Close

"Is de mens een dier?"

Is de mens een dier? Dat was de titel van een aardige uitzending van Een Vandaag vanavond, zie HIER. De titel is onzinnig. Want natúúrlijk is de mens een dier. Wat zou de mens anders moeten zijn? De titel was uiteraard bedoeld om te prikkelen, maar toch. Een beetje meer niveau mag je van Een Vandaag toch wel verwachten?

Twee wetenschappers werden ten tonele gevoerd: Jan van Hooff ging aapjes kijken in het Burgers’ Dierenpark en Frans de Waal liet weer eens wat videootjes zien. Nee, zoiets loont zich echt niet voor een item van een paar minuten. Daarmee doe je deze wetenschappers en het onderwerp geen recht. Maar toch – dat het voor de tv komt is beter dan dat er over gezwegen wordt.

Het zet je wel aan het denken. Frans de Waal – gefilmd tijdens de dag dat hij ook de Niko Tinbergen Lezing in Leiden hield (ik ben er niet naar toegeweest, omdat gezien de titel, ik deze lezing al eens eerder had gehoord, wat gezien de filmpjes ook het geval was) – zei dat door al deze studies het aanzien van apen enerzijds wat omhoog geschroefd wordt, en tegelijkertijd dat van de mens iets naar beneden. Tsja, het glas is halfvol of halfleeg, het is maar hoe je het bekijkt. Maar toch interessant. Niet wereldschokkend natuurlijk, behalve voor die paar achtergebleven creationisten die Nederland nog telt… o ja en voor Marianne Thieme natuurlijk.

Thieme moet na deze uitzending direct de naam van haar partij veranderen, want als de mens een dier is, dan is de PvdD niet langer een Partij voor de Dieren, maar ook een Partij van de Dieren. ‘t Zal wel aan dovemans… eh… vrouwsoren besteed zijn. Misschien moet ik Maarten ‘t Hart maar eens een briefje sturen, of Rudy Kousbroek, of misschien een stukje in NRC…?

Voor wie het niet gezien heeft, het item zal binnen enkele uren wel online te bekijken zijn. Gewoon even bekijken, ‘t is maar een paar minuutjes.

3 thoughts on “"Is de mens een dier?"

 1. Taede: op Wikipedia staat bij “dier”: ‘Natuurwetenschappelijk gezien wordt ook de mens tot de dieren gerekend. Gedragsonderzoek heeft uitgewezen dat meer hogerontwikkelde dieren gecompliceerd gedrag vertonen en signalen aan elkaar doorgeven (dierentaal). Zelfs beginselen van abstract denken worden bij enige diersoorten gezien, maar desondanks wordt bij geen enkele bekende diersoort de typisch menselijke gaven gezien om een hogere cultuur te ontwikkelen. Het in de meeste menselijke culturen scherp aanwezige onderscheid tussen mens en dier snijdt wetenschappelijk echter weinig hout.’
  Tja als je puur wetenschappenlijk bekijkt is de mens een dier.
  In de filosofie en het recht wordt er een onderscheid gemaakt tussen de begrippen “mens” of “menselijk wezen” en “persoon”. De eerstgenoemde verwijst naar iemand die tot de soort behoort, terwijl de laatstgenoemde naar een rationele geest verwijst. In alle religies wordt onderscheidt gemaakt tussen het aardse (instinctieve, dierlijke) in de mens en het geestelijke.
  Dat dat laatste ‘natuurwetenschappelijk’ niet vol te houden is zegt mij als mens niets. Ik weiger pertinent om mijn leven uitsluitend in het beperkte licht van de empirische natuurwetenschap te beschouwen.

 2. Ha! Net het filmpje gezien en het ging ook over mij!
  De etholoog van Burger’s Zoo zegt: “sommigen hebben er emotionele problemen mee dat de grenzen tussen aap en mens vervagen”.
  Lees mijn eerdere reactie en je weet genoeg 🙂
  Ik hou nog zo van die verlichtingsfilosofen. Liever Descartes (of desnoods Spinoza) dan De Waal. Hoewel de laatstgenoemde mij ook erg sympathiek lijkt.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: