De tentoonstelling over de ufo’s van Gorredijk in Museum Opsterlân gaat niet door…

De afgelopen maanden heeft mijn boek De ufo’s van Gorredijk sterk in de belangstelling gestaan. Het boek blijkt niet alleen bij Gorredijkers in de smaak te vallen, maar ook de landelijke media hebben er belangstelling voor. Mensen zijn nieuwsgierig naar wat er in 1974 daar in dat Friese plaatsje heeft plaatsgevonden. Maar mensen zijn ook simpelweg nieuwsgierig naar het ufo-fenomeen in het algemeen, zo blijkt. Het taboe rond het hele onderwerp verdwijnt langzaam, mensen nemen ufo’s serieus. Ik krijg bijna wekelijks meldingen binnen van mensen die in die tijd iets gezien hebben, hetzij in Gorredijk, hetzij elders in Friesland. Er zijn dus nog veel verhalen te vertellen en mensen durven die verhalen dus ook te vertellen!

Tegelijkertijd is er ook zeer teleurstellend nieuws. Mijn boek was onderdeel van een groter project, namelijk een samenwerking met Museum Opsterlân. De oorspronkelijke bedoeling was dat mijn boek gepresenteerd zou worden bij de grootse opening van een grote tentoonstelling over de ufo’s van Gorredijk in het museum aldaar. Dat zou begin februari 2024 zijn, dus precies 50 jaar nadat de ufo’s boven Gorredijk waren waargenomen. Net nadat ik het definitieve manuscript van het boek eind vorig jaar bij de uitgever had ingediend, bleek dat het museum het organisatorisch en financieel niet voor elkaar kreeg om de tentoonstelling in februari te organiseren. Er is toen uiteindelijk besloten om de tentoonstelling dan maar uit te stellen tot september 2024.

Echter, ik heb de afgelopen dagen bericht gekregen dat de tentoonstelling in 2024 helemaal niet door kan gaan. De reden hiervoor is dat Museum Opsterlân van de gemeente een groot bedrag heeft gekregen voor verduurzaming van het museum. Het bestuur van het museum stelt dat het echter niet wist dat dit bedrag vóór november 2024 besteed moest zijn. Dit betekent dat het museum nu met grote spoed moet verbouwen. En dat betekent ook dat het depot dat op de zolder is gelokaliseerd, leeg moet. De werkzaamheden zijn zodanig omvangrijk dat het museum tijdelijk de deuren zal moeten sluiten. Wat dus betekent dat de tentoonstelling over de ufo’s van Gorredijk nu is afgelast.

Nou ja, de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de tentoonstelling nog niet helemaal is afgelast. Er lopen nog subsidie-aanvragen, en afhankelijk van die aanvragen staat de deur nog op een kier om de tentoonstelling wellicht in februari 2025 alsnog doorgang te laten vinden. Zo heeft het museum laten weten. Tegelijkertijd blijken niet alle subsidie-aanvragen succesvol te zijn geweest, zodat het echt de vraag is of de tentoonstelling financieel haalbaar is.

Ikzelf denk eerlijk gezegd niet dat de tentoonstelling er nog komt. Ik zou hier veel meer over kunnen schrijven, maar ik doe het niet. We zullen zien wat de toekomst brengt. Het is jammer, omdat in het kader van de tentoonstelling ook lezingen georganiseerd zouden worden in Gorredijk. Dit najaar staan nog wel lezingen over mijn boek gepland, maar niet in Gorredijk.

Het boek is er, en daar ben ik trots op, maar ik had gehoopt dat het 50-jarig jubileum van de gebeurtenissen vooral in Gorredijk zelf groots gevierd zou kunnen worden. Dat lijkt er dus niet in te zitten. Dat is niets minder dan teleurstellend.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.