Close

Een vreemde atheïstische campagne

In Gr.-Brittanië zijn de atheïsten een nieuwe campagne begonnen, die ervoor moet zorgen dat mensen hun kinderen niet meer aanduiden met hun geloof. Ja, dat klinkt vreemd en onbegrijpelijk. En dat klopt: ik snap de ophef gewoon niet. Vandaag staat er een stuk in The Guardian over de campagne (HIER). Daarin wordt Richard Dawkins geciteerd:

As Richard Dawkins states, "Nobody would seriously describe a tiny child as a ‘Marxist child’ or an ‘Anarchist child’ or a ‘Post-modernist child’. Yet children are routinely labelled with the religion of their parents. We need to encourage people to think carefully before labelling any child too young to know their own opinions, and our adverts will help to do that."

Heeft iemand het in Nederland over “mijn gereformeerde dochtertje Hanna” of “mijn moslimzoon Mohammed”? Wat een flauwekul. Ik heb ook nog nooit een Engelsman zijn zoon “my Christian boy” of zo horen noemen. Maar misschien dat iemand mij kan uitleggen wat hier aan de hand is?

Overigens heeft dezelfde Guardian ook een stuk met een heel ander geluid: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/belief/2009/nov/19/atheist-billboards-faith-schools.

Toevoeging, 18.55 uur: Ik had nog niet gezien dat ook René Fransen vandaag uitgebreid op dit artikel ingaat. Zie dus ook zijn blog: http://www.sterrenstof.info/?p=863#more-863.

15 thoughts on “Een vreemde atheïstische campagne

 1. Als het mooi klinkt, spectaculair is dan zullen er altijd wel mensen in willen geloven toch? Het gaat niet om feiten in evangelisatie.

 2. Het is niet omdat mensen niet expliciet labelen, dat ze niet labelen. Zó vrij van vooroordelen op basis van het behoren tot een bepaalde groep is onze samenleving nu ook weer niet. Ik vermoed dat u de slogan niet ‘voelt’ omdat u nu eenmaal zichzelf als gelovige bewust identificeert met uw christelijke identiteit, waarmee het ‘vanzelfsprekend’ aanvoelt. Maar als atheïstische Vlaming (in een behoorlijk ontkerkelijkte staat) zal men mij nog altijd tot een katholiek volk rekenen (wat overigens ‘juist’ is, als men het doopsel als criterium neemt). Ik heb geen enkel probleem met andersdenkenden, maar het is niet omdat ik samen met mijn gelovige ouders door één deur kan en hen dankbaar ben voor mijn opvoeding, dat hun evidenties ook de mijne zijn). Trouwens, ook in het actuele islamdebat kan je niet echt zeggen dat de van je ouders geërfde religieuze identiteit (het label) ‘onbelangrijk’ is. Het is altijd ‘gevaarlijk’ de eigen (gebrek aan) gevoeligheden te projecteren op de andere: ‘hoe kan je dààraan nu zo zwaar tillen …’ Ik vind de boodschap overigens behoorlijk sereen, wat met de vorige heel wat minder het geval was.

 3. Ik vind het wel ironisch hoe al deze campagnes het label van ‘Richard Dawkins’ dragen, zie rechteronderhoek.

 4. Ik vind het wel ironisch hoe al deze campagnes het label van ‘Richard Dawkins’ dragen, zie rechteronderhoek.

 5. Zouden we kinderen ook niet moeten laten kiezen welke nationaliteit ze willen hebben? Ik vind het zelf nogal beperkend te zijn opgevoed door Nederlandse ouders: een klein taalgebied, inmiddels een B-economie en ook nog erg laaggelegen met het oog op de zeespiegelstijging. Ik heb daar nooit zelf voor gekozen, helaas.

 6. Zouden we kinderen ook niet moeten laten kiezen welke nationaliteit ze willen hebben? Ik vind het zelf nogal beperkend te zijn opgevoed door Nederlandse ouders: een klein taalgebied, inmiddels een B-economie en ook nog erg laaggelegen met het oog op de zeespiegelstijging. Ik heb daar nooit zelf voor gekozen, helaas.

 7. @ Steven. Mijn kinderen zijn Belgen, niet omdat ik dat heb beslist, maar omdat ze in België zijn geboren (of uit Belgische ouders). Volgens mijn vader zijn we overigens Vlamingen, om maar te zeggen dat ook nationaliteit inderdaad (net als de religieuze identiteit) in wezen een emotionele fictie is, die weinig met intrinsieke waarden, maar nogal wat met de sociale en historische context waarin iemand is geboren en getogen heeft te maken. Wat het uiteraard niet ‘onbelangrijk’ maakt – een reden te meer om ook de àndersdenkende zèlf te laten bepalen waaraan hij wèl of géén belang hecht. Niemand wordt graag bevoogd.

 8. @ Steven. Mijn kinderen zijn Belgen, niet omdat ik dat heb beslist, maar omdat ze in België zijn geboren (of uit Belgische ouders). Volgens mijn vader zijn we overigens Vlamingen, om maar te zeggen dat ook nationaliteit inderdaad (net als de religieuze identiteit) in wezen een emotionele fictie is, die weinig met intrinsieke waarden, maar nogal wat met de sociale en historische context waarin iemand is geboren en getogen heeft te maken. Wat het uiteraard niet ‘onbelangrijk’ maakt – een reden te meer om ook de àndersdenkende zèlf te laten bepalen waaraan hij wèl of géén belang hecht. Niemand wordt graag bevoogd.

 9. @ K. Artman 20-11-09 20 h 54
  Ik hoop dat het in België niet zo erg is dat u, als u in de supermarkt staat, wordt aangeduid als katholieke klant.
  Voor het overige ben ik het met u eens. Sinds al voor 9/11 worden in ieder geval in Nederland bepaalde mensen die zo onverstandig waren elders geboren te zijn, plus hun kinderen en kindskinderen, aangeduid met het geloof dat zij al of niet aanhangen : de moslims moeten dit, de moslims moeten dat …
  Ideetje voor Floris van den Berg als de campagne overgenomen wordt in Nederland : richt u eens op dit soort religieuze labeling van hele bevolkingsgroepen, i.p.v. voornamelijk op de kinderen van christenen.

 10. Christiaan zeg je? Wel heb je ooit! Had je met het geven van een naam niet moeten wachten tot het kind 18 is? -Reis ogenblikkelijk af naar Engeland en probeer het aan Dawkins uit te leggen en laat merken (pleng voldoende tranen, verscheur je kleren) dat je tot inkeer bent gekomen: misschien kom je er dan mee weg?

 11. Klikken op het jongetje met het groene truitje plus tekst “Why a little religion can be a good thing” levert een nog interessantere tekst op onder de titel “Religious education is not brainwashing”. Daarin staan veel argumenten die Steven aanvoerde tegen Bart Klink over de opvoeding van kinderen. Ik denk niet dat aan dat verhaal nog iets toe te voegen valt.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: