Zie ook zijn eigen blog: http://bertbrouwer.wordpress.com/ en Twitter-account: https://twitter.com/BrouwerBert.

16 thoughts on “Hoe het christendom zichzelf om zeep haalt: over het voorstel van SGP-er Bert Brouwer om het atheïsme aan te pakken

 1. Woah !

  Meer kan ik er ook niet over zeggen. Verbazingwekkend, bizar, en eigenlijk ronduit cynisch, deze ‘ideeën’ en uitspraken van Bert Brouwer.

 2. “… alles te doen om de seculiere wolven in hun hokken terug te bonjouren.”

  Woef !

 3. Op z’n eigen blog is de tekst zo mogelijk nog erger …

  en uiteraard zie je onderaan staan: ‘Reageren uitgeschakeld’.

 4. Niet om het een of ander: maar is dit in verhouding véél gekker dan de ideeën die sommige vrijdenkers er op na houden? Te weten: dat religie de wortel van het kwaad is en dat het op *alle manieren* ontmoedigd moet worden? Aan beide zijden van het religieuze spectrum kan men ooms en tantes treffen die er tamelijk bizarre gedachten op na houden…

  (Overigens, het is: om zeep helpen en niet om zeep halen- het staat een beetje gek, zo’n vergissing in de kop van een bericht… )

 5. Ik dacht precies hetzelfde, Jan. Het kan nog veel gekker en daarvoor moet je boeken lezen als die van Dawkins, of bij ons Floris vd Berg (“Hoe komen we van religie af?”). Die krijgen het zelfs uitgegeven. Niettemin: dat alles maakt dit verhaal van Brouwer niet minder dwaas. Hij heeft alleen een stuk minder invloed. Hij is een geïsoleerde eenling aan de uiterste rechterflank, geen gevierd wetenschapper die miljoenen boeken verkoopt en geen vice-voorzitter van een maatschappelijke organisatie.

 6. @ Gerdien

  Brouwer vertegenwoordigt geen grote groep. We zullen er weinig van merken. Er schuilt, volgens mij, wel één, niet onbelangrijke, adder onder het gras. Ik voorzie dat in het bijzonder onderwijs de christelijke orthodoxie in combine met de islam (die sterk creationistisch “denkt”) in Nederland zeker pogingen zal blijven ondernemen om de evolutietheorie, zoals die nu onderwezen wordt in het Nederlandse voortgezet onderwijs, onderuit te halen. Wat denk jij?

 7. @gerdien
  Sow joh, lekker vuig ‘slick’ website-je dat netjes niet vermeld waar het ze precies om gaat, maar wel met semantisch lekkere termen gooit als ‘fairscience’. Ik moet bekennen, ik was best onder de indruk van de professionaliteit. Als ik hun website moet geloven, willen ze enkel dat naast de evolutietheorie hypothese waar toch vrij veel bewijs voor te vinden is, enkel komt te staan:”er is ook nog een scheppingshypothese waar tot op heden geen enkel wetenschappelijk bewijs voor gevonden is…”
  Tja…

 8. Gevaarlijke mannetjes met verknipte radicale ideeën, het is vijf voor twaalf klinkt me trouwens ook al niet onbekend in de oren, dit soort van Christenfundamentalisten hebben gelukkig hun tijd trouwens allang gehad, maar desalniettemin zijn ze nog steeds in staat bepaalde mensen op verkeerde ideeën brengen, het lijkt nb wel een oproep tot opruiing en terreur, daar zou best wel eens tegen opgetreden mogen worden.

 9. Tja, stel dat het lukt met de ongelovigen. Denkt Brouwer dan dat hij de islamitische geest weer in de fles terugkrijgt?

 10. Beste Taede,
  het is wel zo netjes als de kop van een blog de lading dekt…
  Nu stel je actie van één man gelijk aan de stijl van het hele christendom, dus inclusief jezelf neem ik aan, als theoloog….
  Dus niet alleen ‘om zeep halen’ is een foutje ..
  Ter voorkoming van misverstanden: ik kan geen enkelgoed idee terug vinden in de tekst van dhr.Brouwer, dus ik ben het verder helemaal met je eens…

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: