Close

Gazzaniga over de uniciteit van de mens

This book is the story of our uniqueness and how we got here. Personally, I love our species, and always have. I have never found it necessary to lessen our success and domination of this universe. So let us start the journey of understanding why humans are special, and let’s have some fun doing it.

Dat zijn enkele woorden die de beroemde neurowetenschapper Michael Gazzaniga in zijn nieuwe boek Human: The Science Behind What Makes Us Unique (ECCO 2008) schrijft. Ik heb het boek nog niet gelezen, maar het lijkt me reuze-interessant. Waar andere wetenschappers de status van de mens proberen te downgraden op basis van wat we over de mens en andere, niet-menselijke primaten weten, daar lijkt Gazzaniga onverlet de uniciteit van de mens te verdedigen. Wat voor argumenten heeft hij hiervoor? Daarvoor zal ik toch het boek moeten lezen. Spannend! Misschien binnenkort meer…

P.s. over koopjes gesproken: de hardcover-editie, die net is verschenen, is bij Amazon.com 18,15 dollar, dus iets van 12 Euro…

3 thoughts on “Gazzaniga over de uniciteit van de mens

 1. “domination of this universe”??? Lieve help! Is de mens nu al bezig met het hele universum aan zich te onderwerpen? Maar er zijn nog steeds regenwouden overgebleven om tegen de vlakte te maaien, er zwemmen nog steeds vissen in de zee die nog niet gevangen zijn, en het klimaat is ondanks CO2 uitstoot nog steeds leefbaar op aarde! We kunnen de aarde eerst onleefbaar maken voordat we dat met de rest van het universum gaan doen. Let’s have some fun doing it!
  Komen de woorden “climate”, “overfishing”, “tropical rainferest”, “war” in de index van het boek voor?
  De mens uniek? De mens is inderdaad uniek in de mate en snelheid waarin hij een leefbare aarde aan het vernietigen is. Geen enkele diersoort evenaart dat.

 2. Ik denk dat Gazzaniga meer doelt op dominantie in het bevatten van de wereld om ons heen. Daarin zijn wij mensen ongeëvenaard.
  De uniciteit van de mens ontkennen is typisch relativistisch, bijna extreem Darwinistisch te noemen. Met onze hoogstaande vorm van communicatie, socialiteit en denkvermogen zijn wij zeker uniek in het (tot nu toe voor ons bekende) universum. Klimaatvervuiling e.d. zijn louter gevolgen van overpopulatie en industrialisatie.

 3. Rutger schreef: “Ik denk dat Gazzaniga meer doelt op dominantie in het bevatten van de wereld om ons heen. Daarin zijn wij mensen ongeëvenaard.”:
  Als iemand vanzichzelf zegt dat hij meer weet dan iedereen noemen we dat arrogant.
  Het is maar net wat je bedoelt met “het bevatten van de wereld om ons heen”. Lees het boek Collapse van Jared Diamond:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Collapse_(book)
  dan krijg ik toch bepaald niet de indruk dat mensen iets snappen van hun eigen omgeving of leren van hun fouten!
  Lees ook eens “The Unnatural History of the Sea” van Callum Roberts. Dan moet je waarschijnnlijk ook lachen om de naieve uitspraak “Met onze hoogstaande vorm van communicatie, socialiteit en denkvermogen zijn wij zeker uniek”! Of beter gezegd: dan valt er niet veel meer te lachen.
  Bedenk dat voor zover bekend predatoren hun prooidieren nooit hebben uitgeroeid in de geschiedenis van de aarde. Die hebben dus een beter begrip van de natuur dan de mens. In dat opzicht tenminste.
  Maar er zijn veel meer voorbeelden te noemen dat dieren een betere kennis hebben van de natuur (denk aan vogeltrek en hoe ze zich kunnen oriënteren zonder instrumenten). Zou heel interessant zijn om daar een lijst van te maken.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: