Close

7 thoughts on “Aankondiging nieuw boek: “Thuis in de kosmos”

  1. Taede,

    Gefeliciteerd met dit nieuwe boek. Jouw zienswijze moet inmiddels dermate gepokt en gemazeld zijn dat ik er nu echt benieuwd naar ben. De lovende tekst van Govert Schilling is ook een goed teken. Als ik straks in Februari 77 jaar word zal ik het mezelf als verjaarscadeau’tje geven.

  2. Ben zeer benieuwd, dit is eigenlijk het meest denkbare ambibitieuze thema.
    Vooral de relatie tussen “het natuurwetenschappelijke verhaal ” en “een zingevend verhaal”. De stelling van Smedes “dat de mens een speciale plaats inneemt als het organisme waarin de kosmos tot zelfbewustzijn is gekomen” lijkt mij onderdeel van het zingevingverhaal, niet van het natuurwetenschappelijke.
    Althans: die stelling lijkt me onbewijsbaar.
    Althans: heeft zonder die speciale plaats van ‘de mens’ (alle 7 miljard kennelijk’ het leven dan geen zin?
    Maar de beschouwing van Smedes daarover zal ongetwijfeld boeiend zijn.

  3. Joop Romeijn,

    De zinsnede “dat de mens een speciale plaats inneemt als het organisme waarin de kosmos tot zelfbewustzijn is gekomen” was mij ook al opgevallen maar ik moest daarbij denken aan wat Carl Sagan naar voren bracht in het volgende fragment en dan speciaal aan de laatste zin daarvan:
    [We wish to pursue the truth no matter where it leads — but to find the truth, we needimagination and skepticism both. We will not be afraid to speculate, but we will be careful to distinguish speculation from fact. The cosmos is full beyond measure of elegant truths; of exquisite interrelationships; of the awesome machinery of nature. The surface of the Earth is the shore of the cosmic ocean. On this shore we’ve learned most of what we know. Recently we’ve waded a little way out, maybe ankle deep, and the water seems inviting. Some part of our being knows this is where we came from. We long to return. And we can. Because the cosmos is also within us. We’re made of star-stuff. We are a way for the cosmos to know itself.
    https://en.m.wikiquote.org/wiki/Carl_Sagan
    Dat die stelling zingevend is betwijfel ik niet maar ik wijs die als wetenschappelijke stelling ook niet af want dit lijkt mij de enige manier waarop mensen -die zonder twijfel deel van de kosmos zijn- bewust van zichzelf kunnen zijn. Die overtuiging heb ik eigenlijk al sinds ik deze zin voor het eerst tot mij door heb laten dringen toen destijds de Cosmos serie hier in de jaren 1980 op de TV te zien was.
    Hoe dan ook ben ik benieuwd hoe Smedes over die stelling denkt.

  4. Hallo Bert,

    Als je God, iets of niets? hebt gelezen, dan zul je wellicht hebben gezien dat ik in dat boek precies datzelfde citaat van Sagan aanhaal (ik behandel Sagan tamelijk uitgebreid in dat boek). Het citaat staat helemaal centraal in Thuis in de kosmos.

  5. Taede,

    Sorry, ik heb “God, iets of niets?” niet gelezen omdat dit boek blijkbaar voor mensen bedoeld was die met die vraag zitten en daar hoor ik niet bij. Waarom zou ik vragen hebben over iets wat zich zo nadrukkelijk verborgen houdt? Als een ander daar niet over begonnen was zou ik waarschijnlijk niet eens op het idee van een God gekomen zijn.
    Met het zelfbewustzijn is dat iets heel anders en ook de vraag hoe je naar tevredenheid kunt leven is relevant want we leven nu eenmaal en willen daar graag tevreden over zijn.

  6. Letterlijk genomen is de titel “Thuis in de kosmos” een vertaling van “At Home in the Universe” (Stuart Kauffman). Maar dat verscheen al weer 20 jaar geleden.

    Het idee dat in de mens het universum tot zelfbewustzijn is gekomen is van Pierre Teilhard de Chardin afkomstig. Maar ik betwijfel of die tegenwoordig nog gelezen wordt.

  7. Hoi Gert,

    Inderdaad koestert Teilhard de Chardin ook dergelijke denkbeelden, maar als je het boek leest, zal je zien dat ik het ontleen heel specifiek aan Carl Sagan! (Teilhard de Chardin komt in het boek niet voor, ik vermoed dat me dat weer een uitbrander van Stichting Teilhard de Chardin gaat opleveren…)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: