Close

ESSSAT Conferentie 2010 te Edinburgh

Afgelopen weekend heeft het organizing committee van de European Society for the Study of Science and Theology (ESSSAT) in Glasgow de initiële voorbereidingen getroffen voor de grote internationale ESSSAT conferentie in 2010. Zoals ik al eerder berichtte is de plaats waar de conferentie zal plaatsvinden inderdaad het prachtige Schotse Edinburgh. Ik was er nog nooit geweest, maar Edinburgh is een schitterende stad die een authentieke middeleeuwse sfeer ademt en wordt gedomineerd door Edinburgh Castle.

De conferentie zal plaatsvinden op de campus van The University of Edinburgh, en wel in Pollock Halls, een gelukte mengeling van een authentieke oude Engelse universiteitscampus (die in Amerika zovaak worden nagebouwd) en hoogmoderne universiteitsvoorzieningen. Er zijn daar zowel overnachtingsmogelijkheden alsook grote zalen om lezingen te houden. Pollock Halls ligt bovendien naast de grote (niet actieve) vulcaan van Hollyrood Park waar je prachtig kunt wandelen.

De conferentie zal plaatsvinden in samenwerking met het Science and Religion Forum (de link werkt helaas niet op het moment dat ik dit schrijf).

Voor wie het in de agenda wil schrijven: de ESSSAT-conferentie zal plaatsvinden van 7-10 april 2010 (woensdag t/m zaterdag in de week na Pasen, met afscheid zondag de 11de na het ontbijt). Het thema van de conferentie zal zijn Is religion natural? Centraal staat dus de vraag naar het ‘natuurlijke’ van religie, waarbij een speciale nadruk zal liggen op recente ontwikkelingen in de cognitieve religiewetenschappen (Boyer, Atran, etc.) en de evolutiebiologische aspecten van religie. Over de sprekerslijst kan ik momenteel nog niets zeggen, aangezien de sprekers eerst uitgenodigd zullen moeten worden, maar het belooft een indrukwekkende lijst van sprekers te zullen worden!

In mei volgend jaar zal het organizing committee samen met de Council van ESSSAT nogmaals een bezoek aan Edinburgh brengen om de laatste voorbereidingen te treffen…

AANVULLING (n.a.v. reactie van Simon): De ESSSAT-conferenties zijn in principe voor iedere belangstellende toegankelijk. In de praktijk komen er veelal mensen die professioneel werkzaam zijn in het veld van religion & science (en daarbij zijn natuurwetenschappers en theologen gelijk verdeeld!). Dat betekent dat wie in dit onderwerp geïnteresseerd is tijdens ESSSAT-conferenties bij uitstek de gelegenheid krijgt toppers in het veld te ontmoeten (er zijn vaak ook heel wat Amerikanen). En op ESSSAT-conferenties, is mijn ervaring, maakt het niet uit of je hoogleraar, promovendus, of gewoon een geïnteresseerde leek bent – iedereen is gelijkelijk geboeid door het onderwerp en daar gaat het om. Dus wie interesse heeft, schroom niet om de ESSSAT-website (http://www.esssat.org) in de gaten te houden en de data in de agenda te noteren! Iedere geïnteresseerde is welkom!

2 thoughts on “ESSSAT Conferentie 2010 te Edinburgh

  1. Taede, Edinburgh is een prima keuze! Een geweldige stad en een bijzondere omgeving. Heerlijke herinneringen… Voor wie zijn de ESSSAT congressen eigenlijk bedoeld? Ook voor geinteresseerde leken, of is het een netwerk-event voor theologen?
    Interessante vraag trouwens: ‘Is religion natural?’. Krijg je korting als je het antwoord al weet :-)?

  2. Ik heb heel goede herinneringen aan de vorige ESSSAT bijeenkomst. Ook nu belooft het thema weer heel wat stof tot verdere overwegingen op te leveren, ik vind het zelfs nog net iets interessanter dan het vorige thema. De datum staat dus genoteerd, het spaarprogramma is opgestart 🙂

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: