Close

Een geweldige avond met ambient muziek

Naast electronische muziek ben ik ook een groot liefhebber van “ambient” muziek, met name die van Steve Roach. Ambient muziek is een van de meer spirituele of mystieke stromingen binnen de electronische muziek. In deze stroming wordt gespeeld met de balans tussen stilte en geluid, zoals bij Roach die geïnspireerd is door de stilte van de Californische woestijn waar hij woont en werkt. Ook wordt vaak geappelleerd aan de emoties van de luisteraar om bepaalde ervaringen teweeg te brengen.

Nu wil het geval dat aanstaande zaterdagavond, 9 november a.s. een geweldige avond wordt georganiseerd in het Oude Kerkje van Middelbeers, vlakbij Eindhoven. Een bijzonder sfeervolle en spirituele omgeving die vaker voor concerten wordt gebruikt. Op zaterdagavond zal er live ambient muziek worden gespeeld door een drietal topmusici uit de electronische muziek…

Op zaterdag 9 november vindt in Middelbeers de eerste Ambient Music Night plaats. Het is de bedoeling om, als deze avond aanslaat, dergelijke avonden vaker te organiseren.

In het sfeervolle Oude Kerkje van Middelbeers zal de muziek weerklinken van drie Nederlandse artiesten die met hun elektronische muziek wereldwijde bekendheid genieten. Pieter Nooten (ondersteund door Lucas Stam op cello), Ron Boots en Eric van der Heijden brengen rustige instrumentale muziek die binnen het genre van de Electronische Muziek onder het kopje Ambient Music wordt geplaatst. De muziek zal worden ondersteund door kleurrijke visuals.

Over Ambient Music
Ambient Music is een rustige, lang uitgesponnen muziekstijl met elektronische instrumenten, waarbij vooral het accent wordt gelegd op het creëren van soundscapes. Het genre is geëvolueerd vanuit de synthesizerpopmuziek van artiesten als Brian Eno en Kraftwerk, en later ook vanuit de dance-wereld. 

De term “Ambient” werd medio jaren zeventig geïntroduceerd door Brian Eno om zijn eigen soort van omgevingsmuziek (environmental music) te beschrijven. Deze muziekstijl was reeds in het begin van de twintigste eeuw te vinden in de klassieke muziektraditie, onder andere bij Luigi Russolo en de Musique Concrète, maar ook bij Erik Satie, Charles Ives, en later ook bij John Cage en Wendy Carlos. Eno hielp het genre aan zijn naam.

De term “Ambient” stamt van het Latijnse werkwoord ‘ambire’, wat ‘rondgaan’ of ‘omringen’ betekent. Het ging Eno dan ook om het scheppen van subtiele geluiden die de luisteraar zowel insluiten als veranderen.

Uit ambient zijn soms in combinatie met andere muziekstijlen een aantal subgenres ontstaan, zoals darkambient, ambient house en space music (‘planetenmuziek’).

Over Pieter Nooten
De innovatieve ambient/neo-klassieke muziek van Pieter Nooten geniet wereldwijde bekendheid. Nooten begon met “Clan of Xymox”, werkte daarna samen met Michael Brook op het album Sleeps with the fishes en werkt tegenwoordig solo. Zijn laatste album, Haven, verscheen dit jaar. Nooten zal van dit album enkele stukken ten gehore laten brengen.

Zijn melancholieke stijl  bevat elementen uit de barok waarbij hij live ondersteund wordt door improvisatie-cellist Lucas Stam. Zij worden daarbij van beelden voorzien door de vj ProDvideo Mc.

Een aantal composities van Nooten zijn via Youtube te beluisteren:

http://www.youtube.com/user/pieternooten

Over Ron Boots

Ron Boots is een van de voortrekkers van de electronische muziek in Nederland. Zijn ambient music, geïnspireerd door Tangerine Dream en Steve Roach, bevat brede klanklandschappen, sonische sferen en abstracte geluidstapijten waarbij het inmiddels bekende en gewaardeerde Boots-geluid volop aanwezig is.

Ook van Boots zijn composities op Youtube te beluisteren:

http://www.youtube.com/results?search_query=ron+boots

Over Eric van der Heijden

Eric van der Heijden speelt samen met Ron Boots in de gelegenheidsformatie Morpheusz. De warme, neo-klassieke muziek van Eric van der Heijden, die sommigen in de verte doet denken aan Vangelis, combineert ijle koren en brede orkestrale klanken met delicate, melancholische pianoklanken.

Eric van der Heijden op Youtube:

http://www.youtube.com/results?search_query=eric+van+der+heijden

Deze drie Nederlandse artiesten zijn zaterdag 9 november vanaf 20.00 uur te horen en zien in het Oude Kerkje in Middelbeers:

Het Oude Kerkje
Willibrordstraat 25
5091 CC  MIDDELBEERS

De entree bedraagt 12,50 euro in de voorverkoop (http://e-live.nl/tickets) en op de avond zelf 17,50 euro aan de zaal.

%d bloggers liken dit: