Close

Charles Taylor wint Templeton Prize

Zojuist kreeg ik een e-mailtje, waarin vermeld werd dat de beroemde Canadese filosoof Charles Taylor de beroemde (of, voor Dawkins-liefhebbers, beruchte) Templeton Prize For Progress Toward Research or Discoveries about Spiritual Realities (afgekort de Templeton Prize) heeft gewonnen. Dat is gisteren bekendgemaakt in New York.

De Templeton Prize, die sinds 1973 jaarlijks wordt uitgereikt, is de religieuze tegenhanger van de Nobelprijs, en probeert deze ook te evenaren in het uit te keren geldbedrag. Taylor wint ongeveer 800.000 Pond Sterling, ongeveer anderhalf miljoen dollar. Het is voor het eerst sinds jaren dat de prijs is uitgereikt aan iemand die niet werkzaam is in het veld van ‘religion & science’. De prijswinnaar van vorig jaar was de Britse schrijver en astronoom John Barrow. (Zie HIER voor een lijst met andere beroemde Templeton Prize-winnaars.)

Charles Taylor is de auteur van o.a. het standaardwerk Sources of the Self, en zijn Gifford Lectures die verschenen zijn als Modern Social Imageries, en Varieties of Religion Today: William James Revisited. Dat laatste boek werd ook in het Nederlands vertaald als Wat betekent religie vandaag? (Kapellen: Pelckmans/Kampen: Klement 2003). In het najaar verschijnt zijn voorspelde magnus opum bij Harvard University Press, het derde deel van zijn Gifford Lectures, onder de titel A Secular Age.  

4 thoughts on “Charles Taylor wint Templeton Prize

  1. Taede, ik vind hier toch een luchtje aan: voor anderhalf miljoen dollar zou ik ook wel iets willen schrijven wat bij de heren van de Templeton in de smaak valt. Wat je al niet met geld kunt doen. Schrijf je vriendelijk over religie dan ben je miljonair. Lijkt dat een beetje op Yahyha? Als je er maar genoeg geld tegen aan gooit dan kun je iedere verdraaiing van de waarheid in boekvorm uitbrengen. Aan de andere kant is het hoopvol dat de Templeton prijs dit keer gegeven is aan iemand die niet werkzaam is in het veld van ‘religion & science’: er is kennelijk niets belangrijks gebeurd op dat terrein. Maar ook kan het ‘onbedoeld’ effect van de prijs zijn dat zijn magnus opus erg godsdienstvriendelijk uitvalt en al zijn toekomstige werken?

  2. Hallo Gert,
    Nee, het is geen prijsvraag die door de Templeton Foundation wordt uitgeschreven. Op de Templeton Prize pagina staat dat
    “this award is intended to encourage the concept that resources and manpower are needed to accelerate progress in spiritual discoveries, which can help humans to learn more than a hundredfold more about divinity. We hope that by learning about the lives of the awardees, millions of people will be uplifted and inspired toward research and more discoveries about aspects of divinity. The Prize is intended to help people see the infinity of the Universal Spirit still creating the galaxies and all living things and the variety of ways in which the Creator is revealing himself to different people. We hope all religions may become more dynamic and inspirational.”
    Taylor heeft dus geen boekje geschreven om Templeton blij te maken, maar Templeton is blij om wat Taylor heeft geschreven. En of daar een luchtje aan zit – tsja, de Templeton Foundation wordt met de nek aangekeken omdat het religieuze onderzoeken ‘sponsort’ en dergelijke grote geldbedragen uitreikt. Anderzijds is Taylor een van de meest vooraanstaande filosofen ter wereld. Als je de integriteit van Taylor in twijfel wilt trekken, moet je wel van zeer goede huize komen…

  3. Taede, is het niet erg ironisch en paradoxaal en beledigend om die ontzettend hoge niet-materiele idealen (‘see the infinity of the Universal Spirit’, ‘millions of people will be uplifted and inspired’, divinity) te gaan belonen met het meest materiele wat er bestaat: een miljoen dollar. Zo banaal. Zo materialistisch. Zullen mensen niet geinspireerd worden als die man een prijs krijgt zonder geldbedrag? (een gouden Templeton-wisselbeker?) De Templeton-moraal: als je erg spiritueel leeft dan heb je kans op een miljoen dollar. De Nobelprijzen willen in ieder geval niet suggereren dat die wetenschappers ‘spiritueel’ geleefd hebben.

  4. ‘magnus opum, magnus opus’ wat krijgen we nog? Het is MAGNUM OPUS! Als je geen Latijn kent en het toch wil gebruiken zoek het dan tenminste op in een woordenboek.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: