Close

“OnZen” van Jan Bor (boekbespreking)

Ik heb Jan Bor altijd beschouwd als een origineel en creatief denker, iemand die een open spirituele houding combineert met een stevige portie filosofie. Dat liet hij al zien in zijn boeken Op de grens van het denken (uit 2005), Wat is wijsheid? (uit 2012) en zijn vorig jaar verschenen boek Mondriaan filosoof. Bor is niet, zoals veel filosofen, een materialist, maar in zijn boeken en artikelen zit altijd een mystieke component: Bor ziet het mysterie dat in, onder en achter de materialiteit van ons universum schuilgaat en zich daarin openbaart. Hij combineert filosofie met sterke beschouwingen over spiritualiteit en kunst, citeert net zo goed Krishnamurti als Bergson en Mondriaan.

Ik was dan ook erg benieuwd toen ik vernam dat er een nieuw boek van Bor uit zou komen over moderne spiritualiteit. Dat boek is er nu, met als titel OnZen: Over moderne spiritualiteit. De titel zegt alles: zen is onzin volgens Bor. Of anders gezegd: zen heeft weliswaar een mystieke of spirituele kern, maar die wordt verduisterd door claims dat er methoden zijn om de kern te bereiken, dat je lid moet zijn van een gemeenschap (de sangha) en moet luisteren naar wat de verlichte meester je vertelt. Zen is eigenlijk religie: “Gedateerde troep dus” (135). Ik heb het boek met open mond en stijgende verbijstering gelezen.

Lees de rest van de recensie op de website van Nieuwwij.nl: http://www.nieuwwij.nl/opinie/jan-bor-rekent-af-alles-stinkt-naar-zen-en-religie/.

2 thoughts on ““OnZen” van Jan Bor (boekbespreking)

 1. Taede,

  Zojuist begonnen met het volgende boek
  The Big Picture: On the Origins of Life, Meaning, and the Universe Itself by Sean Carroll
  Hardcover: 480 pages
  Publisher: Dutton (May 10, 2016)
  Language: English
  ISBN-10: 0525954821
  ISBN-13: 978-0525954828
  De schrijver twitterde het volgende:
  Sean Carroll ‏@seanmcarroll
  23 reviews in, nobody has given the book a wishy-washy 3 stars. Strong reactions are good!
  http://www.amazon.com/Big-Picture-Origins-Meaning-Universe/product-reviews/0525954821/
  Voor mij was de volgende review van Sabine Hossenfelder al aanbeveling genoeg.
  http://backreaction.blogspot.nl/2016/05/book-review-big-picture-by-sean-carroll.html

  In dit boek komen alle onderwerpen waar jij het vaak over hebt aan bod, maar met name wordt er een lans gebroken voor het naturalisme.
  Misschien iets voor een volgende recensie?

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: